tulipan.txt

(1 KB) Pobierz
 
Sk�adniki: 
9 jajek 
1 szklanka cukru 
1/2 szklanki oleju 
1 1/2 szklanki m�ki 
2 cukry waniliowe
2 �y�eczki proszku do pieczenia 
1 kisiel cytrynowy 
1 kisiel truskawkowy 
1 1/2 lub 2 �y�ki dobrego kakao 
4 �y�ki maku 
Masa: 
2 �mietany krem�wki (2-250 g) 
1/2 szklanki cukru pudru 
2 galaretki agrestowe

Spos�b przyrz�dzenia: 
Ubi� pian� z bia�ek, doda� cukier i cukier waniliowy. doda� ��tka, olej; wymiesza�, doda� m�k� wymieszan� z proszkiem do pieczenia, wymiesza� �y�k�. Podzieli� ciasto na 4 r�wne cz�ci. do 1 doda� kisiel cytrynowy, do 2 kisiel truskawkowy, do 3 kakao, a do 4, 4 �y�ki maku. Nak�ada� ciasto na brytfann� �y�k� na przemian 1, 2, 3, 4, i zn�w 1, 2, 3, 4 itd. Ubi� 2 �mietany 30% s�odkie i doda� 1/2 szklanki cukru pudru i po��czy� z dwoma t�ej�cymi galaretkami. Obie galaretki rozpu�ci� nale�y w 1 szklance wody. Ciasto przekroi� na p� i posmarowa� 3/4 �mietany reszt� na wierzch ciasta. Posypa� wi�rkami kokosowymi lub czekolad�. Gor�co polecam, ciasto jest bardzo dobre!  
Zgłoś jeśli naruszono regulamin