Technologia gastronomiczna - Kuchnie świata - Kuchnia węgierska(2).doc

(63 KB) Pobierz

Kuchnia węgierska:

Cechy:pożywna,obfita,kaloryczna,pikantna,aromatyczna.

Surowce:mięsa(wołowina,wieprzowina);warzywa(papryka,pomidory,zielony groszek,zielona sałata,cebula);tłuszcz(smalec);ryby.

Przyprawy:papryka,czosnek,kminek,pieprz,majeranek,pietruszka,seler,śmietana,kodukty jakieś i tarkany – ale nazwy posrane, chyba cos pomieszałem :P.

Typowe potrawy:zupa gulaszowa,zupa rybna,paprykarz,gulasz,leczo,kremy śmietankowe i czekoladowe,mocna kawa,wina(białe,czerwone),naleśniki,paluszki,warzywa faszerowane...

 

Kuchnia czeska:

Charakteryzuje się tym, że potrawy są lekkie,nietłuste,przyprawy korzenne stosowane z dużym umiarem.

Najbardziej lubiane zupy:faleska polewka,zupa z mięsa wołowego,zupa z piwa :)

Danie narodowa i przysmak: knedle z różnymi nadzieniami

Najczęstrze potrawy mięsne:z wołowiny,wieprzowiny,z drobiu, ryb.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin