CHLEBCały MIX MAX mąki (do uskoku) 1 ½ łyżeczki soli (4 szklanki), ½ szklanki dyni, ½ szklanki słonecznika, 1 szklanka płatków owsianych, 3 łyżki siemia lnianego.Wymieszać suche składniki.Do MIX MAXA wlać do ½ litra ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, ½ kostki drożdży, 1 jajkoWymieszać. Dodać do mąki. Wymieszać miską i odstawić do ciepłej wody aby wyrosło. Ma pyknąć 3 razy. Wylać ciasto do formy i wstawić do zimnego piekarnika piec 35- 50 min.w tem 180 190 Chlebek ziołowy(Zamiast dyni, słonecznika, płatków) 15 dkg sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę przyprawy
do grilaPrzygotowanie chlebka jak wyżejChleb z ziarnamiSkładniki:Płaski Mix Max mąki, 1 szklanka płatków owsianych,3łyżki pestek dyni,3 łyżki pestek słonecznika,2 łyżki siemienia lnianego,1łyżeczka soli,600 ml wody,1 łyżka cukru,5 dkg drożdży.Mąkę płatki i pestki do miski, pozostałe składniki do mix maxa .Postępujemy jak przy innych chlebkach.Chleb razowy.Składniki: 400 g mąki pszennej, 200 g mąki razowej, 2 łyżki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 g drożdży, 500 ml ciepłej wody.Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki i sól. Do Mix-Max’a kruszymy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, następnie wlewamy ½ litra ciepłej wody oraz 2 łyżki oliwy. Całość zakręcamy i potrzepujemy aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Rozczyn z Mix-Max’a wlewamy do miski z mąką, zamykamy ją dokładnie i kilka razy dobrze potrzepujemy aby ciasto się wymieszało. Otwieramy miskę, zgarniamy ciasto z pokrywki i ścianek miski, zamykamy ją (wypuszczamy przy tym powietrze) i wkładamy do ciepłej wody. Po każdorazowym odskoczeniu pokrywki należy dokładnie zamknąć miskę i wypuścić powietrze. Po 3- 4 krotnym odskoczeniu pokrywki ciasto jest gotowe do pieczenia.Pierwsze ½ godziny pieczemy 200°C, następnie, w temperaturze 180
ystyna1