Sałatka jajeczna - 5 rodzajów.doc

(57 KB) Pobierz

 

Sałatka jajeczna

 

 

 

Oto sałatka dla wielbicieli tradycyjnych smaków.

 

 

czas: 

45 minut

liczba porcji: 

4

 

 

składniki: 

6 jaj
puszka groszku
3-4 ogórki kiszone
1 mały por
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki

 

 

przyrządzanie: 

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka pietruszki. Doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

Sałatka jajeczna

Czas przygotowania: 25 min.

1 porcja: 290 kcal

Składniki:

6 jajek

15 dag majonezu

cebula

8 dag zielonego groszku z puszki

2 pomidory

pęczek szczypiorku

2 papryki konserwowe

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka włożyć do zimnej wody, gotować 10 min. od momentu zagotowania. Ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki.

2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryki osączyć, pokroić w kawałki. Szczypiorek opłukać, posiekać. Zielony groszek osączyć.

3. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez i szczypiorek. Delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.

 

 

 

 

 

 

WARSTWOWA SAŁATKA POMIDOROWO-JAJECZNA

składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 duży plaster szynki
- 1/2 małej cebuli
- 2 jajka na twardo
- 10-15 dag żółtego sera startego na grubej tarce
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na dużym półmisku. Cebulę pokroić w półkrążki, ułożyć na pomidorach. Posypać solą i pieprzem. Jajka pokroić w plasterki, ułożyć na pomidorach z cebulą. Posolić i popieprzyć. Posypać startym żółtym serem. W miseczce wymieszać majonez, jogurt i musztardę. Sosem polać sałatkę. Posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Sałatka jajeczna z szynką - 20 min. 248kcal

 

Sałatka jajeczna z szynką

składniki

·         5 łyżek Jogo Majo

·         5 jajek ugotowanych na twardo

·         200 g szynki konserwowej

·         3-4 ogórki konserwowe

·         5 plastrów ananasa z puszki

·         1 por (biała część)

·         1/ 2 puszki zielonego groszku

·         sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania

Jajka, szynkę, ogórki i ananasa pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Wszystkie składniki połączyć z Majonezem, doprawić solą i pieprzem.

 

 

Sałatka jajeczna z ziołami

 

Czas przygotowania: 30 minut

Kaloryczność: 500 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

·         4 jajka

·         pęczek rzodkiewek

·         po 1/2 pęczka natki, szczypiorku i koperku

·         1–2 szklanki Majonezu Sałatkowego WINIARY

·         1/2 szklanki jogurtu naturalnego

·         łyżka soku z cytryny

·         sól, pieprz

Etapy przygotowania

■ Jajka ugotować na twardo (10 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek. Dwa jajka posiekać, dwa pokroić na ósemki.

■ Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w słupki. Koperek, szczypiorek i natkę opłukać, otrzepać z wody, posiekać.

■ Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać posiekane jajka, przyprawić. Sos wlać do salaterki, dodać rzodkiewki, zioła i ósemki jajek, delikatnie wymieszać.

 

 

1

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin