Pierniczki.docx

(70 KB) Pobierz

Pierniczki

pierniczki

Składniki

mąka, 1 kg
cukier, 1/2 kg
kakao, 75 g
żółtka, 3 szt.
soda oczyszczona, 1 płaska łyżka
masło, 250 g
przyprawa do piernika, (wg miary na opakowaniu)
miód, 150 g
kwaśna śmietana, 200 g

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

1. Masło rozpuścić z cukrem i miodem., wystudzić.
Mąkę przesiać z kakao i sodą. Dodać żółtka i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.
Do masy dodawać powoli śmietanę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zagnieść

2. Rozwałkować (ok 6 mm) i wykrawać pierniczki. Piec 10 min w temperaturze 180 st. C

·         KOKTAJL BANANOWYKOKTAJL BANANOWY madziash7

·         Szarlotka, jabłecznikSzarlotka, jabłecznik Alicja15

·         aga750

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin