SPIENIANIE MLEKA.pdf

(355 KB) Pobierz
306153796 UNPDF
SPIENIANIE MLEKA
Najlepiej jest używać dzbanka wykonanego z nierdzewnej stali, szerszego na dnie i zwężającego się
ku górnej części. Pojemność dzbanka powinna być dostosowana do mocy pary w ekspresie (jeśli
słaba para, lepiej mniejszy dzbanek, mniej mleka). Powinno się używać termometru ze specjalnym
przedłużonym elementem detekcyjnym, aczkolwiek można sobie poradzić bez termometru -
wystarczy na wyczucie: gdy trzymamy od spodu jedną ręką dzbanek, to zakończyć spienianie
należy w momencie, gdy dzbanek zaczyna nas parzyć (ok. 60 stopni).
1. Wypełnić naczynie do połowy mlekiem - mleko powinno być schłodzone (im chłodniejsze, tym
łatwiej się pieni), świeże i pełnotłuste (wyższa zawartość tłuszczu - trwalsza pianka).
2. Używając czystej ściereczki nakryć dyszę i otworzyć chwilowo zawór pary w celu usunięcia
nagromadzonej w niej ewentualnej wody. [można podstawić inne naczynie, w celu spuszczenia
wody - przyp. red.]. Należy dodać, że w profesjonalnych, dobrych ekspresach nie powinno być w
ogóle wody w dyszy z parą.
3. Zanurzyć dyszę w mleku, tuż pod powierzchnią i otworzyć zawór pary.
4. Najlepszy efekt daje utworzenie lekkiego wiru, uzyskuje się to manewrując dzbankiem.
5. Obserwować podziałkę termometru i zamknąć dopływ pary gdy temperatura osiągnie ok. 60
stopni (C) lub gdy zacznie nas parzyć dzbanek .
6. Czystą i wilgotną szmatką przetrzeć dyszę i otworzyć zawór pary na kilka sekund w celu
usunięcia resztek mleka.
7. Mleko z pianką jest gotowe do mieszania z wcześniej przygotowanym espresso.
8. Specjalne techniki w nalewaniu mleka do filiżanki z espresso pozwolą na uzyskanie
wzorków/malunków na espresso (tzw. latte art). Zapraszamy do działu galeria - mamy wiele zdjęć
świetnych latte art.
9. Pozostałe mleko nie zużyte do cappuccino, latte czy macchiato powinno być przechowywane w
lodówce i może być użyte ponownie po schłodzeniu do spieniania, aczkolwiek lepsze efekty
smakowe ma mleko spieniane po raz pierwszy. Zużyte a niewykorzystane mleko świetnie się nadaje
do drinków kawowych.
Para najlepsza do spieniania powinna być sucha. Jak to sprawdzić? Sucha para nie parzy w
odległości około 5 cm od wylotu dyszy.
W ekspresach domowych często para wytwarzana nie ma takiej mocy jak w ekspresach
gastronomicznych (mniejsza temperatura, mniejsze ciśnienie), czasem w spienianiu utrudniają
niepotrzebne dodatki takie jak plastikowe czy gumowe nasadki na dyszę. Najczęściej spienianie
polepsza się wtedy po ściągnięciu tych nasadek lub po zakupie innej dyszy. Trzeba sprawdzić w
sklepach specjalistycznych (lub serwisach) jaka dysza nadaje się do naszego ekspresu.
Galeria
306153796.010.png 306153796.011.png 306153796.012.png 306153796.013.png 306153796.001.png 306153796.002.png 306153796.003.png 306153796.004.png
306153796.005.png 306153796.006.png 306153796.007.png 306153796.008.png 306153796.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin