Racuchy.doc

(29 KB) Pobierz


 

Zobacz powiększenie

MARCIN KLABAN/AGENCJA GAZETA

 

Racuchy


22-12-2000

Racuch pierwszy - drożdżowy, racuch drugi - zsiadłomleczny

Kiedy stoi na stole talerz pełen racuchów, muszę wyciągnąć rękę. Racuchy najlepiej jeść palcami. "Łapać w locie". A potem wzdychać. Oj!

Racuch pierwszy - drożdżowy

* 2 jaja * 1 szkl. mleka * 1 szkl. mąki pszennej * 1 łyżeczka drożdży

* szczypta soli * szczypta cukru * kilka kropli aromatu waniliowego

Mleko wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól i zostawić na mniej więcej 10 min w ciepłym miejscu.

Do rozczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę, ubite na pianę jaja i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 min).

Smażyć w średnio głębokim tłuszczu, aż będą puszyste i rumiane.

Racuch drugi - zsiadłomleczny

* 2 jaja * 1 szkl. zsiadłego mleka lub kefiru * 1 szkl. mąki pszennej

* szczypta soli * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smażyć jak Racuch Pierwszy.

Uwaga 1

Do ciasta na racuchy można dodawać różne owoce: jabłka, gruszki, jagody, truskawki, kwiat bzu, morele, brzoskwinie.

Uwaga 2

Racuchy można posypać cukrem pudrem. Można jeść z konfiturami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin