dieta(1).rtf

(5 KB) Pobierz

Pierwszy miesiąc

Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać "straty". Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.

Rozsądne chudnięcie to zrzucanie 0,5-1 kg nadwagi tygodniowo. Przy naszej diecie w takim tempie możemy pozbyć się od 6 do 12 kg tłuszczu. Dieta obfituje w warzywa i przetwory mleczne, czyli produkty o niskim tzw. indeksie glikemicznym. Zapobiega to dużym wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikamy napadów głodu.

Ponadto większa ilość tych produktów, a mniej mięsa oraz przetworów zbożowych sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a to usprawnia pracę naszych narządów wewnętrznych. Oczywiście unikamy słodyczy i nadmiaru tłuszczu.

Pierwszy miesiąc

Spożywamy regularnie cztery posiłki dziennie. Ustalamy w miarę stałe godziny jedzenia, biorąc pod uwagę naszą organizację dnia (możemy zamienić miejscami np. obiad z podwieczorkiem). Nie liczymy kalorii. Nie zmniejszamy radykalnie ilości pożywienia, ale zmieniamy proporcje między produktami: jemy określone ilości produktów białkowych (mięso, jaja, przetwory mleczne), węglowodanów (pieczywo, ziemniaki, makarony), owoców oraz tłuszczów. Natomiast bez ograniczeń jadamy warzywa, pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru.
Na śniadanie

• Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem, posypana łyżką posiekanej natki pietruszki, pomidor, jajko na twardo. Kawa lub herbata z mlekiem.

• Jogurt naturalny (125 g) z łyżką otrąb pszennych, 3 suszone figi. Kawa lub herbata z mlekiem.

• Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem, posypana łyżką posiekanego koperku, z plasterkiem chudej wędliny i świeżym ogórkiem. Kawa albo herbata z mlekiem.

• Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem i posypana łyżką posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki serka wiejskiego light z pomidorem. Kawa albo herbata z mlekiem.

Na II śniadanie

• Sałatka z zielonej fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej), jednego jajka na twardo oraz łyżeczki cząbru z sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy i soku cytrynowego.

• 1/2 opakowania serka wiejskiego light z pokrojonym w kostkę pomidorem i połówką czerwonej papryki oraz łyżeczką posiekanej bazylii.

• Sałatka z pomidorów, czerwonej papryki, 1/2 kuli (lub 3 małych kulek) mozarelli z sosem przygotowanym z 2 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki oregano.

• Sałatka z zielonej sałaty, pomidorów, jajka na twardo i świeżych ziół z sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy oraz soku cytrynowego.

Na obiad

• Pulpety z chudego mielonego mięsa: 150 g mięsa wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką cząbru. Dopraw pieprzem i solą, uformuj 2 pulpety i ugotuj je w niewielkiej ilości bulionu. Surówka z utartego zblanszowanego selera, małego jabłka i łyżki jogurtu naturalnego.

• Duszona ryba: 150 g ryby uduś z cebulą i marchewką. Surówka z czerwonej i żółtej papryki z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną świeżą bazylią.

• Ryba pieczona: 150 g ryby oprósz ziołami i upiecz w folii. Surówka z białej kapusty, 1/3 pomarańczy oraz łyżki jogurtu naturalnego.

• Pieczony kurczak: średnią pierś kurczaka oprósz ziołami i upiecz w folii. Surówka z tartych warzyw: marchwi, selera, pietruszki z łyżką jogurtu naturalnego oraz szczyptą (do smaku) gałki muszkatołowej.
 

Na podwieczorek

Kromka chrupkiego pieczywa, 150 g dowolnych owoców (np. malin, truskawek, brzoskwiń, bananów, jabłek) lub szklanka soku marchwiowo-owocowego.

To się może zdarzyć

Po miesiącu diety obfitującej w warzywa tracimy na wadze, a ma to związek z ubytkiem wody z organizmu. Warzywa zawierają bowiem dużo potasu, który działa odwadniająco. Teraz waga może się zatrzymać na kilka dni w miejscu, ale to nie znaczy, że dieta jest nieskuteczna.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin