Dieta oczyszczająca
Podstawa tej diety są warzywa, owoce, fermentowane napoje mleczne i produkty zbożowe z pełnego przemiału.
Jemy 5 posiłków dziennie: pożywne śniadanie, obiad na ciepło, lekka kolację, plus dwie pyszne przekąski na drugie śniadanie i podwieczorek. Łącznie od 1000 do 1200 kcal dziennie.
Trzeba przy tym pamiętać o codziennej porcji płynów. Trzeba wypijac każdego dnia od 1,5 do 2 litrów niegazowanej wody mineralnej.
Oczyszczającą moc mają: brzoza biała, łopian większy, wiązówka błotna, powidlnik indyjski, koper włoski, fiołek trójbarwny, mniszek lekarski, karczoch zwyczajny i morszczyn. Świetnym uzupełnieniem dietetycznego detoksu będą też seanse w saunie (2 razy w tygodniu) oczywiście pod warunkiem, że nie cierpisz na choroby układu krążenia.
Pierwsze efekty oczyszczania powinnaś zauważyć już w trakcie kuracji, uczucie lekkości i przypływ sił witalnych poczujesz trzeciego, czwartego dnia diety. Po tygodniu pojawi się jeszcze więcej korzyści. Możesz liczyć na wyregulowanie pracy przewodu pokarmowego (jeśli miewałaś zaparcia, teraz problem powinien zniknąć) i poprawę stanu skóry- twoja cera stanie się jaśniejsza i gładsza.
Natomiast przyjemnym efektem ubocznym kuracji będzie utrata wagi (ok. 1 kg).
Dzień 1 i 2:PIERWSZE ŚNIADANIE (256 kcal): Sałatka owocowa, filiżanka zielonej herbatyDRUGIE ŚNIADANIE (113 kcal): Surówka z marchwi i jabłka, szklanka soku wielowarzywnegoOBIAD (325 kcal): Zielona zupa, filiżanka herbaty owocowejPODWIECZOREK (102 kcal): Pieczone jabłkoKOLACJA (215 kcal): Sałatka z tofu, szklanka herbaty owocowejCały dzień -1011 kcal
Dzień 3 i 4: PIERWSZE ŚNIADANIE (299 kcal): Musli z owocami i jogurtem, filiżanka zielonej herbatyDRUGIE ŚNIADANIE (130 kcal: Kromka pieczywa pełnoziarnistego z miodem, szklanka soku grejpfrutowegoOBIAD (419 kcal: Ryż z warzywami, szklanka soku pomidorowegoPODWIECZOREK (125 kcal: Koktajl truskawkowyKOLACJA (234 kcal): Sałatka z kuskusem, szklanka herbaty z aroniiCały dzień -1207 kcal
Dzień 5: PIERWSZE ŚNIADANIE (307 kcal): Maślanka (szklanka) z płatkami kukurydzianymi (4 łyżki) i gruszką, filiżanka zielonej herbatyDRUGIE ŚNIADANIE (130 kcal): Warzywa z dipem czosnkowymOBIAD (417 kcal): Omlet ze szpinakiem, surówka, filiżanka zielonej herbatyPODWIECZOREK (123 kcal): Koktajl malinowyKOLACJA (226 kcal): Kromka chleba chrupkiego z miodem, Surówka z marchwi z orzechami, szklanka herbaty z aroniiCały dzień -1203 kcal
Dzień 6: PIERWSZE ŚNIADANIE (300 kcal): Grzanki z jajkiem i szczypiorkiem, surówka, szklanka zielonej herbatyDRUGIE ŚNIADANIE (96 kcal): BananOBIAD (410 kcal): Chłodnik, gotowana fasolka szparagowa (200 g) polana rozpuszczoną margaryną (płaska łyżka), gotowane ziemniaki z koperkiem, filiżanka zielonej herbatyPODWIECZOREK (130 kcal): Szklanka soku grejpfrutowego, 10 orzechów laskowychKOLACJA (257 kcal): Serek z owocami i miodem, szklanka herbaty owocowejCały dzień - 1193 kcal
Dzień 7: PIERWSZE ŚNIADANIE (315 kcal): Jogurt z musli i truskawkami, filiżanka zielonej herbatyDRUGIE ŚNIADANIE (126 kcal): Kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem, szklanka soku marchwiowo - pomarańczowegoOBIAD (403 kcal): Zupa z soczewicy, sałatka z pieczarkami, filiżanka zielonej herbatyPODWIECZOREK (132 kcal): Szklanka maślanki (0,5 proc. tłuszczu) i duża brzoskwiniaKOLACJA (248 kcal): Dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku, filiżanka zielonej herbatyCały dzień -1224 kcal
Miramina