Zupa gulaszowa.doc

(22 KB) Pobierz
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Składniki

 

600 g mięsa od szynki albo wołowiny

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 duża marchewka

5 ziemniaków

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

1,5 litra bulionu (albo wody z rozpuszczoną 1 kostką rosołowa)

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

szczypta chili

sól

3 łyżki oleju

2 łyżki przecieru pomidorowego

majeranek

 

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, a na pozostałym oleju podsmażyć 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Przełożyć do mięsa. Dodać sól, pieprz, paprykę. Wymieszać i chwilę poddusić. Wlać ok 1,5 litra bulionu (albo wody z rozpuszczoną kostką rosołową). Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i startą marchewkę. Gotować ok godziny.

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Po ok 10 minutach dodać obraną, pokrojoną w paski paprykę. Gotować jeszcze ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki i papryka będą miękkie.

Na końcu dodać przecier pomidorowy i majeranek do smaku.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin