Fizjologia pok.doc

(331 KB) Pobierz

FIZJOLOGIA                                                                                                                                        dr Blanka Milczarek

ćw 3                                                                                                                                                                          21.04.2011

NIE BIORĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA BŁĘDY POWSTAŁE Z POWODU MOJEJ GŁUCHOTY LUB ZŁEGO ODCZYTANIA BAZGROŁÓW !!!



UKŁAD POKARMOWY



Funkcje:

ñ          trawienie,

ñ          wchłanianie.

 



 

 

Peptydy oreksygeniczne:

ñ          oreksyna,

ñ          grelina.

Aktywują ośrodek głogu poprzez działanie na neurony uwalniające neuropeptyd Y i białko aguti.

 

 

 

Peptydy anoreksygeniczne:

ñ          peptyd glukagonopodobny,

ñ          cholecystokinina,

 

KONTROLA PRZYJMOWANIA POKARMU

 

 

Długotrwała:

ñ          temperatura otoczenia,

ñ          insulina,

ñ          leptyna,

ñ          teoria glukostatyczna,

ñ          teoria aminokwasowostatyczna,

ñ          teoria lipostatyczna,

 

Temperatura otoczenia:

ñ          zimna temperatura – zmniejszenie ilości przyjmowanego pokarmu przez żołądek odbierane przez termoreceptory,

ñ          ciepła temperatura – zwiększenie ilości przyjmowanego pokarmu przez żołądek odbierane przez termoreceptory.

 

Teoria glukostatyczna:

ilość przyjmowanego pokarmu zależy od stężenia glukozy we krwi;

zwiększona ilość glukozy = zmniejszona ilość przyjmowanego pokarmu.

 

Teoria aminokwasowostatyczna:

ilość przyjmowanego pokarmu zależy od stężenia ilości aminokwasów we krwi;

zwiększona ilość aminokwasów = zmniejszona ilość przyjmowanego pokarmu.

 

Teoria lipostatyczna:

ilość przyjmowanego pokarmu zależy od stężenia ilości tłuszczów we krwi;

zwiększona ilość tłuszczów = zmniejszona ilość przyjmowanego pokarmu.

Tkanka tłuszczowa uwalnia leptynę – hormon sytości

 

Krótkotrwała:

regulowana jest przez ośrodek kontroli sytości znajdujący się w żołądku.

Pokarm rozciąga ściany żołądka, co  pobudza wydzielanie substancji hormonalnych, które przenoszą do OUN informację o stanie sytości.

 

ŚLINIANKI

 

Charakterystyka ogólna:

ñ          1,5 l/dobę,  0,5 ml/h,

ñ          regulacja dobowa – więcej w ciągu dnia, niż w nocy,

ñ          najwięcej o godzinie 17,

ñ          latem,

ñ          ulega wpływom hormonów,

ñ          pH 7,0,    8,0 – w trakcie żucia,

ñ          enzymy – lipaza, alfa-amylaza ślinowa,

ñ          skład: woda (95%), składniki nieorganiczne (K+, Na +, Ca2+, Cl-, HCO3-), organiczne (białka, mucyna).

ñ          zbudowane z pęcherzyków wydzielniczych i przewodów wyprowadzających. Wokół pęcherzyków i przewodów znajdują się komórki mioepitelialne których skurcz ułatwia wypływ śliny z pęcherzyków i przewodów,

ñ          największe są ślinianki przyuszne,

ñ          mają bogate unaczynienie,

ñ          w pęcherzykach powstaje ślina pierwotna, która składem jest zbliżona do osocza, w kanalikach dochodzi do wymiany jonów i powstaje ślina ostateczna.

 

Rodzaje ślinianek:

ñ          surowicze – ślina bogata w wodę i alfa amylazę – ślinianki przyuszne,

ñ          śluzowe – lepka, bogata w mucyne – podjęzykowe

ñ          mieszane – posiadają cechy surowiczych i śluzowych -  podżuchwowe, podjęzykowe.

Funkcje:

ñ          ochronna,

ñ          trawienna,

ñ          ułatwia przełykanie,

ñ          wytwarza śluz,

ñ          umożliwia formowanie kęsa pokarmowego,

ñ          utrzymuje wilgotność w jamie ustnej,

ñ          wspomaga mówienie,

ñ          działa bakteriobójczo,

ñ          funkcja rozpuszczalnika.

 

ŻOŁĄDEK

 

Wpust:                                                        Odźwiernik:                                                Trzon i dno:

zawiera gruczoły                            zawiera kanaliki G                              -główna część żołądka             

wpustowe                                          wytwarzające gastrynę                   -zawiera gruczoły

wytwarzające                                          w błonie śluzowej                                    właściwe żołądkowe

śluz i lizozym                                          odźwiernika znajdują się                      zbudowane z 5 typów

                                                        kanaliki D wytwarzające                      komórek:

                                                        somatostatynę                                                        -głównych,

                                                                                                                                            -śluzowych,

                                                                                                                                            -wewnątrzwydzielniczych

                                                                                                                                            -okładzinowych,

 

W soku żołądkowym znajduje się kwas solny (śluz + wodorowęglany) zabezpieczający żołądek przed samostrawieniem.

 

Wydzielanie kwasu żołądkowego:

ñ          wydzielanie podstawowe:

              samoistne wydzielanie komórek okładzinowych lub wydzielanie acetylocholiny z zakończeń               nerwowych lub gastryny z komórek G lub histaminy z komórek ECL.

ñ          Wydzielanie pokarmowe:

1.       Faza głowowa (nerwowa) – 40% - zachodzi nim pokarm dotrze do żołądka, pobudzenie receptorów zapachem, smakiem, widokiem, żuciem ośrodków korowych i  pokarmowych. Dalej pobudzane za pośrednictwem nerwów błędnych przez które impulsacja jest przekazywana do żołądka.

 

2.       Faza żołądkowa – 50% - gdy pokarm znajdzie się w żołądku, trwa tak długo, jak długo pokarm się w nim znajduje (ok 4 h)

                            Bodźce:

ñ          rozciąganie części trzonowej i odźwiernikowej żołądka stymulujące komórki G przez alkalizację powierzchni błony śluzowej,

                                          działanie pokarmu – pobudzenie komórek G

                            Wydzielanie to główny efekt działania gastryny.

 

3.       Faza jelitowa – 10% - gdy pokarm dostanie się z żołądka do dwunastnicy i dalszych części jelita cienkiego, w wyniku podrażnienie komórek G przez pokarm.

Mieszanina 3 wydzielin wytwarzanych przez:

ñ          komórki okładzinowe – kwas solny, czynnik wewnętrzny Castle'a, woda,

ñ          komórki główne – pepsynogen, lipaza, woda, elektrolity,

ñ          komórki śluzowe – śluz wodorowęglanowy.

 

 

 

 

 

TRZUSTKA

ñ          Drugi co do wielkości gruczoł przewodu pokarmowego,

ñ          położony pozaotrzewnowo,

ñ          funkcja zewnątrzwydzielnicza – wytwarzanie i wydzielanie do dwunastnicy soku trzustkowego zawierającego enzymy trawienne i wodorowęglany

ñ          funkcja wewnątrzwydzielnicza – wytwarzanie i uwalnianie hormonów przez komórki wysp trzustkowych.

Sok trzustkowy:

ñ          1-3 l/dzień,

ñ          izoosmotyczny roztwór elektrolitów i enzymów trawiących białka, tłuszcze i węglowodany i kwasy nukleinowe,

ñ          pH 8,0-8,7,

ñ          objętość i skład podlega regulacji neurohormonalnej,

ñ          główne aniony to HCO3- i Cl-, a kationy Na+, K+,

ñ          duża zawartość białek głównie enzymatycznych (a-amylaza i nukleaza),

 

Wydzielanie:

ñ          podstawowe – w okresie między trawieniem,

ñ          Faza głowowa – 20% - zachodzi nim pokarm dotrze do żołądka, pobudzenie receptorów zapachem, smakiem, widokiem, żuciem ośrodków korowych i  pokarmowych. Dalej pobudzane za pośrednictwem nerwów błędnych przez które impulsacja jest przekazywana do żołądka.

ñ          Faza żołądkowa – 10% - gdy pokarm znajdzie się w żołądku, trwa tak długo, jak długo pokarm się w nim znajduje (ok 4 h),

ñ          Faza jelitowa – 70% - gdy pokarm dostanie się z żołądka do dwunastnicy i dalszych części jelita cienkiego, w wyniku podrażnienie komórek G przez pokarm.

 

WĄTROBA

ñ          największy gruczoł (2%masy ciała),

ñ          narząd miąższowy,

ñ          budowa spoista,

ñ          mała sprężystość – kruchość,

 

Czynność:

ñ          ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin