Faszerowane cebule.doc

(21 KB) Pobierz
Faszerowane cebule

Faszerowane cebule

Składniki:

·         6 dużych białych cebul

·         1 łyżeczka winnego octu

·         1 szklanka długoziarnistego ryżu (1 saszetka)

·         olej

·         natka pietruszki

·         sól, szczypta imbiru i ostrej papryki

Wykonanie:

Ryż ugotować. Cebule obrać, odciąć górną część, środki wyjąć, pozostawiając zewnętrzną warstwę ok. ½ cm. W garnku zagotować ok. 1l wody, wlać do niej ocet winny, włożyć cebulowe miseczki, obgotować ok. 5 min wyjąć i osączyć. Środki z trzech cebul posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać ugotowany ryż, chwilę przesmażyć i doprawić do smaku. Natkę opłukać i drobno posiekać następnie dodać do ryżu. Cebulę wypełnić farszem, można posypać startym żółtym serem i przykryć cebulowym wieczkiem. Tak przygotowane cebulki włożyć do szerokiego rondla i podlać niewielką ilością gorącej wody. Rondel przykryć pokrywką, cebulę dusić na małym ogniu przez ok. 20 min. Podawać na ciepło lub zimno.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin