Weight Watchers przepisy.doc

(75 KB) Pobierz
PRZEPISY

PRZEPISY

 

 

 

CIASTO JABLKOWE (13,5 na blachę, ok. 2 na porcje)

4 jajka (8P)
3 łyżeczki słodziku
4 łyżki gorącej wody
100g maki (5,5P)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczek cynamonu LUB cytryna bez skorki
3-4 jabłka

Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć ze słodzikiem i woda na "biszkopt", białko ubić i dodać do masy. Wymieszać proszek do pieczenia z mąka i przez sito przesiać na masę. Nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dodać cytrynę/cynamon. Pokroić jabłka w kawałki.
Wylać ciasto do okrąglej dużej formy i położyć na nim jabłka. Piec w temp. 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku około 20-25min.

 

 

SAŁATKA JABŁKOWO- MARCZEWKOWA ( 0p )

 

2 marchewki

1 jabłko

sok z cytryny 

natka pietruszki

sos sojowy

 

2 marchewki i jabłko zetrzeć na tarce. Przyprawić sokiem z cytryny, posypać posiekaną pietruszką. Polać do smaku sosem sojowym.

 

 

UDKO Z WARZYWAMI I RYŻEM ( 9P )

 

udko z kurczaka, ryż

papryka, pomidor, sałata lodowa

majonez light, ketchup, jogurt naturalny

 

Małe udko kurczaka z grilla ułożyć na talerzu z 6 łyżkami ugotowanego ryżu. Skroić paprykę, pomidora i 150 g sałaty lodowej, wymieszać. Sałatkę polać sosem z 3 łyżeczek majonezu light (np. Winiary jogurtowy, Winiary light), 2 łyżeczek ketchupu oraz 4 łyżek jogurtu naturalnego.

CIEPŁA KANAPKA Z TUŃCZYKIEM I POMIDOREM  ( 4P )

 

2 kromki chleba tostowego podpiec w tosterze i posmarować do smaku czosnkiem. Na jednej kromce położyć liść sałaty, kilka plasterków pomidora i 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym. Przykryć drugim tostem.

 

KANAPKA Z JAJKIEM  ( 4P )

 

Kromkę pełnoziarnistego pieczywa posmarować łyżką koncentratu pomidorowego. Dodać liść sałaty, kilka plasterków ogórka i jajko na twardo. Posolić i oprószyć szczypiorkiem.

 

 

KLUSKI ŚLĄSKIE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ  ( 5P )

 

60 g klusek śląskich mrożonych przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju roślinnego. Podsmażyć 1/2 cebuli i ok. 40 g pieczarek. Następnie dodać 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki zasmażki w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Dusić sos kilka minut pod przykryciem, polać nim kluski. 250 g czerwonej kapusty poszatkować, połączyć ze startym jabłkiem i zagotować w wodzie z 1/2 kostki bulionu warzywnego, goździkiem oraz listkiem laurowym. Dusić, aż kapusta zrobi się miękka.

 

ZIEMNIAKI Z FASOLKĄ I KIEŁBASĄ Z PATELNI ( 6P )

 

Pół cebulki pokroić w drobną kosteczkę. 40 g metki i 250 g obranych ziemniaków pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć, mieszając, na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać 75 ml bulionu warzywnego i 200 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej). Gotować około 10 minut. Dołożyć 150 g pomidorów z puszki lub świeżych, skrojonych w kostkę i krótko podsmażać. Posolić i popieprzyć do smaku.

 

SORBET TRUSKAWKOWY (1 PORCJA – 1 PUNKT™)

Składniki na 4 porcje:
½ kg truskawek, 1 banan, 3 łyżki jogurtu waniliowego.

Sposób przygotowania:
Banana kroimy w plasterki i dodajemy truskawki. Schładzamy owoce w zamrażalniku.
Wkładamy owoce do melaksera, dodajemy jogurt i miksujemy aż powstanie jednolita
masa.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

SAŁATKA MALINOWA (1 PORCJA – 2,5 PUNKTU™)

Składniki na 4 porcje:
200 g malin, 200 g sera owczego, 2 żółte papryki, główka sałaty, cebula, 3 łyżki
posiekanego szczypioru, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu owocowego, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ser i cebulę pokroić w kostkę. Paprykę w paseczki, sałatę rozdrobnić. Składniki
sałatki wymieszać i dodać maliny. Ocet wymieszać z wodą, solą, pieprzem, olejem,
szczypiorem. Sałatę polać sosem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

SAŁATKA BROKUŁOWA:

1/2 brokułów
duże jabłko
cebula
łyżka natki z pietruszki
łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Ugotować brokuły i zetrzeć je na tarce(grubszej), jabłko pokroić w kostkę, natkę
posiekać, doprawić solą i sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Migdałowe ciasto kawosza

12 porcji, 1 porcja = 3 punkty, czas przygotowania 15 minut, czas pieczenia 40-50 minut

Składniki

·                      50 g margaryny niskotłuszczowej

·                      65 ml chudego mleka

·                      3 jaja

·                      100 g cukru lub słodzika

·                      180 g mąki

·                      30 g krojonych migdałów

·                      szczypta soli

 

Sposób wykonania

·                      margarynę rozpuścić i ostudzić

·                      wymieszać w misce mleko z jajami

·                      dodać cukier lub słodzik, sól a następnie całość dokładnie ubić

·                      do powstałej masy dodawać stopniowo i na zmianę margarynę i mąkę

·                      foremkę wyłożyć papierem do pieczenia

·                      wlać ciasto i posypać je migdałami

·                      piec w piekarniku w temp. 180-200°C przez ok. 40-50 minut

 

 


Ciasto ryżowe

6 porcji, 1 porcja = 4,5 punktu, czas przygotowania 40 minut, czas pieczenia 20-30 minut

Składniki

·                      160 g ryżu

·                      25 g margaryny niskotłuszczowej LI class=vs>szklanka chudego mleka

·                      1 szklanki wody

·                      15 g wiórek migdałowych

·                      szczypta soli, kilka kropli aromatu waniliowego

·                      4 jaja

·                      8 łyżeczek cukru lub kilka kropli słodzika

·                      60 g rodzynek

    

Sposób wykonania

·                      ugotować ryż

·                      zagotować mleko z wodą

·                      dodać sól, aromat waniliowy, słodzik oraz ryż

·                      całość mieszając podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 25 minut

·                      zdjąć z ognia, dodać margarynę, migdały, rodzynki

·                      dokładnie wymieszać i całkowicie ostudzić

·                      białko ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ciastem

·                      foremkę wyłożoną papierem do pieczenia napełnić i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-190°C przez 20-30 minut

 


Ciasto owocowe na herbacie

16 porcji, 1 porcja = 3 punkty, czas przygotowania ok. 35 minut, czas pieczenia ok. 60 minut

Składniki

·                      250 g mąki

·                      100 g margaryny niskotłuszczowej

·                      2 jajka

·                      120 g cukru lub słodzik

·                      3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru i zmielonych goździków

·                      200 g mieszanych suszonych owoców

·                      120 ml czarnej herbaty

·                      6 łyżek posiekanych migdałów

    

Sposób wykonania

·                      zagotować pod przykryciem pokrojone owoce, cukier i herbatę, dodać margarynę, ostudzić

·                      dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz migdały

·                      jajka rozdzielić, żółtka dodać do mieszanki

·                      białka ubić, dodać do masy i ostrożnie wymieszać

·                      całość wlać do foremk i piec w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut

 

 

 


Ciasto z jagodami

8 porcji, 1 porcja = 4 punkty, czas przygotowania ok. 60 minut, czas chłodzenia ok. 60 minut

Składniki na ciasto

·                      8 dkg mąki pszennej

·                      5 dkg mąki ziemniaczanej

·                      4 jajka

·                      10 dkg cukru

·                      szczypta proszku do pieczenia

Składniki na masę jagodową

·                      2 małe kubki jogurtu

·                      4 łyżki cukru

·                      2 łyżeczki żelatyny

·                      30 dkg jagód

    

Sposób wykonania

·                      całe jajka utrzeć z cukrem i 4 łyżkami gorącej wody

·                      mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia dodawać małymi porcjami do masy z jajek i ucierać na jednolitą masę

·                      do formy włożyć ciasto i piec w temperaturze 190°C ok. 20 minut

·                      rozprowadzić żelatynę

·                      połowę zmieszać z jagodami i wyłożyć na ciasto

·                      jogurt ubić z cukrem, dodać resztę żelatyny

·                      wyłożyć jagody

·                      ciasto wsadzić do lodówki do zastygnięcia

 

 

Suflet z malinami

 

 

Porcja dla: 4
Czas przygotowania:
Czas gotowania: ok 20 min
Kategoria: Owoce, Desery, Przepisy WW
Trudność: Łatwy

 

Wstęp

2,5 punkta / 1 porcja

Składniki

- 150 g malin

- 2 jajka

- 1 łyżka stołowa cukru waniliowego

- 3 łyżki stołowe cukru pudru

- 20 ml likieru pomarańczowego

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka niskotłuszczowej margaryny

- słodzik w płynie,

 

Sposób przyrządzania

1.Maliny rozmrozić. Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem waniliowym i 1 łyżką stołową cukru pudru.

2.Maliny zmiksować z likierem pomarańczowym, wymieszać z żółtkiem, doprawić słodzikiem i posypać mąką ziemniaczaną.

3.Żółtko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać do ciasta.
Foremki sufletowe natłuścić margaryną, wypełnić masą i zapiekać przez
ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podawać posypane cukrem pudrem.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin