CIASTO CYTRYNOWE
Ciasto: 20 dag herbatników, 12 dag margaryny, 4 łyżki cukru, tłuszcz i bułka tarta do formy.
Masa: 4 jaja, 4 żółtka, ¾ szklanki soku z cytryn, szklanka cukru, 5 dag masła.
Herbatniki rozkruszy wałkiem. W rondlu rozpuścić margarynę, dodać cukier i pokruszone herbatniki, zagnieść na jednolitą masę. Ma1ą tortownicę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, włożyć ciasto, 1ekko podnieść boki. Wstawić do gorącego piekarnika (180°C) i zapiec. Odstawić żeby wystygło. W rondlu roztrzepać jaja i żółtka, wlać sok z cytryny i
Niepełną szklankę cukru. Mieszając, podgrzewa na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, na końcu dodać masło. Masę wy1ać na ciasto, przestudzić i wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem posypać pozostałym cukrem i zapiec (cukier powinien się rozpuścić).
Neonka_1965