Edward Howell - Odżywianie Enzymowe.pdf

(1314 KB) Pobierz
OdzywianieEnzymowe
OdŜywianie Enzymowe
Koncepcja Enzymów Pokarmowych
Dr. Edward Howell
Tytuł oryginału: Enzyme Nutrition. Food Enzyme Concept
Z naukowym wsparciem Maynarda Murraya M.D.
Publikacja: Avery Publishing członek Penguin Putnam Inc.
UWAGA
Opisy procedur leczniczych i medycznych zawarte w niniejszej ksiąŜce opierają się na wieloletniej praktyce,
osobistym doświadczeniu oraz badaniach autora. PoniewaŜ kaŜda osoba oraz sytuacja jest unikalna, autor oraz
wydawca namawia czytelnika aby zanim uŜyje jakiejkolwiek sugestii zawartej niniejszej ksiąŜce, skonsultował
się ze specjalistą, po to aby sprawdzić i pogłębić poprawność danego zagadnienia.
Wydawca nie namawia do uŜywania jakiejkolwiek diety czy programu ćwiczeń, lecz ufa Ŝe informacje zawarte
w niniejszej ksiąŜce powinny być dostępne szerokiemu ogółowi.
PoniewaŜ ze sposobem leczenia związane jest mniejsze lub większe ryzyko popełnienia błędu, dlatego teŜ ani
autor ani wydawca nie biorą na siebie odpowiedzialności za jakiekolwiek efekty uboczne lub konsekwencje
spowodowane uŜyciem jakiejkolwiek sugestii, sposobu przyrządzania oraz procedur zawartych w niniejszej
ksiąŜce. Zatem czytelniku, jeŜeli nie masz Ŝyczenia aby podejmować jakiegokolwiek domniemane ryzyko
wystarczy z sugestii zawartych w tej ksiąŜce nie korzystać. Radzimy jednak w tej materii nie wahać się i
przedyskutiować z lekarzem lub inną osobą medycznie wykwalifikowaną sugestie zawarte w niniejszej ksiąŜce.
Poszukiwanie opinii innych osób jest oznaką dojrzałości, a nie bojaźni.
Howell, Edward, 1898-
Enzyme Nutrition Wszystkie Prawa ZastrzeŜone
Copyright c 1985 by Edward Howell
Od Tłumacza
OdŜywianie Enzymowe autorstwa Dr. Edwarda Howella jest kontynuacją wcześniejszej jego ksiąŜki
zatytułowanej The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism . Obie opisują oddziaływanie na nasz
organizm enzymów zawartych w surowej Ŝywności oraz wykorzystywanie tych enzymów przez kultury
pierwotne aŜ do czasów nam współczesnych. Dr. Howell dogłębnie wyjaśnia w jaki sposób termiczna obróbka
poŜywienia odziaływuje na enzymy zawarte w surowym poŜywieniu oraz jakie to ma konsekwencje dla naszego
zdrowia. Osobisty uraz Dr. Howella do uŜywania promieniowania gama (
g
) jako sposobu na konserwację
Ŝywności ma związek z tym Ŝe za jego czasów to promieniowanie było wykorzystywane równieŜ jako metoda
diagnostyczno-terapeutyczna. O tym on sam wspomina pod koniec rozdziału piątego. UŜywanie tej metody
równieŜ dla niego samego i innych lekarzy miało powaŜny i długofalowy wpływ na stan zdrowia.
Do zagadnienia odŜywiania enzymowego moŜna dodać zjawisko Reakcji Mailarda, jej odmiany
wysokotemperaturowej, w której wytwarzają się związki rakotwórcze na czele akrylamidem. Drugim
zagadnieniem są witaminy, związki które są integralną cząstką funkcjonalnego kompleksu enzymowego.
Witaminy wchodzą w skład enzymów w postaci koenzymów, kofaktorów lub grup prostetycznych niezbędnych
do przeprowadzania róŜnorodnych reakcji enzymatycznych w ustroju Ŝywym. Listę witamin i przykłady
enzymów w których wbudowane są witaminy moŜna znaleźć w podręcznikach do biochemii i enzymologii.
Wydawać by się mogło Ŝe Dr. Howell w tej ksiąŜce glorifikuje surowe, niepasteryzowane mleko i jego
przetwory, jednak tak nie jest. Wskazuje raczej na plusy i minusy pasteryzacji mleka, z jednej strony
pasteryzacja niszczy enzymy, witaminy i inne składniki odŜywcze w mleku, z drugiej zaś zmniejsza
prawdopodobieństwo roznoszenia patogenów i wielu chorób odzwierzęcych, co ma miejsce przede wszystkim
przy masowej, fermowej produkcji mleka. W odpowiedzi na to Dr. Howell w rozdziale siódmym podaje
alternatywę na produkty pochodzenia zwierzęcego t.j. podkiełkowane lub moczone nasiona a zwłaszcza
moczone orzechy które wartością smakową, kaloryczną i odŜywczą przewyŜszają produkty pochodzenia
zwierzęcego. Autor wskazuje na uprawę orzechów nie tylko w aspekcie dietetycznym ale równieŜ w aspekcie
ekologicznym, a mianowicie, znacznie większe ilości orzechów i to orzechów uprawianych sposobem
ekologicznym moŜna uzyskać z jednego hektara powierzchni uprawnej niŜ produktów pochodzenia
zwierzęcego uzyskiwanych sposobem intensywnym, sposobem szkodliwym ekologicznie. Dr. Howell podkreśla
kilka przytłaczających faktów na korzyść orzechów i innych podkiełkowanych nasion t.j. znikome
niebezpieczeństwo roznoszenia chorób odzwierzęcych i innych patogenów, łatwość przechowywania nasion
oraz wysoka wartość odŜywcza podkiełkowanych nasion. To są właśnie te pozytywne cechy, cechy wręcz
niezastąpione w zdrowym sposobie odŜywiania się.
W następnych fragmentach ksiąŜki Dr. Howell nawołuje do zwiększania nakładów na badania w zakresie terapii
enzymowej, w terapii która wielokrotnie potwierdziła swoją skuteczność w leczeniu róŜnorodnych chorób,
zwłaszcza chorób przewlekłych i zwyrodnieniowych, schorzeń które obecnie stają się coraz większą, globalną
plagą nękającą większość narodów i grup etnicznych.
W niniejszym tłumaczeniu szczegóły dotyczące pozycji literaturowych zostały w większość uzupełnione, w
niektórych przypadkach dodano alternatywne, uzupełniające pozycje, natomiast niewielu przypadkach
szczegółów pozycji nie udało się ustalić z powodu zbyt małej ilości danych bibliograficznych zawartych w
oryginale.
Aleksander A. Kwiatkowski
Spis treści.
Przedmowa Linda Clark, M.A.
Wstęp, Stephen Blauer
Rozdział 1. Wprowadzenie do OdŜywiania Enzymowego.
Rozdział 2. Enzymy dodają Ŝycia
Rozdział 3. Prywatne Ŝycie enzymów
Rozdział 4. Dwa waŜne odkrycia
Rozdział 5. Fatalny proces
Rozdział 6. Zrobić tak aby enzymy pracowały dla nas
Rozdział 7. Surowa Ŝywność – mało znane fakty
Rozdział 8. Enzymy na ratunek: mistyczna głodówka.
Rozdział 9. Lipaza a serce
Dodatek A: Enzymy, gleba i rolnictwo
Dodatek B: Wkład naukowy, Maynard Murray, M.D.
O Doktorze Edwardzie Howellu
Bibliografia
PRZEDMOWA
Jako naukowiec, reporterka, autorka ponad 20 ksiąŜek na temat Ŝywienia, zdrowia oraz pokrewnych dziedzin
mam zaszczyt przedstawić państwu Koncepcję Enzymów Pokarmowych w ten sam sposób jak zrobił to Dr.
Edward Howell w niniejszej ksiąŜce. Oto stało się: mój własny wstęp w tej wspaniałej ksiąŜce. Czytałam
wywiad z Dr. Howellem o enzymach pokarmowych zamieszczony w Healthview Newsletter, opublikowany w
Charlottesville, Wirginia. Ten wywiad był tak imponujący Ŝe poprosiłam edytora o pozwolenie napisania
artykułu na temat Dr. Howella oraz o enzymach pokarmowych w magazynie Let’s LIVE, którego osobiście
jestem współedytorem. Po otrzymaniu pozwolenia napisałam artykuł w czerwcowym numerze 1977 Let’s LIVE.
Odzew czytelników na ten artykuł opisujący jak enzymy zawarte w surowej Ŝywności mogą wspomagać nasze
zdrowie i przedłuŜać Ŝycie był tak duŜy Ŝe edytorzy tego magazynu stwierdzili: „ten artykuł spowodował taki
ogrom komentarzy, najprawdopodobnie najwięcej ze wszystkich dotychczasowych artykułów w całej historii
magazynu Let’s LIVE.” Jestem pewna co do potencjalnych moŜliwości enzymów zawartych w codziennej
diecie, tak jak to wyjaśnia Dr. Howell w swej ksiąŜce OdŜywianie Enzymowe. Obecnie z powodu wielu próśb
od stałych oraz nowych nabywców subskrypcji którzy słyszeli na temat enzymów pokarmowych, ten artykuł
został opublikowany jeszcze raz we wrześniowym numerze 1980 magazynu Let’s LIVE. Dotychczas t.j. od
momentu napisania tego artykułu z czerwca 1977 roku, jedynymi źródłami informacji były the Healthview
Newsletter oraz magazyn Let’s LIVE. W tym czasie zasugerowano Dr. Howellowi aby napisał nawą ksiąŜkę na
ten temat. Wielu badaczy oraz lekarzy pisało do mnie pytając o więcej informacji oraz o adres Dr. Howella
który jeszcze wtedy nie ukończył tej ksiąŜki. Wreszcze ta ksiąŜka została skończona, a pełna opowieść o tym
jak enzymy mogą pomóc człowiekowi (jak równieŜ innych gatunkom) została nareszcze ujawniona.
Zawarta tutaj informacja jest nowym dodatkiem do wiedzy o odŜywianiu oraz wiedzy o lepszym zadbaniu o
nasze zdrowie, teraz ten przekaz jest juŜ w zasięgu ręki badaczy, lekarzy oraz dostępny dla nas, szerokiemu
ogółowi.
Linda Clark, M.A.
WSTĘP
Na początku 20 wieku Kazimierz Funk odkrył niezaprzeczalną rolę witamin dla zdrowia oraz dla ludzkiego
odŜywiania. Kilka lat później badacze uświadomili sobie nieznaną rolę minerałów oraz pierwiastków śladowych
dla zdrowia. I ponownie, wyobraŜenie o zdrowym odŜywianiu weszło w nowy wymiar. Niniejsza ksiąŜka jest
próbą wyciągnięcia na światło dzienne jednego z najwaŜniejszych odkryć w dziedzinie odŜywiania od czasu
odkrycia witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych, a najprawdopodobniej jest jedynym rozwiązaniem
naszego obecnego kryzysu zdrowotnego t.j. enzymów pokarmowych (enzymów zawartych w surowym
poŜywieniu). Badania nad enzymami pokarmowymi w odŜywianiu oraz dla zdrowia ludzkiego były
przysłowiową solą w oku dla badaczy oraz Ŝywieniowców. PoniewaŜ enzymy operują na dwóch poziomach
chemicznym i biologicznym, lecz nauka nie jest w stanie zmierzyć lub z syntetyzować funkcjonującego
enzymu, jego energii biologicznej lub (jak kto woli) energii Ŝycia.
Ta biologiczna siła jest sercem kaŜdego enzymu. RóŜnorodne nazwy t.j. energia Ŝycia, siła Ŝycia, principium
Ŝycia, witalność, siły witalne, moc oraz energia nerwu były oferowane aby opisać tą energię. Bez energii Ŝycia w
enzymach nie bylibyśmy niczym innym jak stosem nieoŜywionych substancji chemicznych t.j. witamin,
minerałów, wody oraz białek itp. W obu przypadkach, a mianowicie w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia oraz
leczeniu enzymy i tylko enzymy wykonają faktycznie takie zadanie. One są tym, co zwie się w metabolizmie
ustrojową siłą roboczą.
KsiąŜka OdŜywianie Enzymowe podkreśla to co kaŜdemu z nas zostało dane w ograniczonej ilości od samego
poczęcia t.j. ustrojowe zasoby enzymowe. Te zasoby podobnie jak zapasy enrgetyczne w nowej
baterii/akumulatorze mają określony czas trwania. Im szybciej zuŜyjemy nasze zasoby enzymowe tym krótsze
będzie nasze Ŝycie. Znaczące ilości zasobów enzymowych są bezuŜytecznie marnowane w ciągu naszego Ŝycia.
Nawyk kucharzenia, termicznej obróbki Ŝywności, spoŜywania wysokoprzetworzonej Ŝywności naszpikowanej
chemikaliami; uŜywanie alkoholu, narkotyków, medykamentów oraz wszelkiej maści pokarmowego badziewia
wszystko to wysysa z nas niesamowite ilości enzymów z tego ograniczonego przecieŜ magazynu. Częste
przeziębienia, stany gorączkowe oraz ekspozycja na ekstremalne temperatury równieŜ opróŜniają nasze
enzymowe zasoby. A nasz ustrój w tak osłabionym stanie, wyzuty z enzymów jest pierwszym celem dla
nowotworów, nadwagi, chorób serca oraz inny zwyrodnień. Długość tak zniewaŜonego Ŝywota kończy się
tragicznie, kończy się zejściem śmiertelnym juŜ w wieku średnim.
Zamiarem niniejszej ksiąŜki jest edukacja badaczy, aktywistów d/s zdrowia oraz pozostałych ludzi o enzymowej
teorii którą Dr. Howell nazywa Koncepcją Enzymów Pokarmowych. Obok jego ksiąŜki „The Status of Food
Enzyme in Digestion and Metabolism” jest pierwszą znaczącą próbą naukową aby potwierdzić niezbędność
surowej Ŝywności w odŜywianiu człowieka. Tutaj on (Howell) opowiada nam co to są enzymy, w jaki sposób
utrzymują nas przy Ŝyciu oraz o konsekwencjach obecnej wyzutej z enzymów pokarmowych komercyjnej
diecie. W przystępny dla czytelnika sposób Dr. Howell odsłania ułomne próby nowoczesnej medycyny w celu
leczenia choroby oraz niepowodzeń w rozwiązywaniu pierwotnej przyczyny tego problemu. Dr. Howell
stwierdza Ŝe wiele, jak nie wszystkie choroby zwyrodnieniowe na które cierpią ludzie oraz zejścia śmiertelne
nimi wywłołane są wynikiem nadmiernego uŜywania termicznie zniszczonej oraz wysokoprzetworzonej
Ŝywności, Ŝyeności pozbawionej enzymów. Spośród miliardów dolarów przeznaczonych na badania dla
uniwersytetów oraz prywatnych ośrodków wydaje się zadziwiające Ŝe przyczyna naszego obecnego kryzysu
zdrowotnego moŜe być tak jasna i prosta. Zarówno badacz oraz zwykła osoba, która czytała niniejszą ksiąŜkę
powinna respektować wniosek Dr.Howella oraz setki innych badaczy wspomagających jego wnioski z dziedziny
Ŝywienia człowieka, chorób zwyrodnieniowych oraz procesu starzenia.
W rozdziale pierwszym tej ksiąŜki znajduje się przegląd Koncepcji Enzymów Pokarmowych. Po tym następuje
dyskusja na temat nieuchwytności principium Ŝycia w enzymach, o którym Howell mawia Ŝe to jest enzymowe
konto bankowe lub potencjał enzymowy. KaŜdy z nas obdarzony jest określoną ilością energii enzymowej z
Zgłoś jeśli naruszono regulamin