Scenariusz lekcji przyrody w klasie V
Temat: Co to znaczy prawidłowo się odżywiać?
Dział programowy: Jak zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka?
Cel główny:
Formułowanie zasad prawidłowego żywienia.
Cele szczegółowe:
[A] W zakresie wiadomości:
UCZEŃ:
· Na podstawie wiadomości z poprzedniej lekcji wymienia składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz podaje ich rolę.
· Wymienia zasady prawidłowego odżywiania.
· Na podstawie przyniesionych etykiet produktów spożywczych wskazuje składniki szkodliwe dla człowieka wchodzące w skład tych produktów.
· Na podstawie przygotowanych wiadomości wyjaśnia pojęcie oraz podaje przykład konserwantu.
· Wyjaśnia zależności między rodzajem diety a wiekiem, płcią, stanem zdrowia, rodzajem wykonywanej pracy.
· Przewiduje skutki wynikające ze spożywania nieprawidłowej ilości i jakości pokarmu.
[B] W zakresie umiejętności:
· Na podstawie przyniesionych opakowań produktów spożywczych określa które ich składniki są najbardziej szkodliwe dla zdrowia człowieka.
· Na podstawie własnych doświadczeń oraz pracy w grupie ocenia swoje przyzwyczajenia żywieniowe.
· Na podstawie wiadomości zdobytych na lekcji dokonuje analizy przedstawionych przez nauczyciela rysunków zawierających błędy w przygotowywaniu posiłków i żywieniu.
· Na podstawie wiadomości wyniesionych z domu rodzinnego nakrywa do stołu tak, aby jedzenie przy nim sprawiało przyjemność.
· Obserwując tuszę postaci ludzkich przewiduje co mogło wchodzić w skład ich diety.
· Analizując piramidę pokarmową określa jakie produkty powinny stanowić podstawę naszej diety, a jakie powinniśmy zjadać rzadko.
[C] W zakresie umiejętności( stosowanie wiadomości w sytuacjach problemowych):
· Doskonali pracę zespołową.
· Rozumie znaczenie zachowania zasad higieny osobistej i otoczenia w czasie przygotowywania i spożywania posiłków.
· Świadomie dba o zdrowie swojego organizmu.
Metody:
· metaplan
· pogadanka
· pokaz
· inscenizacja
Środki dydaktyczne:
· Opakowania po produktach spożywczych
· Piramidy pokarmowa
· Rysunki przedstawiające błędy w przygotowaniu i spożywaniu posiłków
· Karty pracy
· Rzeczy potrzebne do nakrycia stołu
· Encyklopedia powszechna
Typ lekcji: Lekcja poświęcona opracowaniu nowego materiału
PRZEBIEG LEKCJI:
Faza wstępna
Faza realizacyjna
· Posiłki zjadaj powoli i w miłej atmosferze
· Zjadaj odpowiednią ilość pokarmu
· Zjadaj pokarm urozmaicony
· Ilość i jakość zjadanego pokarmu powinieneś dostosować do wieku, rodzaju wykonywanej pracy, płci, pory roku
· Przygotowując i spożywając posiłki pamiętaj o czystość i i higienie
· Unikaj produktów zawierających duże ilości konserwantów, barwników i innych sztucznych składników
· Kupując produkty spożywcze zwracaj uwagę na termin przydatności do spożycia
· Pokarmy zjadaj o stałych porach
Faza podsumowująca
Wniosek - już jedno jabłko dziennie zapobiega wizytom u lekarza.
GRUPA III
Przeczytaj uważnie poniższy tekst:
Ważne jest, aby spożywany pokarm był zdrowy dla naszego organizmu. Jednak większość kupowanych produktów spożywczych zawiera składniki dodatkowe: konserwanty, barwniki, rozpuszczalniki, substancje smakowe. Służą one do przedłużania trwałości produktu, poprawienia jego smaku i koloru. Nie są one obojętne dla naszego, a wręcz szkodzą naszemu zdrowiu. Są zwykle oznaczane liczbami i literą.
Ćwiczenie 1
Wyjaśnij to co znaczy konserwant.
Konserwant .........................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ćwiczenie 2
Na opakowaniu każdego produktu znajdziesz skład. Przeczytaj co wchodzi w skład produktów spożywczych, których opakowania otrzymałeś i uzupełnij tabelę:
Produkt
Konserwanty
występujące w tym produkcie
chipsy
......................................................................
.............................................................................
Ćwiczenie 3
Czy będziesz zachęcać innych do kupowania produktów spożywczych zawierających konserwanty? Uzasadnij swoją wypowiedź.
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Wyciągnij wniosek (zasadę prawidłowego odżywiania).
Unikaj produktów spożywczych zawierających duże ilości ............................, .......................... i ...........................................
Ćwiczenie 4
Przyjrzyj się opakowaniu z wieczka po śmietanie i kefirze. Co oznacza wydrukowana data na tym opakowaniu?
Jest to termin ........................................................................
Kupując produkty spożywcze zwracaj uwagę na ............................................................... .
GRUPA II
Ćwiczenie1
Ilość i jakość spożywanego pokarmu zależy od wielu czynników.
Przyjrzyj się ilustracjom i wymień te czynniki.
Ilość i jakość spożywanego pokarmu zależy od ................................, .....................,
..........................................., ........................................... .
Koleżankom i kolegom przedstaw powyższe sytuacje w postaci scenek.
GRUPA I
Przyjrzyj się poniższym rysunkom, co doprowadziło Jasia i Stasia do takiego wyglądu?
Uzupełnij zdanie:
Spożywanie ............................................... ilości lub ....................................
pokarmu prowadzi do wielu groźnych chorób np. choroby wieńcowej, płaskostopia, miażdżycy, otyłości.
Należy zjadać odpowiednią ....................................................................... .
Zapisz go na załączonym szablonie jabłka.
Podaj po 3 przykłady produktów spożywczych spożywanych przez Jasia i Stasia.
JAŚ
STAŚ
1
2
3
Przeanalizuj piramidę pokarmową.
Uzupełnij tekst:
Codziennie należy spożywać takie produkty jak......................................................,
.................................... prawie codziennie ..............................................................., a rzadziej ....................................................................................................
Należy zjadać odpowiednią ......................................................................., pokarm powinien być ........................................................ .
GRUPA IV
Przy stole podczas spożywania posiłków obowiązują pewne zasady.
Wybierz Twoim zdaniem właściwą odpowiedź:
Posiłki powinniśmy zjadać ................................ i w ......................................................... .
Przeanalizuj załączone rysunki. Zastanów się nad higieną przygotowywanych i spożywanych posiłków.
Wybierz prawidłową odpowiedź:
Przygotowując i spożywając posiłki należy dbać o ...................................... i ........................................................... .
Estetycznie nakryty stół uprzyjemnia jedzenie, podejdź do stołu i nakryj go, tak aby jedzenie przy nim sprawiało przyjemność.
1. Ważna sól mineralna, której zadaniem jest m.in. budowa naszych zębów, duże jej ilości znajdują się w rybach.
2. Ta substancja stanowi największą masę naszego ciała.
3. Mówimy o niej: zdrowa, niezdrowa, a nawet ekologiczna.
4. Te składniki dostarczają nam energii, są naszym "paliwem", duże ich ilości znajdziemy w pieczywie, kaszach, owocach i słodyczach.
5. Osoba, która rezygnuje ze spożywania pokarmów mięsnych.
6. Podstawowy materiał budulcowy, wchodzi w skład wszystkich narządów i komórek, bardzo potrzebne do wzrostu organizmu.
7. Ważna sól mineralna budująca nasze kości, duże jej ilości znajdują się w mleku i jego przetworach.
8. Substancje zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu, szczególnie duże ich ilości znajdują się w świeżych owocach i warzywach.
9. Produkty mleczne i jego przetwory, np. sery, jogurty, śmietana.
10. Od nich pochodzą takie produkty jak: jaja, ryby, mięso, masło, nabiał czy miód.
gosiak234