PIERNIKOWIEC PRZEKŁADANY POWIDŁAMI.docx

(12 KB) Pobierz

PIERNIKOWIEC PRZEKŁADANY POWIDŁAMI

 

SKŁ:

·         3 szklanki mąki

·         3 jajka

·         ¾ szklani cukru

·         20 dag margaryny

·         1 słoik powideł śliwkowych (można zastąpić dżemem śliwkowym, wiśniowym lub porzeczkowymJ )

·         3,5 szkl mleka

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

·         2 łyżeczki przyprawy do piernika

·         1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

·         2 łyżki masła

·         5dag migdałów w płatkach do posypania wierzchu ciasta

Jajka utrzeć z cukrem+ mąkę przesianą z sodą, margarynę stopiona z przyprawą do piernika oraz 1,5 szkl mleka i ½ słoika powideł. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy. Piec w temp. 180-190’C przez ok. 50 min.  ostudzone ciasto przekroić na 3 placki.

MASA:

Budyń ugotować na reszcie pozostałego mleka z dodatkiem masła. Ostudzić. Odłożyć 3 łyżki powideł. Ciasto przełożyć raz powidłami, a raz budyniem. Wierzch ciasta posmarować pozostawionymi podgrzanymi powidłami i obsypać wiórkami migdałowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!!:-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin