Alzacka sałatka z burakówPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.400 g burakow,100 g serdelkow,1 cebula dymka,4 lyzki posiekanych ziol: majeranek, kminek, czosnek, gozdziki.Sos winegret z musztarda:6 lyzek oliwy,2 lyzki soku cytrynowego,1 lyzka musztardy.1. Male buraki jednakowej wielkosci wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda,zalac zimna woda, ugotowac pod przykryciem. Gdy beda miekkie odcedzic i jeszcze cieple obrac ze skorki. Ostudzic, pokroic na plasterki.2. Z serdelkow zdjac skorke. Posiekac na plasterki. Cebulke obrac, umyc, posiekac. Ziola umyc, drobno posiekac.3. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie musztarde z sola i pieprzem, dodac sokcytrynowy, stale mieszajac dolac oliwe.4. Buraki wymieszac z posiekana cebula, zalac sosem i wstawic na 1 godz do lodowki.5. Przed podaniem dodac do burakow pokrojone serdelki, wymieszac, posypac ziolami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 48.
kristine.tp