Przepis na podpiwek.docx

(11 KB) Pobierz

Przepis na podpiwek

Jedną szklankę kawy zbożowej wsypujemy do rondla ,dodajemy 4-5 łyżeczek od kawy cukru i zalewamy dwoma litrami wody zimnej.Rondel,najlepiej emaliowany,stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy płyn przez godzinę.Następnie wsypujemy garść chmielu i gotujemy na wolnym ogniu przez dalsze pół godziny,dolewamy tyle wody ile się wygotowało i płyn ostudzamy.Rozrabiamy 5g drożdży prasowanych letną wodą.Gdy drożdże "ruszą" wlewamy je do ostudzonego płynu i od razu przez rzadki filtr ściągamy piwo do butelek.Najwygodniej użyć butelek z porcelanowym zamknięciem, zwykłe pękają. Przez pierwsze 12 godzin trzymamy je w cieple ,po czym należy je przenieść w chłodniejsze miejsce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin