UPIECZ SAM(A) WSPANIAŁE TORTY NA ŚWIĘTA
WIENIEC IRLANDZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
150 g masła;125 g cukru;aromat pomarańczowy;3 jajka;200 g mąki;1 łyżeczka proszkudo pieczenia;1 łyżka kawy rozpuszczalnej;50 g zmielonychorzechów laskowych;
SKŁADNIKI NA KREM I DEKORACJĘ:
1 opakowanie budyniuwaniliowego;500 ml mleka;2 łyżki cukru;300 g masła;50 g cukru pudru;20 ml whiskey;20 ml mocnej kawy;posiekane migdały;
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem.Pojedyńczo dodawać jajka, cały czasucierając. Przesiać mąkę z proszkiemdo pieczenia. Dodać kawę w proszkui orzechy. Ciasto przełożyć donatłuszczonej formy w kształciewieńca. Piekarnik rozgrzać dotemepratury 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Gdy ciasto wystygnie,przekroić w poprzek na trzy części.
PRZYGOTOWANIE KREMU:Z proszku budyniowego, mleka i cukruprzygotować budyń zgodnie z przepisemna opakowaniu. Masło utrzeć z cukrempudrem, porcjami dodawać wystudzonybudyń, cały czas ucierając. Krembudyniowy podzielić na dwie części,do jednej dodać whiskey, dodrugiej mocną kawę.PRZYGOTOWANIE TORTU:
Biszkopt dzielimy na 3 części.Krem z whiskey rozsmarowaćna dolnym spodzie, przykryć drugimspodem i rozsmarować krem kawowy.Przykryć trzecim spodem. Wierzchi boki tortu smarujemy kremem a więcdobrze jak zostawicie trochę kremuna dokończenie tortu i na koniecdekorujecie cały tort migdałami.I tak przygotowany tort należywstawić do lodówki.
TORT CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CIEMNY:6 jaj;niepełna szklanka mąki;3 łyżki kakao;1 szklanka cukru;pół łyżeczki proszkudo pieczenia;1 łyżeczka soku z cytryny;szczypta soli;
SKŁADNIKI NA KREM:2 opakowania masła roślinnego250 gr (najlepsze w kubeczkach)3 żółtka;1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru(jeśli jest mało słodkie, dosłodzić);4 czubate łyżki kakao;1 zapach arakowy;SKŁADNIKI NA PONCZ:
1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody;6 łyżeczek cukru;1/2 szklanki cytryny;spirytus lub wódka jak kto woli;DODATKOWO:
powidła śliwkowe;czekolada gorzkastarta na tarcedo posypania;PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Oddzielamy białka od żółtek.Ucieramy żółtka z cukrem a najlepiejna parze, bo wtedy cukier szybciejsię roztopi i dodajemy sok z cytryny.Do innego naczynia wsypujemy niepełnąszklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszekdo pieczenia. Mieszamy. Ubijamy pianęz białek ze szczyptą soli. Do białekdodajemy masę z żółtek i delikatniemieszamy. Do tego dosypujemymąkę z dodatkami i mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczemi bułka tarta na dnie. Do nagrzanegodo 180 stopni piekarnika wkładamyciasto i pieczemy ok. 45 min.PRZYGOTOWANIE KREMU:
Masło ucieramy z cukrempudrem, dodajemy żółtka,kakao, zapach i miksujemy.PRZYGOTOWANIE PONCZU:
Wszystkie składniki łączymy razem,dodając spirytus lub wódkę jakkto woli. Wyjdzie tego sporo,więc nie trzeba zużywać donasączania wszystkiego.PRZYGOTOWANIE TORTU:
Biszkopt dzielimy na 3 części.Pamiętając, aby górną część daćw środek, a środkową na górę!Nasączamy odpowiednią ilościąponczu każdą część, smarujemypowidłami, nakładamy krem. Wierzchi boki tortu smarujemy kremem a więcdobrze jak zostawicie trochę kremuna dokończenie tortu. Na koniecposypcie wierzch i boki czekoladąz lodówki startą na tarce. I takprzygotowany tort należywstawić do lodówki. Najlepszyjest na drugi dzień.
Kochani wszystkim Wamżyczę wspaniałych wypiekówi żeby Wasze torty podbiłyserca całej rodziny i gości.
KarinaINina