miód z dziewanny.txt

(2 KB) Pobierz
Jak 
zrobić 
"miód" 
z 
dziewanny? 

Lato to wietny czas, by samodzielnie zrobić słodki smakołyk, przypominajšcy miód. Nie trzeba być pszczołš, by zrobić słodki syrop z aromatycznego nektaru. Dziewanna, która kwitnie przez wiele miesięcy, nadaje się do tego idealnie. Trzeba tylko wybrać odmiany uprawiane w ogrodach, majšce zazwyczaj większe kwiaty od swoich dzikich kuzynek. I koniecznie trzeba trafić na słonecznš pogodę - tylko wtedy uda się przygotowanie aromatycznego "miodu".
oceń poradę (8):
1
2
3
4
5




Dziewanna z ogrodu - dobrze rowinięte kwiaty, cukier, słoik z nakrętkš, wrzšca woda.
1

Przygotuj słoik z nakrętkš - najlepszy będzie po dżemie: nie za duży i nie za mały. Umyj go starannie i wyparz. Absolutnie nie wycieraj słoika ciereczkš, ale pozostaw do wyschnięcia odwrócony do góry dnem.

2

W słoneczny dzień uzbieraj dobrze rozwinięte kwiaty dziewanny. Sprawd, czy nie ma w nich owadów. Jeli sš - usuń je (wytrzep albo wydmuchaj). Kwiatów ma być tyle, by zapełniły ok. 3/4 słoika. Nie mogš być w żaden sposób ugniatane albo uciskane - muszš leżeć luno.

3

Przesyp kwiaty cukrem. Na podanš iloć kwiatów potrzeba ok. dwóch łyżek cukru. Cukier możesz sypać, kiedy kładziesz kwiaty do słoika, albo posypać nim wierzch kwietnej zawartoci. Najważniejsze, by najwięcej cukru było na wierzchu kwiatów.

4

Zakręć słoik i postaw go w słonecznym miejscu. Po kilku godzinach cukier zacznie się topić, a na dnie słoika zbierze się słodki syrop z dziewanny. Możesz go jeć łyżeczkš, maczać w nim suche herbatniki albo słodzić nim herbatę. 
Smacznego! (Tylko nie zapomnij umyć po syropie zębów.)

5
Uwagi i spostrzeżenia


Pamiętaj, że to produkt naturalny i nietrwały. Zatem zużyj syrop w ciagu dwóch dni. Po tym czasie miód może zaczšć fermentować.
Syrop z dziewanny
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Dziewanna  - 5 łyżek stołowych 
Cukier  - 2.5 łyżek stołowych 
Ocena
rednia 1 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Wylij na e-mail
Załóż swojš ksišżkę kucharskš
 
 
Syrop z dziewanny
1. Wsypujemy suszonš dziewannę do garnka, zalewamy szklankš wody.
2. Zagotujemy i gotujemy przez 10-15 minut.
3. Przykrywamy garnek pokrywkš i odstawiamy w chłodne miejsce, aż do całkowitego ostygnięcia.
4. Ponownie zagotujemy syrop. Dodajemy do niego cukier i mieszamy.
5. Wrzšcy syrop przelewamy do ciemnej butelki i zakręcamy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin