Składniki: 1szkl oliwy z oliwek (extra vergine),1/3szkl octu winnego, łyżeczka soli
obrana i drobno posiekana cebulka szalotka (niekoniecznie), ząbek czosnku rozgnieciony
lub drobno posiekany, 2 łyżeczki francuskiej musztardy KAMIS,
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (A37 młynek orient express)
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w olejniku i kilkakrotnie potrząsamy, aby dobrze się połączyły.
Ten winegret można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Jest doskonały m.in. do zielonej sałaty, surówki z cykorii, sałatki z zielonej fasolki szparagowej, jak również do sałatki z pomidorów lub ogórków
i wielu innych.
OLEJ
Składniki: świeża papryka ostra w całości, 2łodygi bazylii, świeża papryka żółta, 2-3ząbków czosnku
Wszystkie składniki umieścić w Olejniku, na koniec zalać do końca olejem.
ystyna1