Trufle niespodzianka
na ok. 20 trufli- 100ml śmietanki 36%- 100g czekolady mlecznej- 50g gorzkiej czekolady 70% kakao- gorzkie, ciemne kakao (Van Houten)- orzechy laskowe- wiśnie z zalewy- 1/4 łyżeczki kardamonu- 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżki Grand Marnier- 2 łyżki Amaretto di Saronno
Wykonanie:
Śmietankę zagotować i wylać na pokrojona czekoladę. Mieszać, aż ta się rozpuści i gdy masa będzie gładka należy ja przestudzić, a potem chłodzić w lodowce przez ok. 12 godzin. Następnie formować kulki i każda dokładnie obtoczyć w kakao. Trufle z orzechami lub wiśniami: w środek każdej trufli wcisnąć orzech laskowy (lub dobrze osuszona wisienkę). Trufle z cynamonem lub kardamonem lub Grand Marnier lub Amaretto: dodać przyprawy do gorącej jeszcze masy.
slawekpatryk