Zupa gulaszowa
Składniki
600 g mięsa od szynki albo wołowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka
5 ziemniaków
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1,5 litra bulionu (albo wody z rozpuszczoną 1 kostką rosołowa)
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
szczypta chili
sól
3 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, a na pozostałym oleju podsmażyć 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Przełożyć do mięsa. Dodać sól, pieprz, paprykę. Wymieszać i chwilę poddusić. Wlać ok 1,5 litra bulionu (albo wody z rozpuszczoną kostką rosołową). Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i startą marchewkę. Gotować ok godziny.
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Po ok 10 minutach dodać obraną, pokrojoną w paski paprykę. Gotować jeszcze ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki i papryka będą miękkie.
Na końcu dodać przecier pomidorowy i majeranek do smaku.
ystyna1