PAROWAŃCE
SKŁ.:
· 410 g mąki
· 210 ml mleka
· 30 g roztopionego masła
· 15 dag drożdży
· 6 łyżek cukru
· 2 żółtka
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· Dżem do podania
· Szczypta soli
Ciasto drożdżowe:
W miseczce rozpuszczamy drożdże z niewielką ilością mleka i 1 łyżeczką cukru. W innej miseczce ucieramy żółtka z 2 łyżeczkami cukru na puszystą masę.
Do miski wsypujemy mąkę+ masę jajeczną, drożdże, mleko, masło, szczypta soli i cukier waniliowy. Wymieszać i wyrobić ciasto. Umieszczamy w misce i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywając lniana ściereczką. Po wyjęciu z miski ciasto dzielimy na 12 części i formułujemy z nich kule. Nadziewamy dżemem i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Parowańce umieszczamy w parowarze (lub robimy w sposób tradycyjny, że na garnku umieszczamy i przytwierdzamy ściereczkę lnianą a na niej układamy parowańce z gotującą się wodą). Gotujemy 10- minut.
ROZAROZ