Żeberka wieprzowe duszone w piwie SUPER !!.docx

(26 KB) Pobierz

Żeberka wieprzowe duszone w piwie

 

 

 

 

 

 


C:\Users\Jola\Desktop\173544_zeberka-wieprzowe-duszone-w-piwie_0_1.jpg
SKŁADNIKI:

·         1 kg żeberek wieprzowych

·         2/3 szkl jasnego piwa

·         1 łyżka miodu

·         1 cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1 liść laurowy

·         1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

·         1 łyżeczka mąki

·         2 łyżki oleju

·         2 łyżki soku z cytryny

·         przyprawa do zup

·         sól

·         pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka pokroić na porcje, umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać piwo, miód, sok z cytryny, zagotować. Przygotowany sos połączyć z mięsem, dodać liść laurowy, mieloną paprykę, wlać 2/3 szkl wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Po koniec dodać mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin