Alternatywa dla filtra przelewowego.txt

(2 KB) Pobierz
Informacji o przygotowaniu węgla do tuby filtracyjnej jest sporo, ale jak wyglšda filtrowanie/oczyszczanie destylatu przez zasypanie go węglem?

      1. Jak przygotować węgiel do takiego sposobu oczyszczania?
      2. Jakie należy stosować proporcje?
      3. Jak i czym najlepiej odfiltrować go po całym procesie?
      4. Jakie stężenie destylatu da najlepszy efekt?
      5. Wreszcie - jak długo trzymać destylat z węglem i jak często nim wstrzšsać?


Otóż zabrakło mi jednoznacznej odpowiedzi, postaram się sobie odpowiedzieć.
Krytyka (tylko proszę - nie krytykanctwo) jak najbardziej pożšdana.
Tzn. bardzo proszę biegłych o uzupełnianie, prostowanie czy wręcz zanegowanie poniższych stwierdzeń.

Ad 1.
Jedni zalecajš przelanie 2-3 krotne węgla wrzštkiem.
No OK, ale co znaczy przelać trzykrotnie? Przelać litrem wrzštku i odczekać minutę? Pięć? Przelać ponownie litrem wrzštku? Przecież taki proces można zrobić jednym przelaniem, tyle że odpowiedniš ilociš wody...
Inni zalecajš gotowanie i trzykrotne wymienianie wody. Czemu trzykrotne? Bóg trojcu lubit?

Stawiam na: zalanie węgla wrzštkiem, nalepiej w słoju, wstrzšsnšć, po chwili zlać syfy i mętnš wodę. Próbę ponowiać, aż opad będzie wyrany a pyłu na powierzchni nie będzie.

Ad 2.
Sprzedawcy podajš przybliżone proporcje, ale sš bardzo przybliżone, mianowicie 100-200 ml na 2-3 litrowy słój. Trzeba zwrócić uwagę, że podana wartoć to mililitry, nie gramy. W gramach to będzie mniej jednostek.

Stawiam na: 100 ml węgla na 2 litry destylatu.

Ad 3.
Stawiam na: zlać delikatnie znad osadu, przechylajšc słój, gšsior (ew. z wierzchu zlewarować), resztę odsšczyć przytykajšc otwór/wylot np gęstš gazš, a to co zostało, zostawić mokre do następnego użycia.
Zlany destylat albo destylujemy, albo filtrujemy najpierw podwójnym filtrem do kawy, a następnie (to mój sposób, z filtrowania nalewek) przez lejek doć mocno zatkany u wylotu bawełnianym płatkiem kosmetycznym.

Ad 4.
To wynika z podawanych, zalecanych na Forum stężeń, a więc 40-55%. Dokładniejsze wartoci zależš i tak od tego, czy produkt będzie poddawany dalszej obróbce.
Tutaj mrożnie destylatu oczywicie nie ma żadnego sensu.

Ad 5.
Najczęciej podawanym terminem jest okres 3 tygodni, zapewnie będzie to wystarczajšcy czas, ale tak na prawdę okrelamy to sami :)
Mylę, że probka smakowa tak po pierwszym tygodniu ma sens.
A co do wstrzšsania - nie zaszkodzi codzienne wstrzšsanie, chyba że jest to problem, wtedy można co 2-3 dni, ale ogólnie czas oczyszcania się naturalnie wydłuży.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin