PAROWAŃCE.docx

(11 KB) Pobierz

PAROWAŃCE

SKŁ.:

·         410 g mąki

·         210 ml mleka

·         30 g roztopionego masła

·         15 dag drożdży

·         6 łyżek cukru

·         2 żółtka

·         1 łyżeczka cukru waniliowego

·         Dżem do podania

·         Szczypta soli

Ciasto drożdżowe:

W miseczce rozpuszczamy drożdże z niewielką ilością mleka i 1 łyżeczką cukru.  W innej miseczce ucieramy żółtka z 2 łyżeczkami cukru na puszystą masę.

Do miski wsypujemy mąkę+ masę jajeczną, drożdże, mleko, masło, szczypta soli i cukier waniliowy. Wymieszać i wyrobić ciasto. Umieszczamy w misce i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywając lniana ściereczką. Po wyjęciu z miski ciasto dzielimy na 12 części i formułujemy z nich kule. Nadziewamy dżemem i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Parowańce umieszczamy w parowarze (lub robimy w sposób tradycyjny, że na  garnku umieszczamy i przytwierdzamy  ściereczkę lnianą a na niej układamy parowańce z gotującą się wodą). Gotujemy 10- minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin