odp.doc

(17 KB) Pobierz
  1. Podstawowe źródła energii wykorzystywane w rolnictwie to:

- energia elektryczna

- energia chemiczna (pochodząca ze spalania paliw stałych, ciekłych, gazowych)

  1. Najlepsze warunki dla dobrostanu zwierząt zapewnia:

- wolnowybiegowa na głębokiej ściółce (?)

  1. Do określania średniego zapotrzebowania dobowego na wodę nie potrzebna jest znajomość:

- ilości poideł na wodę

  1. Do pojenia trzody chlewnej stosuje się poidła:

- miskowe i smoczkowe (mogą być też zraszacze)

  1. Do sposobu zakiszania pasz zaliczamy (dziwne pytanie, bo obydwa które dał + coś trzeba dopisać)

- zakiszanie w pryzmach

- w belach cylindrycznych owijanych folią

- zbiór i zakiszanie roślin wilgotnych sieczkarniami bijakowymi

- zakiszanie w rękawie foliowym

  1. Pasze treściwe cechuje:

- duża koncentracja składników odżywczych

  1. TMR stosuje się gdy:

- można wydzielić grupy żywieniowe (zależne od stanu fizjologicznego?)

  1. Które z urządzeń NIE jest wykorzystywane przy produkcji pasz treściwych:

- śrutownik (śruta = pasza objętościowa)

  1. W kanałach gnojowych spławiania ciągłego występuje:

- próg

  1. Do zagospodarowania gnojowicy NIE stosuje się:

- roztrzasacza (on jest raczej do obornika)

  1. Półmechaniczne metody usuwania obornika mogą być realizowane za pomocą:

- szufli mechanicznej

- spychaczy ciągnikowych

  1. Ustawa o nawozach i nawożeniu narzuca:

- 6 miesięczny okres przechowywania gnojownicy

  1. Za oddanie mleka odpowiada hormon:

- oksytocyna

  1. Wewnątrz zbiornika jednostki końcowej dojarki panuje zazwyczaj:

- powietrze o obniżonym ciśnieniu (? - tak mi się wydaje)

  1. Czynności, które należy wykonać przed dojeniem krowy:

- przeddajanie

- czyszczenie wymienia

- masaż (stymulacja)

  1. Dla urządzeń udojowych podciśnienie robocze wynosi:

- 40-50 kPa

  1. Przed rozpoczęciem wybierania gnojownicy ze zbiornika należy ją:

- ujednolicić

  1. Mieszanka kału i moczu ew. wody:

- gnojowica

  1. Gnojowica może być usuwana metodami:

- mechanicznymi i hydraulicznymi

  1. Stacja paszowa służy do:

- odmierzania dokładnej dawki paszy

  1. Do czego służy hydrofor:

- zapewnia stałe ciśnienie wody

  1. W bańce dojarki podczas doju panuje:

- podciśnienie

  1. Najwyższe spadki podciśnienia występują w:

- hali udojowej

  1. Zastosowana w okresie roku dawka nawozu naturalnego nie może zawierać więcej niż:

- 170 kg azotu / ha

  1. Które z poideł NIE są stosowane do pojenia trzody chlewnej:

- miskowe

  1. Do oczyszczania pasz objętościowych z rodziny okopowych używa się m.in.:

- kolumn parnikowych

  1. Stopień rozdrobnienia ziarna w rozdrabniaczu uniwersalnym reguluje się przez:

- wymianę sit

  1. Ze względu na zespół tnący kosiarki dzielimy na:

- z nożycowym i rotacyjnym zespołem tnącym

  1. W paszach objętościowych:

- mała zawartość składników pokarmowych (niska ich koncentracja)

  1. Współczesne urządzenia udojowe są nazywane:

- dwutaktowymi (chyba :P)

  1. Które z kryteriów NIE należy do odpowiednich warunków przy zakiszaniu zielonek:

- zachowanie warunków dobrego natlenienia

  1. Mleko surowe należy schłodzić do temperatury -8 stopni lub niżej w przypadku codziennego uboju
  2. Obecnie stosuje się kubki udojowe o:

- dwóch komorach

  1. Spulchniacz pokosów:

- zmniejsza straty składników odżywczych

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin