Ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym
znakomity dodatek do pieczonych i grillowanych mięs
Przygotowanie: 15 minutPieczenie: 45 minutSkładniki na 4 porcje
•
1 kg ziemniaków
tymianek
sól
oliwa
200 ml gęstej śmietany 12%
ząbek czosnku
szczypta soli
Etapy przygotowania
1.
Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki, mniejsze zostawić w całości. Nie należy kroić ich na zbyt małe kawałki, aby nie wyschły w czasie pieczenia.
2.
Formę do pieczenia nasmarować oliwą. Ułożyć ziemniaki pojedynczą warstwą, posypać je solą i tymiankiem.
3.
Piec w temperaturze 180 stopni C aż będą miękkie - zabierze to ok. 45 minut. Po 20 minutach pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
4.
To najprostszy i najsmaczniejszy sos czosnkowy jaki można sobie wyobrazić: wystarczy przecisnąć czosnek przez praskę, wymieszać ze śmietaną, posolić do smaku.
5.
Ziemniaki ułożyć na półmisku, a sos podać w sosjerce.
fot.: Chuda
Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki :Wegetariańskie danie .Można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem Czas : 1 godzinaSkładniki :8 ziemniaków średniej wielkości( po 4 na osobę )5 łyżek oleju słonecznikowegoszczypta mielonej papryki sólNa sos :20-30 kostek sera feta z zalewy solankowej na osobę ( po 10-15 na osobę )4 łyżki białego sera mielonego ( takiego jak na sernik- nie słodzonego )4 łyżki gęstego jogurtu1 ogórek1 roztarty ząbek czosnku ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )2 łyżeczki oliwy1 łyżeczka octu winnego ( ja dałam jabłkowy )1 łyżka pokrojonej natki pietruszki sólpieprz mielony Ziemniaki obrać , większe przekroić na pół .Zalać osoloną wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Odcedzić. Olej wymieszać z papryką mielona i szczyptą soli .Ułożyć w naczyniu do zapiekania ziemniaki i polać olejem .Wymieszać tak by ziemniaki pokryły się nim . Wstawić do gorącego piekarnika .Piec obracając ziemniaki w trakcie pieczenia 30-45 minut ( zależnie od wielkości ziemniaków ) .Gdy ziemniaki są już rumiane i miękkie dołożyć masło i piec jeszcze 5 minut.W tym czasie gdy ziemniaki się pieką zmieszać ser z jogurtem , oliwą i octem winnym .Ogórek utrzeć bez obierania na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko osolić i zostawić by puścił sok . Odcisnąć sok a ogórka dodać do sera . Wsypać natkę pietruszki , czosnek .Wymieszać .Doprawić solą i mielonym pieprzem .Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz , posypać kostkami fety. Osobno podać sos .( można też polać od razu ziemniaki sosem , ale moim zdaniem smaczniej jest nakładać sobie porcje sosu na ziemniaki i tak jeść .)
jargru1