6. MIĘSO W PIWIE.docx

(18 KB) Pobierz

Wołowina po flamandzku

http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10/woowina-w-piwie-po-flamandzku.html

 

Jeśli chodzi o tradycyjną carbonade flamande, to od lat bazuję na przepisie Roberta Makłowicza, bo jest prosty i w zasadzie wierny belgijskim opisom, z którymi się dotąd spotkałam. No może poza małymi szczegółami. Carbonade chociaż raz w życiu warto zrobić, choćby po to, żeby się nauczyć jak zagęścić sos kromką chleba. No i poznać jego smak, jednocześnie gorzkawy dzięki zastosowaniu piwa, z drugiej strony słodko-kwaśnawy dzięki obecności octu winnego i ciemnego cukru cassonade. Tym bardziej, że pora roku i pogoda za oknem w sam raz na taki gęsty, rozgrzewający gulasz. Do tego - każdy Belg to potwierdzi - frytki, które maczamy w sosiku i którymi potem „wyczyścimy” talerz. Zresztą nie będę się rozpisywać, po prostu sami spróbujcie.

 

Wołowina w piwie po flamandzku  (carbonade flamande)

Przepis Roberta Makłowicza z „Dialogów języka z podniebieniem”

 

800 g wołowiny bez kości (Makłowicz poleca zrazową)

3 duże cebule

4 łyżki masła

gałązka tymianku, dwa listki laurowe

litr lub nawet półtora ciemnego niezbyt gorzkiego piwa (w naszych warunkach dobrze się sprawdza Karmi)

1 łyżka ciemnego cukru (powinna być cassonade)

2 łyżki octu winnego

2 łyżki musztardy

kromka chleba lub piernika, albo kilka spekulosów do zagęszczenia sosu
sól i pieprz

 

Mięso pokroić w kostkę. Osobiście kroję dość drobno, trochę jak do chińszczyzny – mięso się wtedy krócej dusi. Posolić i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć część mięsa. Najlepiej robić to małymi partiami, żeby mięso się ładnie przyrumieniło a nie udusiło w sosie własnym. Obsmażone mięso przekładamy do dużego rondla, a na patelnię wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę. Podsmażoną, miękką cebulę wrzucić do rondla z mięsem. Na patelnię wlać trochę piwa, żeby odkleić ewentualnie przypalone kawałeczki mięsa czy cebuli i wlać do rondla z mięsem. Dodać tymianek i liście laurowe, zalać piwem, wsypać cukier i gotować przez co najmniej godzinę, aż mięso zacznie mięknąć. W międzyczasie mieszać, sprawdzać, czy w rondlu nie brakuje piwa. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Dodać ocet (nawet więcej niż dwie łyżki), oraz posmarowaną musztardą kromkę chleba, która powinna zagęścić sos. Może to tez być kromka piernika. Albo jeszcze lepiej, jeśli mamy w domu lub właśnie upiekliśmy, kilka rozkruszonych spekulosów. Sos będzie dzięki nim miał przyjemny korzenny posmak. Pieczywo dodajemy stopniowo, obserwując gęstość i zawiesistość sosu. Jak za gęsty, to dolewamy jeszcze trochę piwa. 
Podajemy z frytkami, no ewentualnie z domowej roboty pysznym purée ziemniaczanym. Frytki też oczywiście domowej roboty - efekt murowany, mam nadzieję, że i wam posmakuje. To jedna z moich ulubionych belgijskich potraw.

 

 

 

Wieprzowina w piwie po pilzneńsku

http://www.wielkiezarcie.com/recipe38645.html

 

Składniki

·         1 kg karkówki lub łopatki (bez kości)

·         500 g cebuli

·         3 łyżki smalcu wieprzowego

·         1 łyżeczka kminku

·         1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

·         sól

·         pieprz

·         500 ml jasnego piwa

·         1 kromka czerstwego ciemnego chleba

·         natka pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Cebule obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić smalec i poddusić na nim cebulę. Dodać mięso i obsmażać około 5 minut na ostrym ogniu. Następnie dodać kminek i paprykę, doprawić solą i pieprzem. Wlać połowę porcji piwa, mięso dusić pod przykryciem około 45 minut. Pieczywo zetrzeć i z resztą piwa i dodać do mięsa, całość dusić 15−20 minut. Danie doprawić solą i pieprzem, udekorować pietruszką. 

Rada: 
Do potrawy idealnie pasują knedle lub śląskie kluski i ogórki konserwowe.

 

 

 

 

Pierś z kurczaka w piwie

http://www.gotowaniedlakazdego.pl/delikatna-piers-kurczaka-w-piwie/

 

Kurczak z  orzechami

http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Przysmaki/533282,1,Kurczak-z-orzechami--kurczak-z-orzechami-przepis.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieczony kurczak na piwie              

http://naszesmaki.blox.pl/2012/06/kurczak-duszony-w-piwie.html

 

Składniki:

·         średni kurczak

·         piwo, użyłam ½ l Pilsnera

·         2 goździki

·         Ziemniaki

·         Marchew

·         Cebula

·         pomidorki koktajlowe (to właściwie owoce)

Marynata

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         1 łyżeczka octu winnego

·         1 łyżeczka sosu sojowego, jasnego

·         sól

·         pieprz

·         papryka słodka

·         kilka kropel tabasco

·         1–2 łyżeczki rozmarynu

·         Marynata. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i tak przygotowaną marynata nacieramy całego kurczaka – w środku i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godziny. Można również zamarynować kurczaka dzień wcześniej.

·         Usuwamy etykietkę z piwa zanurzając je w ciepłej wodzie. Nadziewamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Do piwa wrzucamy goździki,  podczas pieczenia piwo będzie spływało po mięsie, a goździki dadzą dodatkowy aromat.

·         Do brytfanki, wokół kurczaka dodajemy grubo pokrojone (tak jak lubicie) warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę – skrapiamy je oliwą,  posypujemy pieprzem.

·         Tak przygotowanego kurczaka z warzywami wstawiamy do piekarnika na około 1,5h, temperatura 180 ºC. Możemy odlać trochę piwa do kubeczka i polewać nim kurczaka, w trakcie pieczenia. Na pół godziny przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe. Wyjmujemy i kroimy.

·         Teraz wiem, że taki kurczak to poezja smaku, fajne jest też to, że samo przygotowanie zajmuje mało czasu, podczas pieczenia należy tylko zaglądać, przemieszać czasem warzywa.Nie zawiodłam się tym sposobem pieczenia, a kurczak wyszedł z wierzchu chrupiący, mięso było soczyste i aromatyczne. Nawet następnego dnia po ponownym podgrzaniu nie był suchy, a warzywa? Na początku miałam wątpliwości co do pieczenia ich razem, ale wyszły dobrze zarumienione, karmelizowane i dzięki cebulce lekko słodkie. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin