Sałatka jajeczna
Oto sałatka dla wielbicieli tradycyjnych smaków.
czas:
45 minut
liczba porcji:
4
składniki:
6 jajpuszka groszku3-4 ogórki kiszone1 mały pormajonezsól, pieprznatka pietruszki
przyrządzanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Czas przygotowania: 25 min.
1 porcja: 290 kcal
Składniki:
6 jajek
15 dag majonezu
cebula
8 dag zielonego groszku z puszki
2 pomidory
pęczek szczypiorku
2 papryki konserwowe
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka włożyć do zimnej wody, gotować 10 min. od momentu zagotowania. Ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki.
2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryki osączyć, pokroić w kawałki. Szczypiorek opłukać, posiekać. Zielony groszek osączyć.
3. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez i szczypiorek. Delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.
WARSTWOWA SAŁATKA POMIDOROWO-JAJECZNA składniki:- 1 duży pomidor- 1 duży plaster szynki- 1/2 małej cebuli- 2 jajka na twardo- 10-15 dag żółtego sera startego na grubej tarce- szczypiorek- 2 łyżki majonezu- 1 łyżka jogurtu naturalnego- 1 czubata łyżeczka musztardy- sól, pieprzPomidory pokroić w plastry, ułożyć na dużym półmisku. Cebulę pokroić w półkrążki, ułożyć na pomidorach. Posypać solą i pieprzem. Jajka pokroić w plasterki, ułożyć na pomidorach z cebulą. Posolić i popieprzyć. Posypać startym żółtym serem. W miseczce wymieszać majonez, jogurt i musztardę. Sosem polać sałatkę. Posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka jajeczna z szynką - 20 min. 248kcal
· 5 łyżek Jogo Majo
· 5 jajek ugotowanych na twardo
· 200 g szynki konserwowej
· 3-4 ogórki konserwowe
· 5 plastrów ananasa z puszki
· 1 por (biała część)
· 1/ 2 puszki zielonego groszku
· sól, pieprz
Jajka, szynkę, ogórki i ananasa pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Wszystkie składniki połączyć z Majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 500 kcal
Ilość porcji: 6
· 4 jajka
· pęczek rzodkiewek
· po 1/2 pęczka natki, szczypiorku i koperku
· 1–2 szklanki Majonezu Sałatkowego WINIARY
· 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
· łyżka soku z cytryny
■ Jajka ugotować na twardo (10 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek. Dwa jajka posiekać, dwa pokroić na ósemki.
■ Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w słupki. Koperek, szczypiorek i natkę opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
■ Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać posiekane jajka, przyprawić. Sos wlać do salaterki, dodać rzodkiewki, zioła i ósemki jajek, delikatnie wymieszać.
1
Darko60