1. Mięso"na dziko"
2. Strogonow z ogórkami
3. Schab zapiekany w sosie paprykowym
4. Zapiekanka schabowa
5. Schab nadziewany śliwkami w winie
6. Boczek pieczony z jakiem w galarecie
7. Boczek rolowany- faszerowany kiełbasami
8. Golonka
9.Golonka pieczona
10. Golonka w piwie III
11. Golonka w piwie II
12. Golonka w piwie
13. Mięso bez pieczenia – samo zdrowie .
14. Roladki ze schabu
15. Kotlety schabowe z pieczarkami.
16. Karkowka po prowansalsku
17. Karkówka w maggi
18. Karkówka w Ketchupie
19. Karczek
20. Filet wieprzowy w sosie sherry
21. Filet wieprzowy ala Strogonow
22. Żeberka w sosie ostrym
23. żeberka po hiszpańsku!
24. Duszone żeberka z kuleczkami
25. Boczek rolowany Papcia
26. Chili con Carne
27. Tort z mięsa
28. Łapa misia
29. Tort z mięsa mielonego
30. Potrawka
31. Pulpety w sosie
32. Pfund
33. Marenkotopf
34. Filet z Indyka z pieczarkami
35. Sznycel z indyka po cygańsku
36. Owocowe curry z indyka
37. Gulasz z indyka
38. Pierś kurczaka ( indyka ) z ananasem
39. Kurczak na butelce
40. Kurczak "Bali"
41. Kurczak z rosołu i upieczony
42. Kurczak w sosie pomidorowym
43. Pałki drobiowe faszerowane
44. Leśne grzyby z kurczakiem
45. Kotlety z piersi kurczaka
46. Piersi z kurczaka
47.Zapiekanka z piersi kurczaka
48. Roladki z piersi kurczaka z grzybami
49. Potrawka
50. Pierś z kurczaka z czosnkiem
51. Piersi z kurczaka - kotlety
52. Shoarma
53. Pierś z kurczaka z czosnkiem
54. Kotleciki z filetu z kurczaka
55. Kotleciki z filetu kurczaka i majonezu
56. Kotleciki z filetów
57. Kotleciki z kurczaka
58. Placuszki z piersi kurczaka.
59. Placki
60. Piersi z kurczaka nadziewane.
61. Kurczak ( krewetki lub kalafior ) MANCHURIAN
62. Dewolay
63. Kotlety szarpane
64. Pule murengo
65. Roladki z warzywami!
66. Faworkowe piersi z kurczaka
67. Pierś kury w sosie musztardowym
68. Polędwiczki drobiowe w cieście naleśnikowym
69. Gulasz z serc
70. Skrzydełka w maladze
71. Skrzydełka z ryżem
72. Skrzydełka zapiekane
73. Skrzydełka z kurczaka faszerowane.
74. Zrazy wołowe zawijane
75. Sztuka mięsa
76. Racuchy z wątróbki
77. Wątróbka
78. Ryba po grecku
79. Karmazyn w sosie musztardowym
80. Dowolny filet /panga , morszczuk itp/
81. Ryba z pieczarkami
82. Ryba w panierce
83. Inny przepis na rybe
84. Kotleciki z ryby
85. Panga w sosie koperkowym.
86. Ryba po marynarsku
87. Szaszłyki rybne
88. Ryba z ananasem
89. Zapiekanka z rybek
90. Krewetki w sosie pomidorowym po chińsku
91.Pasztet z królika
92. Pasztet z królika II
93. Domowy pasztet z wieprzowiny
94. Pasztet
95. Pasztet wersja I
96. Pasztet z mięsa mieszanego
97. Pasztet - wersja II
98. Pieczeń rzymska
99. Kiełbasa rzeźnicka
100. Kiełbasa domowa
101. Kiełbasa wiejska
102. Gyros
1. Mięso "na dziko"
1-1,5 kg szynki lub łopatki im wyższy kawałek tym lepiej, ugotować ( półtora godz. ) w osolonej wodzie. Mięso wystudzić. 5 średnich cebul obrać i zszatkować(musi być cieniutko)
na sicie sparzyć. jak wystygnie odcisnąć trochę z wody.
Zimne mięso pokroić w cienkie plasterki.
W wąskim naczyniu układać warstwę cebuli posypać wegetą-czerwoną na cebulę mięso,
na mięso cebulę wegetę, mięso do wyczerpania składników.
Wszystko zalać olejem i odstawić przed podaniem na 2 godz. do lodówki.
Uwaga -vegeta daje cały smak potrawie, jednak trzeba posypywać z wyczuciem żeby nie było za słone ale też nie za mało. Na wierzch posypać pieprzem.
750g wołowiny albo rostbef., 2 średnie cebule, 20 g masła , 4 średnie ogórki konserwowe, 2 łyżki mąki , 350g pieczarek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, 1/2 l rosołu , kubek śmietanki , 2-3 łyżki ostrej musztardy, natka pietruszki, troszeczkę cukru, papryka do dekoracji
Mięso kroimy w niezbyt grube paski.
Pieczarki cienko kroimy wzdłuż
Ogórki kroimy w plastry a cebule w kostkę.
Na patelni smażymy stopniowo mięso tak aby się zrumieniło z obu stron.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa dusimy cebulkęi pokrojone pieczarki.. Posypujemy je mąką i rumienimy. Wlewamy rosół i dodajemy koncentrat i mieszamy dalej gotując. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Dodajemy śmietanę, musztardę a na sam koniec mięso i ogórki..
Przyprawiamy do smaku pieprzem cukrem i solą.
Na półmisku dekorujemy papryką i natką pietruszki
6 kotletów schabowych , 1,25 ziemniaków , 5 cebul , 1 kg. pieczarek , 3 łyżki oleju , 1 słoik marynowanej papryki (0,75) , 1 łyżeczka oregano , 5 łyżek ketchupu
Oczyszczone ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki na połówki. Cebulę w talarki.
Paprykę razem z zalewą zmiksować. Na oleju przysmażyć cebulę, wyjąć. Na tym samym tłuszczu usmażyć pieczarki, Przyprawić solą i pieprzem, podlać sosem paprykowym i 1/4 litra wody. Dodać cebulę i zagotować. Przyprawić oregano i ketchupem.
W formie żaroodpornej ułożyć ziemniaki a na nich kotlety. Zalać sosem.
Zapiekać 1 godz. w temp.200
5 kotletów schabowych , 15 dag pieczarek , 2 średnie cebule , 15 dag warzyw: pietruszka, por, seler, marchew (bez kapusty), 5 łyżek majonezu , 15 dag sera żółtego w kawałku, sól, pieprz,
inne ulubione przyprawy do smaku.
Kotlety rozbijamy na cienkie bitki, opruszamy z obu stron solą i pieprzem, doprawiamy do smaku według swego uznania. Warzywa i pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę wykładamy folia aluminiowa i układamy na niej kotlety. Na mięso wykładamy warzywa i grzyby. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z majonezem i otrzymanym sosem zalewamy mięso z warzywami.
Blachę szczelnie przykrywamy folia aluminiowa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni.. Pieczemy około godziny. Podajemy z ziemniakami puree i dowolna surówką. Przed rozbiciem kotlety oczyścić z błon ( wtedy będzie kruche ). Do majonezu ze startym serem można dodać 2-3 łyżki drobniutko posiekanej gotowanej szynki.. Można zapiekankę upiec w naczyniu żaroodpornym ( pod przykryciem)
1 kg schabu środkowego bez kości, 400 g suszonych śliwek bez pestek, majeranek, 3,4 ząbki czosnku, 300 ml. czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, masło.
Umyty i osuszony schab nacieramy solą, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Wstawić do lodówki na 2,3 godziny.
Śliwki sparzamy wrzątkiem. W schabie długim nożem robimy nacięcie wzdłuż mięsai faszerujemy śliwkami. Aby mięso nie rozpadło się obwiązujemy bawełnianą nicią lub spinamy nierdzewnymi szpilkami do zrazów i rolad. Następnie schab z każdej strony opiekamy na patelni na rozgrzanym maśle. Potem przekładamy do brytfanki lub żaroodpornego szkła. Podlewamy trochę wodą i wstawiamy do piekarnika ( temp.180°C na 1-1,5 godziny ).
W połowie pieczenia wlewamy wino. Od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem aby zbytnio nie wysuszył się. Dodatki wg uznania ale najlepsze to kluski śląskie lub polskie i czerwona kapusta.
6. Boczek pieczony z jajkiem w galarecie
1 kg boczku surowego, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie., 1 jajko, 1 ząbek czosnku
2 szkl. wywaru na galaretkę, natka pietruszki, kilka marynowanych grzybków..
Z boczku (jak jest ) odkrawamy skórkę, mięso nacieramy solą wymieszaną z przyprawamii odstawiamy na kilka godz. Potem około godz. pieczemy w piekarniku w temp. 200 stop.
Upieczony boczek schładzamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Nakładamy grzybki i zawijamy.. Na półmisku układamy ruloniki a na nich plastry ugotowanego na twardo jajka..
Zalewamy galaretką.. Wkładamy do lodówki aby galaretka stężała ( można galaretkę zrobić z kostek bulionu drobiowego i żelatyny ).
7. Boczek rolowany – faszerowany kiełbasami
1 kg boczku, 2 kiełbasy białe, 1 kiełbasa podwędzona, sól, pieprz, majeranek, czosnek mielony, papryka słodka mielona, rozmaryn rozkruszony.Wszystkie przyprawy wymieszać razem. Boczek rozciąć na książkę ale nie do końca.
Wysmarować ziołami. Kiełbasę białą zdjąć z jelita i rozdrobnić, ułożyć na boczku.
Kiełbasę podwędzoną położyć na środku farszu, całość zawinąć i piec półtorej godziny..
2 małe golonki (ok. 1/2 kg każda), 1 marchewka , 1 pietruszka , 1/2 selera , 1 cebula , 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta cukru.
ZALEWA:
4 dag soli, 2 gr saletry, 2 g cukru (tylko w zimie), 2 g pieprzu, 2 g ziela angielskiego, 1 g kolendry, duży ząbek czosnku, liść laurowy, 2 goździki.zczypta tymianku, kilka jagód jałowca
Golonkę oczyszczamy, opalamy i myjemy. Przyprawy do marynaty mielimy i nacieramy nimi dokładnie golonki, po czym układamy w jak najmniejszym kamiennym lub szklanym naczyniu. Wynosimy w chłodne miejsce na 24 godziny, żeby puściły sok. Gdyby soku było mało, należy dolać przestudzonej przegotowanej wody i odstawić jeszcze na minimum 3 dni. Golonki należy codziennie obracać. Przed przyrządzeniem golonki wyjmujemy z zalewy, opłukujemy z przypraw i gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Dodajemy obrane i opłukane warzywa, po czym gotujemy jeszcze 20 min. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, który następnie przecedzamy i odparowujemy do ilości ok. 150 ml. Golonki układamy w brytfannie, posypujemy mielona papryka i polewamy wywarem. Pieczemy około 15 minut w 200°C.
GOLONKA
Golonkę obsmażyć na ostrym ogniu (na smalcu) do zbrązowienia skóry. Wystudzić, wyciąć kość ze środka. Zawijać (można do środka coś dodać – np. polędwiczkę wieprzową).
...
panaola