3
INSTRUKCJA BEZPIECZNEJ PRACY
I. Postanowienia ogólne
Warunki dopuszczenia pracownika do pracy:
1. Ukończone 18 lat (młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu tylko pod nadzorem instruktora).
2. Przejście odpowiedniego instruktażu zawodowego, zapoznanie się z instrukcją obsługi, przeszkolenie bhp i ppoż., świadectwo ukończenia kursu minimum sanitarnego.
3. Stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza.
4. Posiadanie wymaganych predyspozycji psychicznych i fizycznych.
5. Ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej i rękawice robocze.
6. Przy obsłudze maszyn z ruchomymi elementami nie można pracować w odzieży z luźnymi (zwisającymi) częściami jak np. luźno zakończone rękawy, krawaty, szaliki poły, oraz bez nakryć głowy okrywających włosy.
II. Czynności pracownika przed rozpoczęciem pracy
Pracownik powinien:
1. Przygotować odpowiednio stanowisko pracy.
2. Usunąć wszelkie zbędne przedmioty, materiały, które mogą utrudniać bezpieczną pracę pieca.
3. Zapewnić, aby podłoga na stanowisku pracy była czysta, sucha, nie zatarasowana.
4. W oknach pomieszczenia w którym znajduje się urządzenie powinny znajdować się siatki zabezpieczające przed dostaniem się do niego much. Pracownik winien sprawdzić szczelność siatek.
5. Przygotować właściwe pomoce do obsługi pieca:
a. Łopaty piekarskie, deski piekarnicze, haki, popychacze, grabki, przesuwniki.
b. Wywrotki do ciasta chlebowego lub bułkowego.
c. Dzieże, formy do ciasta, koszyczki chlebowe, blachy, szpilki do nakłuwania.
d. Pojemniki do pakowania wypieków.
6. Zapewnić cykliczne dostawy ciasta do wypieku w ilości gwarantującej realizowanie procesu produkcyjnego w ruchu ciągłym.
7. Sprawdzić stan urządzeń pieca, instalacji elektrycznej, (całość przewodów i mechanizmów elektrycznych, wyłączników i bezpieczników) i oświetlenia – w miarę potrzeby prawidłowo doświetlić całe stanowisko robocze.
III. Zasadnicze czynności pracownika podczas pracy
1. Powierzone zadania wykonywać dokładnie, zgodnie z zaleconymi zasadami technologicznymi i przepisami bezpiecznej pracy a także z zaleceniami bezpośredniego przełożonego. Wszystkie czynności winny być wykonywane tak, by nie stwarzały zagrożeń zarówno dla wykonującego je jak i dla współpracowników czy też osób postronnych.
2. Uruchomienie maszyny musi być wykonywane ostrożnie pod ciągłą kontrolą wzrokową. W razie stwierdzenia jakichkolwiek nieprawidłowości w działaniu urządzenia piec należy wyłączyć i powiadomić przełożonego o zaistniałej sytuacji.
3. Zadbać, by wszystkie osłony i zabezpieczenia na mechanizmach pieca nie były zdejmowane podczas całego cyklu pieczenia.
4. Załadunek ciasta do wypieku powinien być prowadzony według ściśle ustalonych zasad w sposób gwarantujący uniknięcie zagrożeń. Dbałość o prawidłowy przebieg wykonywanej operacji gwarantuje prawidłowy przebieg procesów technologicznych.
5. Pracownik powinien koncentrować całą swoją uwagę na czynnościach wykonywanych. Winien cały czas obserwować pracę pieca zwracając szczególną uwagę na to, by zarówno on, współpracownicy, czy nawet osoby postronne nie dotknęły części pieca. Temperatura poszczególnych elementów urządzenia może przekraczać nawet +300 OC i to może być źródłem potencjalnych zagrożeń. W przypadku zaniku dostawy prądu pracę pieca należy natychmiast zatrzymać (wyłączyć za pomocą wyłącznika).
6. Na bieżąco kontrolować wskazania urządzeń pomiarowych i utrzymywać parametry pieca dla określonego rodzaju wypieku zgodnie z procesem technologicznym.
7. Przy obsłudze elektrycznego pieca piekarskiego bezwzględnie należy stosować pomoce takie jak rękawice ochronne, popychacze, grabki itp. Czynić tak należy po to, by uniknąć oparzenia.
8. Przy przekładaniu wypieków do pojemników i na wózki spedycyjne należy zachowywać szczególną ostrożność – bezwzględnie unikać dotykania gotowych wypieków bezpośrednio gołą ręką. Używać do tego należy odpowiednich rękawic ochronnych.
9. Obsługujący urządzenie zobowiązany jest do zadbania, by podczas pracy urządzenia nikt nie stał w bezpośredniej jego okolicy zarówno z pracowników jak i osób postronnych.
10. Utrzymywać w czystości pojemniki do pakowania i przewożenia pieczywa.
11. Pieczywo czerstwe magazynować w pomieszczeniach specjalnie do tego wyznaczonych.
12. Pieczywo zwrócone ze sklepów przekazywać na paszę.
13. Pracownik szczególnie zobowiązany jest do dbania o higienę osobistą, czystość własną, rąk i odzieży.
IV. Czynności zakazane
Pracownikowi zabrania się przede wszystkim:
1. Obsługiwania urządzenia bez przeszkolenia i koniecznych uprawnień.
2. Stosowania niebezpiecznych metod pracy tak, by mogły one zagrażać zarówno obsługującemu jak i współpracownikom, a także osobom postronnym znajdującym się w pobliżu pieca.
3. Nie przestrzegania obowiązującej technologii wypieku określonych rodzajów pieczywa.
4. Obsługiwania urządzenie niezgodnie z DTR (dokumentacją techniczno-ruchową) w tym:
a. Uruchamiania pieca niesprawnego technicznie.
b. Uruchamiania pieca przy otwartych osłonach i zabezpieczeniach na mechanizmach pieca.
c. Wkładania rąk do komory pieca, gdy jest on wygrzany.
d. Dotykania elementów pieca podczas jego pracy.
5. Pozostawiania pracującego pieca bez nadzoru.
6. Podczas pracy maszyny wykonywania innych prac, nie związanych z obsługą urządzenia.
7. Zezwalania na obsługę urządzenia przez osoby nieupoważnione.
8. Uruchamiania pieca gdy istnieje domniemanie, że jest on niesprawny lub gdy wystąpiły jakiekolwiek inne zagrożenia.
9. Dokonywania napraw urządzenia przez osoby nie mające do tego uprawnień. Napraw nie wolno wykonywać kiedy piec pracuje.
10. Uruchamiania urządzenia gdy wyłącznik krańcowy jest niesprawny.
11. Dotykania ręką osprzętu elektrycznego będącego pod napięciem.
12. Doprowadzania, by obsługa pieca była utrudniona tzn. składowania różnych przedmiotów i materiałów zbyt blisko urządzenia, powodowania iż podłoga wokół niego jest śliska, nierówna czy mokra.
13. Używania brudnego wyposażenia pomocniczego:
14. Ciągnięcia pojemników z pieczywem po podłodze. Należy przewozić je na specjalnych do tego wózkach.
15. Pracownik szczególnie zobowiązany jest do dbania o higienę osobistą, czystość własną , rąk i odzieży.
16. Oświetlania stanowiska roboczego lampami przenośnymi o napięciu innym niż 24V.
17. Picia alkoholu, brania udziału w niebezpiecznych zabawach, czy żartach.
18. Palenia papierosów w pomieszczeniu w którym znajduje się piec, a także w pomieszczeniach piekarni. Palenie dozwolone jest tylko w miejscach wyznaczonych.
V. Podstawowe czynności pracownika po zakończeniu pracy
1. Wyłączyć zasilanie pieca jeśli praca pieca nie będzie kontynuowana podczas następnej zmiany roboczej.
2. Wyprodukowany wypiek zapakować do pojemników i przekazać je do dalszej obróbki lub do magazynu.
3. Oczyścić i uporządkować całe stanowisko robocze w tym:
a. Oczyścić i uporządkować korpus pieca.
b. Wyczyścić deski piekarskie z resztek pieczywa.
c. Oczyścić cały sprzęt pomocniczy.
4. Zabezpieczyć urządzenie tak, by nie było możliwe uruchomienie go przez osoby postronne i by piec nie stwarzał zagrożeń dla kogokolwiek.
1. Udzielić poszkodowanemu pierwszej pomocy.
2. W razie potrzeby wezwać pomoc lekarską.
3. Powiadomić przełożonych.
W przypadku znalezienia się wobec bezpośredniego niebezpieczeństwa pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy (zachowuje wtedy prawo do wynagrodzenia, nie może jednak odmówić podjęcia innej równorzędnej pracy, gdy niezwłoczne usunięcie zagrożenia nie jest możliwe).
Specjalista ds. BHP
..............................
bhp.KarolKa