Kuchnia - Surowki jak marzenie.txt

(40 KB) Pobierz
V_/ Ul   ???? \1_?    ?�     ?  \>~??-/ UUL
KJ ^? \-> L V
przygotowana za pomoc� robota
KENWOOD
Sur�wki jak marzenie

112 �cis�ej g��wki kapusty (50 dag),
1 jab�ko (15 dag), 1 czerwona cebula (7 dag), 3 og�rki maiosolne (30 dag), 2 
marchewki (15 dag),
2 selery (7 dag), 2 �y�ki rodzynek, 2 �y�ki koperku, 1 �y�ka soku z cytryny
SOS
1 ��tko, 1 szklanka oleju,
1 �y�eczka musztardy, 1 �y�eczka
soku z cytryny, 1 pomidor (7 dag),
213 szklanki �mietany
18-procentowej (15 dag), 2 �y�ki
�uskanych orzech�w w�oskich,
s�l, pieprz
Rodzynki umy� i moczy� w letniej wodzie 20 min. Kapust� oczy�ci�, op�uka�, 
osaczy�, pokroi� na kawa�ki i poszatkowa�, u�ywaj�c robota Kenwood (tarcza nr 6 
do cienkich plasterk�w). Cebul� obra� i pokroi�, stosuj�c tak�e tarcz� nr 6. 
Jab�ko
___I    umy�, osuszy�, przekroi� na cztery
cz�ci, oczy�ci� z gniazda nasiennego i tarcz� nr 9 (do zwyk�ych frytek) pokroi� 
w s�upki. Skropi� sokiem z cytryny, wyci�ni�tym sokownic� do cytrus�w robota 
Kenwood. Dwa og�rki ma�osolne rozdrobni�, u�ywaj�c tarczy nr 5 (do siekania 
zgrubnego). Marchewki i selery oczy�ci�, umy� i zetrze�, pos�uguj�c si� tarcz� 
nr 6 robota. Rodzynki osaczy� i wraz z koperkiem po��czy� z rozdrobnionymi 
jarzynami.
Przygotowa� sos: do miksera robota Kenwood wbi� ��tko, doda� musztard�, sok z 
cytryny, s�l oraz pieprz i miksuj�c, cienkim strumykiem wlewa� olej. Majonez 
prze�o�y� do miski. Pomidor sparzy�, obra�, oczy�ci� z pestek, zmiksowa� i doda� 
do majonezu. �mietan� z dodatkiem soli ubi� trzepaczk� (nr 1). Orzechy zemle� w 
multim�ynku robota. Majonez oraz pomidor po��czy� z 2 �y�kami bitej �mietany i 
doda� do jarzyn.
Sur�wk� wymiesza� z sosem mieszad�em nr 3, przeznaczonym do pracy przy niskiej 
pr�dko�ci.
Reszt� bitej �mietany wymiesza� ze zmielonymi orzechami. Pozostawiony og�rek 
pokroi� w plasterki tarcz� nr 5 robota.
Sur�wk� przybra� plasterkami og�rka oraz rozetkami z orzechowej bitej �mietany. 
5-6 porcji
\ MWi-	�     ^E^-'~	
:              ?-??   ???        " �-^J | Z W	ARZ?$?%W	
		~3?|.
KI
wocow
Przyrz�dza si� je z warzyw i owoc�w surowych z niewielkim dodatkiem warzyw 
blanszowanych lub gotowanych, np. fasoli, kukurydzy, ziemniak�w, czyli takich, 
kt�rych nie da si� je�� na surowo.
Szczeg�lne znaczenie nie tylko dla wygl�du, ale i smaku sur�wki m� spos�b 
rozdrobnienia sk�adnik�w. To samo warzywo lub owoc, rozdrobnione w r�ny spos�b, 
ma zupe�nie inny smak.
Warzyw i owoc�w nie wolno obiera� i rozdrabnia� no�ami, obieraczkaml i tarkami z 
metali rdzewiej�cych, poniewa� niszcz� one witamin� C. Do tego celu nale�y 
u�ywa� narz�dzi kuchennych wy��cznie ze stali nierdzewnej lub plastyku. Do 
przygotowywania i podawania sur�wek odpowiednie s� naczynia szklane, ceramiczne 
lub plastykowe.
Oczyszczone warzywa nale�y szybko op�uka�, najlepie^pod bie��c� wod�. 
iOTame^warzyw w wodzie powoduje strat� witamin. Smak st�wki zale�y od w�a�ciwego 
dobrania sk�adnik�w i po��czenia ich w|j|powiednich proporcjach, a tak�e od 
sposobu przyprawienia.
\                                                           '.
RADY
�wie�e og�r�podan�' do innych    � Sur�wek nie nale�y przygotowywa�
zbyt wcze�nie przed podaniem, gdy� w zetkni�ciu z powietrzem trac� witaminy i 
apetyczny wygl�d. �eby temu zapobiec, gotow� sur�wk� od razu polewa si� 
przygotowanym sosem i odstawia w zimne miejsce na 30 min do zmacerowania. 
Sk�adniki pod wp�ywem soli i sosu mi�kn� i s� �atwiej strawne.
warzyw i owoc�w powoduj� znaczne
straty witaminy p. Aby witamin� t�
uzupe�ni�, nale�y^fr�wk� skropi�
M� sokiem z cytryny.
� Cykori�, seler, jab�ka, gruszki
i pieczarki po oczyszczeniu,
umycja i rozdrobnieniu trzeba
natychmiast skropi� sokiem
z cytryny lub innym kwasem
(na przyk�ad wodnym roztworem
kwasku cytrynowego, octem
owocowym), aby nie �ciemnia�y.
� Sur�wki warzywne polewa si� najcz�ciej sosem winegret, majonezowym, jogurtem 
lub �mietan�,
%hmo
przyprawia sol�, cukrem, pieprzem,     PRZYBORY
�wie�ymi i suszonymi ziotemi oraz     ? PRZYRZ�DZANIA ro�linami przyprawowymi 
(koperek,           TR�WFK
pietruszka, szczypiorek, og�recznik).     ^UKUWm
� Aby z�agodzi� ostry smak cebuli
i por�w (niekiedy tak�e czosnku),
warzywa nale�y zblanszowa�. W tym
celu, po rozdrobnieniu, k�adzie si� je
na sitku i przelewa wrz�tkiem lub
wrzuca na 3 min do posolonego
i pos�odzonego wrz�tku i odcedza.
� Kapusta bia�a i czerwona u�ywana
do sur�wek jest smaczniejsza i l�ej
strawna, gdy si� j� zakwasi (podobnie
jak og�rki). W tym celu zalewa si�
poszatkowan� kapust� lekko
posolon� letni� przegotowan�
wod�, odstawia na 2-3 dni,
a nast�pnie odcedza.
Szatkownica z regulacj� grubo�ci krojenia
\
� Sur�wki owocowe polewa si� sosami
s�odkimi, sporz�dzonymi z syropu,
sok�w owocowych, alkoholu (rum,
arak, winiak, koniak, bia�e wino),
�mietanki i �mietany, roztopionych
lod�w, jogurtu itp. Przyprawia
cukrem pudrem, cukrem waniliowym,
mielonym cynamonem, go�dzikami,
kardamonem i ga�k� muszkato�ow�,
�jjfct  a tak�e rodzynkami, siekanymi
orzechami lub migda�ami.
Krajalnica z wymiennymi wk�adami - tnie na grube i cienkie s�upki
Krajalnica z wymiennymi tarkami
Obieraczka do warzyw
Przyrz�d do siekania cebuli, jajek i zieleniny
No�yk-jarzyniak
do czyszczenia
warzyw
�y�eczka do wydr��ania kulek z warzyw i owoc�w
SPOSOBY
KROJENIA
WARZYW I OWOC�W

MELON ARBUZ
JAB�KO SA�ATA
??
OG�REK
?? r
SPOSOBY KROJENIA WARZYW I OWOC�W
PRZEPISY NA SUR�WKI
Z kapusty peki�skiej i brzoskwi�
70 dag kapusty peki�skiej,
1 puszka brzoskwi� w syropie
(80 dag), 7 dag rodzynek
SOS
1 s�oik majonezu (20 dag), 3 �y�ki g�stej �mietany
18-procentowej, 1 �y�eczka przyprawy curry, s�l, pieprz
Kapust� oczy�ci�, umy� i drobno poszatkowa�. Brzoskwinie osaczy� z syropu i 
pokroi� na ma�e kawa�ki. Rodzynki umy�, zala� gor�c� wod�, aby zmi�k�y, a 
nast�pnie osaczy�. Wszystkie sk�adniki wymiesza�.
Przygotowa� sos: �mietan� po��czy� z majonezem i przyprawi� curry, sol� oraz 
pieprzem.
Sur�wk� pola� sosem i wstawi� na 1 godz. do lod�wki. Przed podaniem wymiesza�.
(4-5 porcji)
Z kapusty  Cg3 peki�skiej i truskawek
________1/2 kapusty_______
peki�skiej (35 dag),
30 dag truskawek, 3 �y�ki
�uskanych orzech�w w�oskich
lub ziemnych (nie solonych)
upra�onych na patelni
SOS
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 �y�eczka miodu, 1 �y�eczka
�agodnej przyprawy curry, _________szczypta soli_________
Kapust� oczy�ci� z uszkodzonych li�ci, poszatkowa�, posoli� i odstawi� na 20 min. 
Truskawki umy�, osaczy�, oczy�ci� z szypu�ek, pokroi� na plasterki, doda� do 
kapusty i lekko wymiesza�.
Przygotowa� sos: wszystkie sk�adniki dok�adnie wymiesza�.
Sur�wk� pola� sosem i posypa� orzechami.
(4 porcje)
Z kapusty peki�skiej i pomidor�w
_________1/2 kapusty_________
______peki�skiej (30 dag),______
3-4 pomidory (40 dag), 2 jajka, _______cukier, s�l, pieprz_______
SOS
_______3 �y�ki �mietany_______
18-procentowej, 1 �y�ka
musztardy, 2 �y�ki oleju
sojowego lub s�onecznikowego,
__________cukier, s�l__________
Li�cie kapusty rozdzieli�, dok�adnie wymy� i drobno poszatkowa�. Pomidory umy�, 
sparzy�, obra� i pokroi� w grub� kostk�. Jajka ugotowa� na twardo, ostudzi�, 
obra� i posieka�. Wszystkie sk�adniki starannie wymiesza�, doprawi� sol�, cukrem 
i pieprzem.
Przygotowa� sos: �mietan� zmiesza� z musztard� i olejem, doprawi� sol� i cukrem.
Sur�wk� pola� sosem, wymiesza� i odstawi� na 30 min do lod�wki.
(4-5 porcji)
Z kapusty peki�skiej i marchwi
1 kapusta peki�ska (40 dag), 2 marchewki (20 dag), 8 �y�ek
oleju, 2 �y�ki octu winnego
lub soku z cytryny, 2 �y�ki grubo
posiekanych orzech�w
w�oskich, cukier, s�l, pieprz
SOS
2 �y�ki soku z cytryny,
1 szklanka kefiru lub jogurtu
naturalnego, 2 �y�ki cukru,
s�l, pieprz
Kapust� podzieli� na �wiartki, a nast�pnie drobno poszatkowa�. Marchewki obra�, 
umy� i pokroi� w cienkie paski. Warzywa wymiesza�, potem zala� octem po��czonym 
z 4 �y�kami oleju, doprawi� sol� i pieprzem. Jeszcze raz wymiesza� i posypa� 
orzechami.
Przygotowa� sos: kefir wymiesza� z sokiem z cytryny i pozosta�ym olejem. 
Doprawi� cukrem, sol� i pieprzem.
Sur�wk� sch�odzi� w lod�wce.
Podawa� w szklanej misie, sos -w sosjerce.
(4-6 porcji)
Z kapusty  ??? w�oskiej i papryki
______2 g��wki kapusty______
_______w�oskiej (2 kg),_______
_______2 papryki: ��ta_______
i czerwona (30 dag),
______2 cebule (15 dag),______
________2 �y�eczki soli________
Kapust� oczy�ci� z uszkodzonych li�ci, umy� i cienko poszatkowa�. Papryki umy�, 
osaczy�, oczy�ci� z gniazd nasiennych i drobno pokroi�. Cebule obra� i posieka�.
W glinianym wyparzonym garnku uk�ada� warstwami kapust�, papryk� i cebul�. 
Warstwy przesypywa� sol� i lekko ugniata�. Na wierzchu po�o�y� talerzyk i 
obci��y� go wyparzonym kamieniem lub s�oikiem nape�nionym wod�.
Kapust� odstawi� na 3-4 dni do ukiszenia.
Sur�wk� mo�na pasteryzowa�.
Z kapusty kiszonej
i chrzanu
50 dag kapusty kiszonej,
______1 cebula (15 dag),______
2 kwa�nie jab�ka (20 dag),
3 �y�ki �wie�o________
startego chrzanu,______
3 �y�ki oleju sojowego lub s�onecznikowego,
________2 �y�ki drobno________
posiekanego koperku
_____lub natki pietruszki,
_________cukier, s�l
Kapust� drobno posieka�. Cebul� obra�, op�uka� i pokroi� w kostk�. Jab�ka umy�, 
obra�, oczy�ci� z gniazd nasiennych i pokroi� w drobne paski. Przygotowane 
sk�adniki wymiesza� z chrzanem i olejem. Doprawi� cukrem, sol� i posypa� 
zielenin�. (4-5 porcji)
Z bia�ej kapusty i oliwek
_______1 g��wka bia�ej_______
kapusty (60 dag), 2 �y�ki
ugotowanej bia�ej fasoli,
4 �y�ki oliwy, sok z 1 cytryny,
s�l, pieprz; do przybrania:
Z cykorii i pora
2 cykorie (20 dag),
8 czarnych oliwek bez pestek
Kapust� umy�, obra� z wierzchnich li�ci, przekroi� na �wiartki, po-szatkowa�, 
posoli� i odstawi� na oko�o 30 min. Nast�pnie odcisn�� z niej sok. Kapust� 
w�o�y� do g��bokiej salaterki, doda� fasol� i wymiesza�. Pola� oliw� po��czon� z 
sokiem z cytryny, doprawion� sol�...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin