laki wyk.doc

(171 KB) Pobierz
26

Łąkarstwo- dziedzina wiedzy o łąkach i pastwiskach oraz działalność gospodarcza zapewniająca pozyskiwanie pełnowartościowej paszy dla zwierząt gospodarskich i utrzymanie użytków zielonych w wysokiej kulturze;

Łąkaroznastwo- dziedzina wiedzy o łąkach i pastwiskach, jako naturalnych, półnaturalnych i sztucznych ekosystemach trawiastych;

W zakres łąkaroznastwa wchodzą:

- fitosocjologia łąkarstwa

- typologia trwałych użytków zielonych

- gleboznawstwo łąkowe

- hydrologia łąkowa

Łąki i pastwiska- zwane użytkami zielonymi; są to tereny porośnięte przez wielogatunkową roślinność, złożoną prawie lub wyłącznie z trwałych wieloletnich roślin zielonych (bylin) z przewagą lub dużym udziałem traw oraz roślin motylkowatych tworzących tak zwane zbiorowiska trawiaste, na których prowadzi się produkcję naturalnej paszy dla inwentarza przeżuwaczy.

Grupy roślin tworzących zbiorowiska trawiaste:

- trawy uprawne i dziko rosnące

- rośliny motylkowe

- turzycowate

- sitowate

- zioła i chwasty

Najlepiej gdy w zbiorowisku występują trawy stanowiące 60-70%, rośliny motylkowe 20-30%, zioła i chwasty około 10% runi.

O odrębności trwałych użytków zielonych decyduje:

a) położenie w krajobrazie- doliny i pradoliny rzek, rynny śródpolne, obszary o wysokim poziomie wody gruntowej

b) wielogatunkowa ruń- złożona z roślin wieloletnich z przewagą traw (koszona bądź spasana)

c) trwałość związana z właściwościami i sposobem rozmnażania rosnących tu roślin;

Użytki przemienne- są to takie użytki, które są wprowadzane na kilka lat do płodozmianu polowego po to, aby mieć pasze dla zwierząt; może on być koszony lub spasany;

 

Największy udział użytków zielonych jest w takich województwach jak Podlaskie, Warmińsko-Mazurskie i Podkarpackie; najmniej Kujawsko-Pomorskie, Wielkopolskie, Łódzkie; w Lubelskim jest około 20% użytków zielonych; udział wykorzystywania użytków zielonych na pasze to 5%;

Siedlisko- zespół czynników zewnętrznych (klimatycznych, edaficznych, biotycznych) kształtujących szatę roślinną (zbiorowisko roślinne) w określonym stanowisku.

Zbiorowisko roślinne- pewna wspólnota gatunków korzystająca ze wspólnego siedliska. Gatunki współtworzące zbiorowisko współdziałają ze sobą i ze swej strony wywołują zmiany w środowisku.

Ekosystem- siedlisko wraz z okrywającym je zbiorowiskiem roślinnym i pozostałymi czynnikami biotopu.

Współczynnik transpiracji- ilość wyparowanej wody przy produkcji 1kg suchej masy.

Wymagania:

- znaczne wymagania wodne

- wymagania termiczne roślin łąkowych 15-22˚C

- kumulacja substancji organicznych w warstwie poddarniowej

- wybitna zdolność traw do krzewienia się

- zależność od działalności człowieka wymagająca odbioru pewnej ilości biomasy

WYKŁAD2

Znaczenie użytków zielonych w ochronie środowiska:

- ochrona gleby przed procesami erozyjnymi

- ochrona wód powierzchniowych i gruntowych przed eutrofizacją

- wykorzystywanie roślinności ekosystemów bagiennych w oczyszczaniu ścieków

- zwiększanie retencji wodnej gleby

- rola nawilżacza powietrza

- odtworzenie tlenu ze znajdującego się w powietrzu CO2

- czynnik przyspieszający samooczyszczanie się atmosfery ze stałych zanieczyszczeń mineralnych i organicznych

- zdolność higienizacyjna i dezodoracyjna

- właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne roślinności

- ochrona żywych zasobów przyrody (roślin, zwierząt, siedlisk, podłoża torfowego)

Rozwiązania zapożyczone od przyrody:

> w Niemczech- poletka trzciny

> w krajach skandynawskich- wierzby

> w USA- systemy wykorzystujące różne grupy roślin i zwierząt

Rośliny wodne i sitowate o korzeniach oczyszczających ścieki:

- mozga trzcinowata

- manna wodna

- trzcina pospolita

- pałka wąskolistna

- kosaciec żółty

- turzyce

- wierzba wiciowa

- tatarka zwyczajna

- brzozy

Makrofity- wewnętrzne łodygi, rozwinięta sieć przestrzeni gazowych; dzięki temu możliwy jest dyfuzyjny transport tlenu z atmosfery przez wynurzone liście i łodygi do korzeni i kłączy znajdujących się pod wodą.

Retencja- zdolność gromadzenia się wody

Użytkowanie torfowisk w Polsce:

1. użytkowanie łąkowe- 70,8%

2. lasy- 8,8%

3. torfowiska naturalne- 8,8%

4. potorfowe z przyległościami- 11,0%

5. torfowiska chronione- 0,4%

6. torfowiska eksploatowane- 0,2%

Zmiana właściwości osuszonych gleb bagiennych zależy od:

- stopnia ich uwilgotnienia

- stosowanych zabiegów agrotechnicznych

- rodzaju torfu, z którego się wytworzyły

Rośliny wypadają z runi na skutek:

- wpływów termicznych (np. wymarzanie)

- wyczerpania się fosforu  i azotu

- zanikanie świeżego substratu organicznego w glebie

- silnego odwodnienia

- rozpylanie wierzchniej warstwy gleby

- obfitego nawożenia mineralnego

WYKŁAD3

Siedliska łąkowe:

1.          siedliska naturalne

- siedliska podmokłe (torfiaste- proces gnilny)

- siedliska bagienne (torfowe- proces torfotwórczy)

- siedliska mułowe i błotne (proces mułowotwórczy)

- siedliska namywane (proces namułowi)

- siedliska zatapiane ( proces gytiotwórczy)

2.   siedliska przekształcone

      - siedliska pobagienne (proces murszotwórczy)

Gleby użytków zielonych:

1.          gleby semihydrogeniczner

- czarne ziemie

> czarne ziemie

- gleby zabagnione

> gleby opadowo- glejowe

> gleby gruntowo- glejowe

2. gleby hydrogeniczne

- gleby bagienne

> gleby mułowe

> gleby torfowe

- gleby pobagienne

> gleby murszowe

> gleby murszowate

3. gleby napływowe

- gleby aluwialne

> mady rzeczne

> mady morskie

- gleby deluwialne

Podział typologiczny: ze względu na siedlisko:

Łąki:

1.          dolinowe 0-300m n.p.m.

- wodowe (?) (grądy)

- zalewne (łygi)

- bagienne (Bielany)

- murszowiska (pobagienne)

2. pozadolinowe 150-300m n.p.m.

3. tereny górzyste > 300m n.p.m.

Łąki bagienne: różne gatunki turzyc, wełnianki

Łąki pobagienne: wełnianka łąkowa i zwyczajna, Kostrzewa czerwona, śmiałek darniowy, turzyce niskie, jaskier rozłogowy;

Łąki dolinowe- na terenach płaskich położone od 0-300m n.p.m.

Łąki pozadolinowe- na terenach pofałdowanych, wyżynnych od 150-300m n.p.m.

Tereny górzyste- wszystkie łąki powyżej 300m n.p.m.

Łęgi znajdują się najbliżej rzek, wyżej będą łąki grądowe, spływająca woda może doprowadzić do zabagnienia, czyli utworzenia się łąk bagiennych.

Roślinność w zależności od siedliska:

1. łęgi

- wyczynie łąkowy

- wiechlina błotna

- wiechlina zwyczajna

- mietlica biaława

- koniczyna biało- różowa

- koniczyna łąkowa (na suchych łąkach)

- mozga trzcinowata (gdy zalewy dłużej trwają)

- turzyce wąskie

2. grądy- są to łąki uzależnione od opadów

 

 

- Kostrzewa łąkowa

- życica trwała

- wiechlina łąkowa

- tymotka łąkowa

- rajgras wyniosły

- kupkówka pospolita

- stokłosa bezostna

- Kostrzewa czerwona

- koniczyna łąkowa i biała

3. łąki bagienne (Bielawy)

Podział fitosocjologiczny:

a)          łąka świeża, gdy są wysokie stany wody

b)         łąka wilgotna, zbliżona do neutralnej

c)          zabagnione porośnięte szuwarami

 

Siedliska

Oligotroficzne

Mezotroficzne

Eutroficzne

 

WYKŁAD 4

Czynniki, które decydują o produkcyjności i trwałości użytków zielonych:

1.          czynniki naturalne (siedliskowe)

- klimatyczne (światło, temperatura, opady)

- glebowe (wilgotność gleby, odczyn, żyzność)

- konkurencyjność i allelopatia

Światło:

> produkcja biomasy roślin łąkowych zależy od:

   - struktury masy nadziemnej

   - rozmieszczenie masy w profilu runi, które wiążą się z jej składem florystycznym

> czynniki siedliskowe kształtują zbiorowiska roślinne, których poszczególne gatunki pozostaja we wzajemnej konkurencji w ciągu całego cyklu rozwojowego.

Światło wywiera wpływ na:

- wzrost roślin

- budowę anatomiczną

- transpirację

- pobieranie składników

Większość roślin użytków zielonych to rośliny dnia długiego.

Plonowanie traw zależy od:

- wielkości blaszek liści

- szybkości ich wydłużania się

- kat ustawienia blaszek liści na pędach

- sposobu ustawienia pędów (wyprostowane czy położone)

 

LAJ- stosunek powierzchni blaszek liściowych roślin do zajmowanej powierzchni gruntu. Waha się w przedziale 3-9; jeśli mamy niższą wartość tego wskaźnika oznacza to, że w runi mamy więcej roślin dwuliściennych ustawionych horyzontalnie; jeśli jest bliskie 9 to znaczy, że dominują trawy i motylkowe.

Temperatura- decyduje o długości okresu wegetacji, o potrzebach i terminie wiosennego nawożenia azotem (od 1 stycznia sumujemy średnie temperatury dobowe i jeśli suma temperatur osiągnie 200stopni można zastosować nawożenie azotem).

Temperatura decyduje o wzroście i rozwoju roślin i intensywności krzewienia; decyduje o terminie kłoszenia się traw. Temperatura decyduje też o zdolności utrzymywania się roślin motylkowych w runi.

Temperatura decyduje o zdolności gromadzenia składników pokarmowych przez rośliny:

- w rozkładzie plonowania podczas sezonu wegetacyjnego (w lecie jest wyższa temperatura i obniąa się wzrost traw na glebach mineralnych; na glebach organicznych, tych które potrzebują dużo ciepła wegetacja rozpoczyna się później ale dłużej trwa.

- najtrwalsze gatunki to wiechlina łąkowa oraz gatunki krzewiące się rozłogowo z rozłogami podziemnymi, najmniej trwałe są gatunki rosnące kępkowa tj. życica trwała- pod wpływem niskiej temperatury może wypadać z runi;

- gatunek wrażliwy na wczesne przymrozki jesienią i późne wiosną to kupkówka pospolita- gatunek azotolubny ma mało cukru w swoich sokach i dlatego nie potrafi bronić Se przed mrozami.

Wilgotność siedliska łąkowego tworzą:

> poziom wody gruntowej

> opady

> występowanie mgły i rosy

Woda na użytkach zielonych:

- decyduje o możliwościach produkcyjnych uzytku

     > nawożenie działa skuteczniej w latach wilgotnych

     > nadmiar opadów wpływa niekorzystnie na plonowanie pastwisk

- wpływa na procesy glebotwórcze i glebowe:

     > wilgotność gleby decyduje o zawartości w niej powietrza

     > większe uwilgotnienie obniża temperaturę gleby w lecie o kilka stopni

     > nawodnienie zwiększa dyfuzję CO2 z gleby; stymulują procesy amonifikacji i nitryfikacji

- chroni gleby organiczne przed degradacją

    > roczne obniżenie powierzchni na łące wilgotnej wynosi około 1cm (6-8 ton masy organicznej

       1ha) w siedliskach wilgotnych tylko 0,4cm

- łąki zalewane pełnią pożyteczną rolę w ochronie środowiska przyrodniczego.

 

Woda gruntowa- woda wolna znajdująca się na pewnym profilu…. Podlegająca jedynie sile wiązania; zawsze gromadzi się na nieprzepuszczalnej warstwie w glebie. Kształtuje się na poziomie jak w rowie melioracyjnym lub w niecce. Tworzy widoczne lustro. Tuż nad nią jest warstwa ssąca umożliwiająca zaopatrzenie roślin w tą wodę.

Woda zaskórna- uzależniona jest od ilości opadów atmosferycznych; właściwa woda gruntowa zależy w niewielkim stopniu od wody zaskórnej.

Źródłem wody gruntowej są:

- opady atmosferyczne

- przesiąkanie boczne z jezior i rzek

- przesiąkanie z dolnych warstw wodonośnych znajdujących się pod ciśnieniem

- strumienie i potoki podziemne

Woda decyduje o występowaniu i rozmieszczeniu gatunków roślin; w zależności od uwilgotnienia wyróżniamy:

- hydrofity- wodolubne

- kserofity- skrajnie suche stanowiska

- mezofity- środowisko średnio umiarkowane wodne; mezofity mogą przystosowywać się do zmian

Podział siedlisk ze względu na żyzność gleby:

- oligotroficzne- ubogie

- mezotroficzne- o średniej zawartości składników pokarmowych

- eutroficzne- o dużej zasobności w składniki pokarmowe

 

Jeśli obniża się pH gleby wtedy wzrasta aktywność glinu (aluminium); powoduje to obumieranie korzeni włosowatych czyli roślina nie ma czy pobierać wody i soli mineralnych; u motylkowatych powoduje to też niemożliwość pobierania azotu atmosferycznego.

Konkurencyjność – fizyczne oddziaływanie roślin na siebie; konkurencja na poziomie pędów jest to konkurencja o światło; konkurencja na poziomie korzeni o wodę i składniki pokarmowe;

Allelopatia- jest to oddziaływanie roślin na siebie na drodze biochemicznej poprzez różnego rodzaju wydzieliny.

Zdolność konkurencyjna gatunków zależy od pokroju roślin (wyższe- większa siła przebicia w walce o światło) i od właściwości biologicznych tych roślin (szybkość kiełkowania, tempo wzrostu i rozwoju oraz szybkość odrastania po skoszeniu lub wypasie).

 

WYKŁAD 5

Melioracja- ulepszanie, poprawianie, także roboty techniczne lub agrotechniczne mające na celu poprawę istniejących stosunków wodno- powietrznych w glebie.

Optymalna wilgotność:

- mineralna 65-70% całkowitej pojemności wodnej

- torfowa 80-82% całkowitej pojemności wodnej.

Melioracje wodne:

Podstawowe- regulacja rzek by doliny były chronione przed wylewami, zabagnieniem lub wysuszeniem gleb przylegających;

Szczegółowe- zabieg techniczne, przystosowujące warunki wodne na gruntach do potrzeb roślin.

Melioracje szczegółowe obejmują:

- nawadnianie i odwadnianie

- karczowanie drzew i krzewów oraz usuwanie ich z terenów melioracyjnych

- zagospodarowanie pomelioracyjne

Wymagany poziom wody gruntowej na użytkach zielonych

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin