Imprezowy schab i pieczone ziemniaczki.docx

(12 KB) Pobierz

Imprezowy schab i pieczone ziemniaczki

 

Składniki

2 - 2,5 kg schabu bez kości

1,5 kg cebuli

2 kg ziemniaków

1 kg pieczarek

przyprawa

do ziemniaków

oliwa / olej (obojętne)




MARYNATA DO MIĘSA :


- 3 kostki cebuli (knorr)
- 1 saszetka czosnku granulowanego
- 1 saszetka słodkiej papryki
- 2 szczypty ostrej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
- 1 łyżeczka pieprzy
- 4 łyżki oliwy/oleju


Wszystko wymieszać!

Schab pokroić w plastry ok 2 cm, zalać marynatą i odstawić na ok 1 godzinę

w między czasie najlepiej :

- cebulę pokroić w plastry i dusić na patelni

aż zmięknie

- ugotować zimniaki i pokroić w grube plastry

- pokroić drobno i upiec pieczarki


- Schab przełożyć na patelnię z oliwą i dusić pod przykryciem ok 20 min przewracając

- Przełożyć na brytwankę wyłożoną folią i ponownie zalać oliwą

- Brytwankę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 st

- Po ok 40 min pieczenia mięsa ziemniaki przełożyć na drugą brytwankę, skropić oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, dodać połowę cebuli. Pozostałą połowę przełożyć do brytwanki z mięsem.

- Całość piec jeszcze ok 30-40 min w temperaturze 200 st

- Danie jest gotowe kiedy schab jest miękki (więc najlepiej jest sprawdzać to w miedzy czasie) a ziemniaczki nabierają koloru.

- Całość wyjąć z piekarnika, schab posypać pieczarkami

- Najlepiej podawac w brytwankach :-)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin