PIERNIKOWIEC PRZEKŁADANY POWIDŁAMI
SKŁ:
· 3 szklanki mąki
· 3 jajka
· ¾ szklani cukru
· 20 dag margaryny
· 1 słoik powideł śliwkowych (można zastąpić dżemem śliwkowym, wiśniowym lub porzeczkowymJ )
· 3,5 szkl mleka
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 2 łyżeczki przyprawy do piernika
· 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
· 2 łyżki masła
· 5dag migdałów w płatkach do posypania wierzchu ciasta
Jajka utrzeć z cukrem+ mąkę przesianą z sodą, margarynę stopiona z przyprawą do piernika oraz 1,5 szkl mleka i ½ słoika powideł. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy. Piec w temp. 180-190’C przez ok. 50 min. ostudzone ciasto przekroić na 3 placki.
MASA:
Budyń ugotować na reszcie pozostałego mleka z dodatkiem masła. Ostudzić. Odłożyć 3 łyżki powideł. Ciasto przełożyć raz powidłami, a raz budyniem. Wierzch ciasta posmarować pozostawionymi podgrzanymi powidłami i obsypać wiórkami migdałowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!!!:-)
ROZAROZ