Składniki: 2-3 piersi z kurczaka4-5 ziemniakówSos:1 serek homogenizowany naturalny, 1 średni ogórek świeży, łyżka majonezu, 3 łyżki śmietany,kopereksólProdukty Kamis:Pieprz czarny mielonyGyrosPrzyprawa do dań z ziemniaków lub mieszanka następujących ziół:bazylia oregano papryka słodka i ostrasuszony czosnekWarzywkoSposób przygotowania: Ziemniaki w skórkach podgotować ok. 20 min bez soli. Ostudzić i pokroić w cząstki / nie obierać ze skórki/. Wrzucić na patelnię i smażyć. Na koniec posypać sporą ilością przyprawy. Można użyć gotowej Przyprawy do dań z ziemniaków lub samodzielnie zrobić mieszankę. Proporcje: Bazylia, Oregano, Czosnek, Papryka słodka, Warzywko – po ok . ½ łyżeczki, Papryka ostra – ok. ¼ łyżeczki. Oczywiście można robić tę mieszankę z dowolnych proporcji, jak kto lubi, w każdym razie warto zrobić więcej i mieć na przyszłość. Piersi kurczaka pokroić w paski i podsmażyć. 2 łyżeczki przyprawy Gyros wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody. Wlać do kurczaka i smażyć do wyparowania płynu.Ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć. Wymieszać z serkiem, majonezem, śmietaną i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i suszonym czosnkiem /jeżeli ktoś lubi to można dać świeży/ – do smaku. Wstawić na 15 minut do lodówki. Podawać z warzywami.
jargru1