Świąteczna książka kucharska.pdf

(14003 KB) Pobierz
403593305 UNPDF
403593305.006.png
Spis treści
Przekąski ze śledziem str. 2
Zupy wigilijne str. 9
Dania świąteczne str. 16
Karp świąteczny str. 31
Potrawy wigilijne str. 41
Ciasta świąteczne str. 54
403593305.007.png
Przepisy na przekąski ze śledziem
Sałatka śledziowa str. 3
Śledzie w oleju str. 4
Śledzie w sosie pomidorowym str. 5
Śledzie w śmietanie str. 6
Śledzie z grzybami str. 7
Śledzie ze śliwką kalifornijską str. 8
403593305.008.png
Sałatka śledziowa
Sposób przyrządzania:
Składniki:
stopień trudności: ••
czas przygotowania: 00:45
ilość porcji: 4
Śledzie opłucz i pokrój w dość dużą kostkę. Marchewkę, pie-
truszkę i ziemniaki gotuj w łupinkach do miękkości przez ok.
30 min. Ostudzone warzywa obierz i wraz z jabłkiem i cebulką
pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem
i dopraw do smaku solą i pieprzem.
4 ilety śledziowe
1 marchew
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
1 ogórek kwaszony
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
przyprawy: sól, pieprz
Kulinarne Inspiracje
403593305.009.png 403593305.001.png 403593305.002.png
Śledzie w oleju
Sposób przyrządzania:
Składniki:
stopień trudności: ••
czas przygotowania:
macerowanie: 24:00
ilość porcji: 4
Umyj w wodzie płaty śledziowe. Każdy płat posmaruj z jednej
strony musztardą, zwiń w ścisły rulonik i zepnij wykałaczką.
Ruloniki luźno układaj warstwami w słoiku, każdą warstwę po-
syp cebulą. Na wierzch dodaj przyprawy i zalej olejem, aby śle-
dzie były przykryte w całości. Odstaw na 1–2 dni do lodówki.
½ kg płatów śledziowych
2 łyżki musztardy
3 cebule pokrojone w kostkę
½ szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
4
Kulinarne Inspiracje
403593305.003.png 403593305.004.png 403593305.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin