świąteczne torty!.doc

(166 KB) Pobierz

 

UPIECZ SAM(A) WSPANIAŁE TORTY NA ŚWIĘTA


WIENIEC IRLANDZKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

150 g masła;
125 g cukru;
aromat pomarańczowy;
3 jajka;
200 g mąki;
1 łyżeczka proszku
do pieczenia;
1 łyżka kawy rozpuszczalnej;
50 g zmielonych
orzechów laskowych;

SKŁADNIKI NA KREM I DEKORACJĘ:

1 opakowanie budyniu
waniliowego;
500 ml mleka;
2 łyżki cukru;
300 g masła;
50 g cukru pudru;
20 ml whiskey;
20 ml mocnej kawy;
posiekane migdały;


PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Masło utrzeć z cukrem i aromatem.
Pojedyńczo dodawać jajka, cały czas
ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem
do pieczenia.  Dodać kawę w proszku
i orzechy. Ciasto przełożyć do
natłuszczonej formy w kształcie
wieńca. Piekarnik rozgrzać do
temepratury 180 stopni i piec ok.
40-45 minut. Gdy ciasto wystygnie,
przekroić w poprzek na trzy części.

PRZYGOTOWANIE KREMU:

Z proszku budyniowego, mleka i cukru
przygotować budyń zgodnie z przepisem
na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem
pudrem, porcjami dodawać wystudzony
budyń, cały czas ucierając. Krem
budyniowy podzielić na dwie części,
do jednej dodać whiskey, do
drugiej mocną kawę.

PRZYGOTOWANIE TORTU:

Biszkopt dzielimy na 3 części.
Krem z whiskey rozsmarować
na dolnym spodzie, przykryć drugim
spodem i rozsmarować krem kawowy.
Przykryć trzecim spodem. Wierzch
i boki tortu smarujemy kremem a więc
dobrze jak zostawicie trochę kremu
na dokończenie tortu i na koniec
dekorujecie cały tort migdałami.
I tak przygotowany tort należy
wstawić do lodówki.

TORT CZEKOLADOWY


SKŁADNIKI NA BISZKOPT CIEMNY:

6 jaj;
niepełna szklanka mąki;
3 łyżki kakao;
1 szklanka cukru;
pół łyżeczki proszku
do pieczenia;
1 łyżeczka soku z cytryny;
szczypta soli;

SKŁADNIKI NA KREM:

2 opakowania masła roślinnego
250 gr (najlepsze w kubeczkach)
3 żółtka;
1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru
(jeśli jest mało słodkie, dosłodzić);
4 czubate łyżki kakao;
1 zapach arakowy;

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody;
6 łyżeczek cukru;
1/2 szklanki cytryny;
spirytus lub wódka jak kto woli;

DODATKOWO:

powidła śliwkowe;
czekolada gorzka
starta na tarce
do posypania;

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Oddzielamy białka od żółtek.
Ucieramy żółtka z cukrem a najlepiej
na parze, bo wtedy cukier szybciej
się roztopi i dodajemy sok z cytryny.
Do innego naczynia wsypujemy niepełną
szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek
do pieczenia. Mieszamy. Ubijamy pianę
z białek ze szczyptą soli. Do białek
dodajemy masę z żółtek i delikatnie
mieszamy. Do tego dosypujemy
mąkę z dodatkami i mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem
i bułka tarta na dnie. Do nagrzanego
do 180 stopni piekarnika wkładamy
ciasto i pieczemy ok. 45 min.

PRZYGOTOWANIE KREMU:

Masło ucieramy z cukrem
pudrem, dodajemy żółtka,
kakao, zapach i miksujemy.

PRZYGOTOWANIE PONCZU:

Wszystkie składniki łączymy razem,
dodając spirytus lub wódkę jak
kto woli. Wyjdzie tego sporo,
więc nie trzeba zużywać do
nasączania wszystkiego.

PRZYGOTOWANIE TORTU:

Biszkopt dzielimy na 3 części.
Pamiętając, aby górną część dać
w środek, a środkową na górę!
Nasączamy odpowiednią ilością
ponczu każdą część, smarujemy
powidłami, nakładamy krem. Wierzch
i boki tortu smarujemy kremem a więc
dobrze jak zostawicie trochę kremu
na dokończenie tortu. Na koniec
posypcie wierzch i boki czekoladą
z lodówki startą na tarce. I tak
przygotowany tort należy
wstawić do lodówki. Najlepszy
jest na drugi dzień.

Kochani wszystkim Wam
życzę wspaniałych wypieków
i żeby Wasze torty podbiły
serca całej rodziny i gości.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin