Ryż smażony z krewetkami.doc

(24 KB) Pobierz
Ryż smażony z krewetkami

Ryż smażony z krewetkami

 

Ryż smażony z krewetkami - składniki

·         20 dag ryżu

·         5 dag gotowanej wędzonej szynki

·         10 dag krewetek obranych ze skorupek (świeżych lub z puszki)

·         3 jajka

·         3 cebulki dymki

·         5 dag zielonego groszku

·         3 łyżki oleju

·         1 łyżka sosu sojowego

·         sól

Ryż smażony z krewetkami - sposób przygotowania

Jeśli spróbowałeś już risotta, paelli i pilawu, pora na kolejną klasyczną pozycję - ryż rodem z Kantonu z omletem i krewetkami
Ryż opłucz, zalej 2 szklankami zimnej wody, gotuj 20 minut pod przykryciem. Odcedź i odstaw. Cebulki obierz i posiekaj. Jajka ubij z sosem sojowym, dodaj połowę cebulki i wymieszaj. Z masy jajecznej usmaż na 1 łyżce oleju cienki naleśnik przyrumieniony z obu stron. Ostudź i pokrój w paski. Krewetki posól i obsmaż przez minutę na 1 łyżce oleju. Dodaj szynkę i groszek i smaż jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Przełóż do naczynia z pokrojonym omletem. Na reszcie oleju usmaż ryż (3 minuty) razem z pozostałą cebulką. Zmniejsz ogień, połącz z innymi składnikami i delikatnie wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze 2 minuty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin