Przepisy do liliany.doc

(49 KB) Pobierz
PTASIE MLECZKO

                        PTASIE  MLECZKO

 

Pojemnik: D- Liliana                                          Składniki: 2 galaretki, 1 bita śmietana w proszku np. śnieżka

                D-11 Mix-max                                                                       

 

Oddzielnie rozpuścić 2 galaretki najlepiej jeśli mają różne kolory. W  D-11 w szklance mleka lub wody ubić śnieżkę. Do 1 tężejącej galaretki dodać połowę ubitej śnieżki, a do drugiej galaretki  resztę śnieżki. Lilianę dobrze spłukać zimną wodą, wlać jedną galaretkę i wstawić na chwilę do lodówki, jak stężeje wlać drugą zamknąć i odpowietrzyć.

Jak całość stężeje odwrócić i otwierać od góry, a następnie od dołu i całość zostaje na pokrywce

 

PTASIE  MLECZKO 2   

Składniki:

3 szkl. mleka. 3 śmietanki do ubijania(śnieżki); 4 galaretki (2 zielone, 2 czerwone), owoce do dekoracji

 

2 zielone galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, ostudzić. Ubić 3 śnieżki z 3 szkl mleka, wlać ostudzoną galaretkę, ubijając cały czas mikserem, aż połączy się ze śmietaną. Większą część ubitej masy wylać do wysmarowanej delikatnie olejem formy , mniejszą część formy. Poczekać aż dobrze stężeje. Rozpuścić 2 czerwone galaretki w 1 l wody, wylać na zastygniętą masę do dużej formy i do formy piętrowej, poczekać aż zastygnie. Przed podaniem na stół wyjąć z formy dużej i małej. Położyć piętrowo dekorować owocami lub bitą śmietaną. Przeznaczony dla około 10 osób.

Wskazówki: można wykorzystać tylko dużą formę, może być to torcik z samych galaretek lub z owocami.

 

PTASIE MLECZKO 3

 

Pojemniki TW: D10 Shaker, D37 Candy, B14 szczęśliwe Trio lub D20 Liliana

Składniki: 2 galaretki owocowe, 1 śmietana „Śnieżka”, 1 szklanka mleka

 

Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu w Candy. Mleko i śmietanę energicznie roztrzepać w Shakerze tak długo, aż podwoją swoją objętość. Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo wlewać do niej śmietankę, dokładnie miksując. Tak przygotowaną masę przełożyć do Szczęśliwego Trio lub Liliany i wstawić do lodówki do stężenia. Na dno foremki można ułożyć owoce sezonowe.

 

PTASIE MLECZKO 4

 

Składniki: 6galaretek owocowych (po2 w 3 różnych smakach), 1puszka mleka skondens. niesłodzonego

 

Każde 2 galaretki rozpuścić w ½litra wody, pozostawić je do lekkiego zastygnięcia (tak do połowy zagęszczenia). Następnie do szefa kuchni(D63) wlać najjaśniejszą galaretkę i używając końcówki mieszającej przez nakładkę lejka dolewamy 1/3 puszki mleka,  po wymieszaniu przelewamy do Liliany i tak postępujemy z pozostałymi galaretkami aż do najciemniejszej. Możemy też każdą warstwę poprzekładać owocami zalanymi czystą galaretką lub w warstwy ptasiego mleczka powkładać pokrojone kostki z galaretki itp.

 

      MURZYNKI W ŚMIETANIE

Pojemniki TW: D37 Candy, D20 Liliana

Składniki: 12 sztuk murzynków – „Całuski”, ½ l śmietany, 1 łyżka cukru, 1 cukier waniliowy,

                   2 galaretki, owoce: np. ananasy, brzoskwinie, truskawki

 

Galaretkę ugotować i ostudzić. Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Do Liliany wlać troszkę galaretki, a następnie ułożyć owoce. Na galaretkę ułożyć murzynki. Ubić śmietanę i wlać do niej resztę galaretki. Zalać murzynki. Wstawić na chwilę do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z Liliany i przekładamy na talerz lub zostawiamy na przykrywce.

PIANKA RABARBEROWA

 

Składniki: 1 galaretka o smaku wiśniowym, ½ kg rabarbaru, 3 łyżki cukru, 200g śmietany kremówki

 

Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki, dusić z ½ szkl. wody około 10min. Dodać cukier. Galaretkę rozprowadzić w ¼ szkl. wody(gorącej). Połączyć z rabarbarem. Schłodzić. Ubić śmietanę, połączyć z tężejącą masą rabarbarową. Przełożyć do Liliany. Pozostawić do stężenia w lodówce na ok. 1 godzinę.

 

KSIĄŻĘCY PRZYSMAK

 

Produkty TW: Łyżka silikonowa, Orbital 500 ml, Zawsze Sypkie 1L, Miska, Liliana

Składniki : 1 duża paczka długich biszkoptów; Owoce (świeże lub z puszki - truskawki, mandarynki, ananas)

                   300g serka białego np. Toska, 3–4 łyżki cukru; 1 cukier waniliowy;

                   Likier lub aromat (np. rum, wanilia itp.); Sok owocowy do biszkoptów

 

Sok i aromat (likier) wlać do miski. Biszkopty maczać w płynie i układać pionowo w „żeberkach” Liliany Owoce pociąć na kawałki. Na dno Liliany ułożyć parę kawałków owoców. Serem wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać owoce i wymieszać. Ułożyć do połowy formy, przykryć warstwą biszkoptów. Ułożyć kolejna warstwę i zakończyć biszkoptami. Formę zamknąć i umieścić w lodówce na ok. 2 godz.

 

MUS  Z  TUŃCZYKA

Składniki:

20 ml  żelatyny,                    125 ml  rosołu z drobiu(kostka),                   2 puszki tuńczyka w sosie własnym,

25 ml  posiekanej cebuli,      15ml  soku z cytryny,                                   1 ubite na sztywno  białko jajka,

125ml  bitej śmietany,           125ml masła lub margaryny,                       przyprawy do smaku, parę kropel Tabasco

 

Rozpuścić  żelatynę w gorącym rosole, dodać tuńczyka wraz z sosem własnym, tłuszcz, cebulę, sok z cytryny, przyprawy, sos Tabasco, wymieszać i ostudzić.  Dodać  ubite białko  i  bitą  śmietanę, wymieszać całość i wlać

do  Liliany. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

RAFAELLO

 

Składniki: 400ml schłodzonego mleka; 2śnieżki; 1 biała czekolada; 120g kokosu; 1 wafel tortowy;

                   1 galaretka cytrynowa; ¾szkl. Wody; 1 op. biszkoptów okrągłych

 

Mleko ubić razem ze śnieżką w Mix Maxie. Czekoladę rozpuścić dodając trochę śmietany, przestudzić i dodawać po troszku do ubitej śmietany.
Następnie dodawać przestudzoną galaretkę. Dodać kokos z pokruszonym waflem i wszystko razem zmiksować.
Na spód Liliany wyłożyć biszkopty i wlać zmiksowaną masę. Wierzch udekorować wiśniami lub innymi owocami. Wstawić do lodówki.

 

SERNIK NA SŁONO

 

Składniki: ½kg sera śmietankowego (ser na sernik), 2-3 łyżki śmietany, 2 - 3 łyżki majonezu,

                   1 sos Knora (koperkowo - ziołowy lub włoski); papryka konserwowa; ogórek konserwowy;

                   szynka lub łosoś

 

1 ogórek świeży (wcześniej utarty na Zosi Samosi - tarka) oraz pozostałe składniki ugnieść Ziemniaczanym Tłuczkiem. Do masy dodać 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego, 2 - 3 łyżki kukurydzy, 2 -3 łyżki drobno posiekanej szynki lub łososia - dodajemy według swojego uznania. Wszystko to wymieszać dodając 2 - 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej ½ szklanki wody. Odstawić do zastygnięcia.

 

 

 

DESER RYŻOWO PORZECZKOWY

 

Składniki: 1galaretka o smaku wiśniowym, 200g porzeczek, 2łyżki cukru, 1woreczek ryżu,

                   1szkl 30% śmietany

 

Ryż ugotować w Cudzie Kuchennym, ostudzić. Porzeczki oczyścić i zmiksować z cukrem w Candy, galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Połączyć z ryżem i musem porzeczkowym. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącym deserem. Przełożyć do Liliany i schłodzić w lodówce około 45minut. Przed podaniem udekorować śmietaną i owocami.

TRUSKAWKOWY WIANEK

 

Składniki: 1kg truskawek; 500g serka waniliowego; 1szkl cukru pudru; 200ml śmietany kremówki
                   żelatyna spożywcza (na 2,5 l płynu); 1 opakowanie cukru waniliowego; cukier do smaku

 

W D37 Candy ugnieść truskawki z cukrem pudrem przy pomocy D13 Ziemniaczanego Tłuczka. Przełożyć do Dużej miski do ciasta, dodać serek waniliowy, cukier i całość wymieszać J06 łyżką do ciasta . Ubić śmietankę kremówkę, dodać do masy truskawkowej i całość wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody, dobrze wymieszać i dodać do całości. Masę wlać do formy Liliana, dobrze zamknąć i odstawić do lodówki aby dobrze  zastygło (ok. 5 godzin).

CZEKOLADA

 

Składniki: ½kostki margaryny, 1szkl.cukru, 5łyżek mleka, aromat, kilka łyżek kakao (jak kto lubi),

                   orzechy, bakalie, wiórki kokosowe,

 

Wszystko włożyć i wymieszać na wolnym ogniu tak, aby rozpuścił się cukier. Do gotowej masy dodawać stopniowo rozcierając mleko w proszku. Gotową czekoladę można uformować w Lilianie

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin