mleko.docx

(12 KB) Pobierz

1.       Jak mierzy się gęstość i krótka charakterystyka

2.       Co to jest mleko fermentowane

3.       Różnica między mlekiem acilofilnym a biofilacyjnym

4.       Od czego zależy gęstość mleka

5.       Na czym polega test Lebera

6.       Co wpływ na trwałość jogurtu

7.       Parametry produkcji kefiru

8.       Kwasowość czynna- oznaczenie

9.       Scharakteryzować zdrowotne walory napojów fermentowanych

10.   Wymień napoje fermentowane

11.   Co to są homo i heterofermentatywne bakterie

12.   Jak wpływa podwyższenie temp na gęstość mleka

13.   Jakie dodatki stosujemy do jogurtu i w jakiej postaci

14.   Podaj kwasowość śmietanki, mleka, kefiru, jogurtu

15.   Co wiesz na temat grzybków kefirowych

16.   Podaj i opisz wyróżniki oceny organoleptycznej kefiru

17.   Podać pH surowego mleka

18.   Czynniki warunkujące gęstość mleka

19.   Poprawki przy gęstości  mleka, po co stosujemy

20.   Zasada chemiczna próby alizarolowej

21.   Opisać i scharakteryzować mleko żółtawobrunatne

22.   Jakie jest główne kryterium do oceny świeżości mleka?

23.   Co to jest mleko spożywcze?

24.   Zasada stosowania próby na obecność fosfatazy alkalicznej

25.   Kwasowość plazmy śmietany przeznaczonej do prod masła

26.   Podaj teorie zmaślania

27.   Co służy jako produkt, surowiec do produkcji masła?

28.   Co oznacza barwa żółta z kłaczkami w próbie alizarolowej?

29.   Kwasowość plazmy śmietany

30.   Skład chemiczny masła

31.   Jaką metodę wykorzystujemy do obliczania tłuszczu w śmietanie i wymieni odczynniki

32.   Czynniki wpływające na dojrzewanie biologiczne śmietany

33.   Dlaczego dodajemy aldehyd mrówkowy w próbie Walkera?

34.   Warianty w próbie Fastatesów

35.   Co to jest zakwas?

36.   Co dzieje się z mlekiem po dodaniu alkoholu (próba alkoholowa)

37.   Podać zawartość tłuszczu w mleku znormalizowanym

38.   Opisać metodę formolową Walkera

39.   Oznaczanie fosfatazy alkalicznej

40.   Przyrząd do oznaczania gęstości

41.   Na czym polega próba alizarolowa

42.   Jakie dane są potrzebne do obliczania kwasowości ogólnej śmietanki?

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin