Składniki:- 80 dag mięsa krabów (może być z puszki)- 1 jajko- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry- 1 mała papryczka chili Ponadto:- jajko i tarta bułka do panierowania- oliwa do smażenia Sposób przyrządzania:Mięso z krabów drobniutko pokrój, dodaj świeżą kolendrę i jajko. Chili przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z nasionek, a połówki strąka posiekaj i dodaj do masy krabowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe, okrągłe kotleciki. Panieruj je w jajku i bułce tartej, smaż na dobrze rozgrzanej oliwie z każdej strony na złoty kolor. Możesz podawać z sałatką z awokado.Takie kotleciki są zwykłym pożywieniem kubańskiej biedoty. Podobno Fidel Castro jadał je jako dziecko i lubi do tej pory.
Składniki:- Ciasto:- 20 dag masła- 1.5 szklanki cukru- 3 duże jajka- 1/2 szklanki maślanki- po 1 i 1/3 szklanki mąki oraz rozgniecionego miąższu bananów- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- po 3/4 łyżeczki soli i sody oczyszczonej- 1/2 szklanki mielonych orzechów pecan (lub włoskich)Masa kokosowa:- 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego- 1 szklanka zwykłego mleka- 2/3 szklanki cukru- 5 żółtek- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej- 3 banany- 1/4 szklanki soku z cytryny- 2 łyżki cukru- 1 szklanka uprażonych wiórków kokosowych Sposób przyrządzania:Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem i oprósz mąką dwie tortownice o średnicy 27 cm. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku (następne dodawaj, gdy poprzednie połączy się z masą). Wlej maślankę, dodaj banany, wymieszaj. W oddzielnej misce połącz suche składniki (mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia). Dodaj do ciasta, ucieraj mikserem na najniższych obrotach, aż otrzymasz jednolitą masę. Ucieraj jeszcze minutę na średniej szybkości, potem wymieszaj z orzechami. Ciastem napełnij obie formy, piecz 25-35 minut (jeśli patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone). Po wyjęciu z piekarnika odstaw oba ciasta na 5 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź. Zrób masę: wymieszaj mleko kokosowe ze zwykłym. Połącz cukier z mąką kukurydzianą. Dodaj żółtka i szklankę mieszanego mleka. W rondlu o grubym dnie zagotuj resztę mleka, powoli wlewaj do masy żółtkowej, nie przerywając mieszania. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, przykryj pergaminem, ostudź i włóż do lodówki. Banany pokrój w plasterki, włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Pierwszy placek posmaruj warstwą masy, na wierzchu ułóż banany i znowu posmaruj masą. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą masy, posyp kokosem. Wstaw na 3 godziny do lodówki.
Składniki:- 2 szklanki mleka kokosowego- 2 szklanki pełnego mleka (lub śmietany kremówki)- cukier do smaku- 6 jajek Karmel:- 2-3 łyżki cukru- gorąca woda Sposób przyrządzania:Przygotuj karmel: wsyp cukier na rozgrzaną patelnię, rozpuść, mieszając, a następnie rozprowadź niewielką ilością wody. Płynny karmel wlej na dno żaroodpornych foremek, odstaw, aby zastygł. Mleko kokosowe zagotuj z mlekiem zwykłym i odrobiną cukru. Ubij trzepaczką jajka. Powoli, ciągle ubijając trzepaczką, wlewaj do jajek gorące mleko. Masę przecedź przez sitko i wlej do foremek na warstwę karmelu. Foremki przykryj folią aluminiową, ustaw na blasze z wodą i piecz około 15 minut w temp. 150°C. Po upieczeniu ostrożnie odetnij krem nożem od brzegów foremek, odwróć dnem do góry i wyłóż na talerzyki
Składniki:- Warstwa biała:- 40 ml brandy- 20 ml likieru kahlua- 2 łyżeczki czekolady w proszku- 1 gałka lodów waniliowych- 80 ml mlekaWarstwa czerwona:- 10 ml syropu malinowego- 60 ml granity truskawkowej (mrożonego przecieru owocowego) Sposób przyrządzania:Zmiksuj - oddzielnie - składniki części białej i czerwonej. Brzeg kieliszka zanurz w białku, a potem w cukrze z czekoladą i cynamonem. Ozdób miętą i wiśnią koktajlową. Do kieliszka wlej najpierw część czerwoną, a na nią białą.
Składniki:- 60 ml białego rumu- 20 ml syropu kokosowego- 80 ml soku ananasowego- 40 ml mleka Sposób przyrządzania:Składniki zmiksuj w blenderze. Brzegi kieliszka udekoruj cząstką ananasa, do środka wrzuć kilka kostek lodu i wlej koktajl. Uwaga: prawdziwą pin~acoladę podaje się w ananasie: trzeba odciąć kawałek owocu z pióropuszem - to będzie pokrywka. Potem należy wydrążyć miąższ z dolnej części ananasa, wlać koktajl i przykryć 'pokrywką'.
Składniki:- 20-25 krewetek Black Tiger- oliwa- ocet balsamiczny- 1 mała posiekana papryczka chili- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- sok z cytryny- 1 łyżka masła- 1 łyżka miodu Sos paprykowy:- 1 czerwona papryka (upieczona na ruszcie i obrana ze skórki)- 1 mała papryczka chili- sól- pieprz- odrobina świeżej kolendryOraz:- 20 dag dzikiego ryżu- cząstki cytryny Sposób przyrządzania:Oczyść, obierz i opłucz krewetki, skrop je oliwą i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Posyp drobniutko posiekaną chili i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, a następnie podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło i miód. Przygotuj sos paprykowy: paprykę posiekaj, dodaj pokrojoną chili, przypraw do smaku solą i pieprzem, a potem zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z kolendrą. Dziki ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Krewetki podawaj na dzikim ryżu, skropione sosem paprykowym. Możesz udekorować sałatą i świeżą papryczką chili
Składniki:- 1/4 szklanki oliwy- 1 posiekana cebula- 8 roztartych ząbków czosnku- 3 listki laurowe- 1 kg mielonej wołowiny- 1 puszka (450 ml) pomidorów w zalewie- po 3/4 szklanki rodzynek i oliwek faszerowanych papryką- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego- 1-2 łyżeczki czerwonego octu winnego- 1 łyżeczka chili- szczypta pieprzu kajeńskiego- sól i pieprz Sposób przyrządzania:Rozgrzej oliwę, włóż cebulę, czosnek i listki laurowe. Duś 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale nie przyrumienić. Teraz dodaj mięso. Smaż około 7 minut, rozdzielając grudki widelcem. Dodaj pozostałe składniki, duś 8 minut. Przypraw solą i pieprzem, wyjmij listki laurowe. Podawaj na ciepło.
Składniki:- 2 łyżki oleju słonecznikowego- 1 łyżka masła- 1 kg kawałków kurczaka- 4 łyżki curry- 2 szklanki bulionu z kurczaka- 2 szklanki posiekanej cebuli- 1 puszka (450 ml) mleka kokosowego- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 2 łyżki soku z limonki- 2 łyżki posiekanego tymianku- 2 łyżki posiekanego szczypiorku- 3 łyżki posiekanej natki- 1 łyżeczka posiekanej chili- 1 łyżka soli- 1 łyżka pieprzu- 1 szklanka obranych i pokrojonych bananów- ew. 1/2 szklanki obranych pistacjiRyż po kreolsku: 2.5 szklanki długoziarnistego ryżu- 1 łyżeczka soli- 1 obrana cebula- po 1 pęczku natki i tymianku- 1 obrana marchewka Sposób przyrządzania:Przygotuj ryż: zalej go zimną wodą, odstaw na 15 minut i osącz. W dużym rondlu zagotuj 6 szklanek wody. Dodaj sól, cebulę, natkę, tymianek i marchewkę. Wsyp ryż, gotuj 20 minut na małym ogniu. Wyjmij cebulę, natkę, tymianek i marchewkę. Ryż osącz, przelej zimną wodą. Osącz jeszcze raz i włóż do rondla. Podgrzewaj 5 minut na małym ogniu, aż ziarenka będą suche. Przygotuj kurczaka: w dużym rondlu rozgrzej olej i masło. Włóż kurczaka, posyp curry. Smaż na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas odwracając. Kurczak powinien mocno się przyrumienić. Dodaj bulion, cebulę, pół puszki mleka, czosnek, sok z limonki, zioła, chili, sól i pieprz. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj 45 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj resztę mleka oraz banany. Wymieszaj, posyp pistacjami. Podawaj z ryżem.
Składniki:- 1 czubata łyżeczka żelatyny- 1.5 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki- 3 duże dojrzałe mango- 1/4 szklanki cukru (lub mniej jeśli mango są bardzo słodkie)- 3/4 szklanki śmietany tortowej (36-proc.) Sposób przyrządzania:Z mango wyjmij pestki, miąższ pokrój na kawałki. Żelatynę przełóż do miseczki, polej sokiem, odstaw na minutę. Zmiksuj mango z cukrem, przetrzyj przez sitko. Kubek z żelatyną wstaw do kąpieli wodnej, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Połącz z przecierem z mango. Dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Składniki:- 4 foremne plastry piersi indyczej- 10 dag sera pleśniowego np. rokpola- 4 połówki brzoskwiń lub gruszek (mogą być z syropu)- 30 dag ryżu długoziarnistego- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu- 3 łyżki oleju lub 2 łyżki sklarowanego masła- pieprz- sól Sposób przyrządzania:Natrzyj porcje indyka przyprawą do drobiu, zrumień na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełóż z patelni na kawałek folii aluminiowej, oprósz solą i pieprzem, zawiń, żeby nie stygły. Połówki gruszek osącz z syropu, pokrój na plasterki i ostrożnie mieszając, obsmaż na tłuszczu pozostałym na patelni, po czym przełóż na talerzyk. Medaliony wyjmij z folii, znów ułóż je na patelni, obłóż gruszkami i posyp drobno pokrojonym lub pokruszonym serem. Podlej 1-2 łyżkami wrzątku, przykryj i podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i miską kolorowych sałat.
Składniki:- 40 ml białego rumu- 1 limonka pokrojona na 14-16 cząstek- 5-6 łyżeczek brązowego cukru lub 30 ml syropu cukrowego- 8 listków mięty- kruszony lód- 40 ml wody sodowej- 8 malin Sposób przyrządzania:Utrzyj limonki z cukrem, malinami i miętą, dodaj rum i lód, dopełnij wodą sodową, wymieszaj. Brzeg kieliszka udekoruj listkiem mięty, wlej koktajl. Podawaj od razu.
Składniki:- 10 obranych i pokrojonych owoców gujawy- 4 łyżki przesianego cukru pudru (jeśli masz owoce gujawy w puszce - nie dodawaj już cukru)- 1/2 szklanki śmietany tortowej (36-proc.)- 4 białka Sposób przyrządzania:Zmiksuj w blenderze miąższ owoców gujawy. Przetrzyj przez sitko i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ubij śmietanę i - w oddzielnym naczyniu - białka. Ostrożnie połącz owocowy przecier najpierw z ubitą śmietaną, a potem z białkami. Przełóż do pucharków, podawaj po schłodzeniu.
Składniki:- 1/4 szklanki oleju- 2 posiekane cebule- 3 zmiażdżone ząbki czosnku- 2 posiekane papryczki chili- 50 dag posiekanej polędwicy wołowej- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego- 2 pomidory (oczyszczone z nasionek i pokrojone w kosteczkę)- sól- pieprz- 1 duża niezbyt dojrzała papaja przekrojona na połowę i oczyszczona z pestek- 15-20 dag startego parmezanu- masło do posmarowania formy Sposób przyrządzania:W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na małym ogniu cebulę, czosnek i chili (około 10 minut). Dodaj posiekane mięso, smaż około 10 minut. Wymieszaj z koncentratem i pomidorami, przypraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż połówki papai na 15 minut do wrzącej wody. Nasmaruj masłem żaroodporną formę, włóż do niej połówki papai. Napełnij je przygotowanym farszem, piecz 30-35 minut. Podawaj na gorąco od razu po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:- 2 obrane i posiekane mango- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli- 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry- 3 łyżki soku z limonki- 3 łyżki soku pomarańczowego- sól- grubo mielony pieprz do smaku Sposób przyrządzania:Wymieszaj w miseczce wszystkie przygotowane składniki. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na pół godziny do lodówki. Możesz podawać do mięs i ryb.
Składniki:- 1 karmazyn o wadze ok. 80 dag (oczyszczony i wypatroszony)- 3 łyżki oleju arachidowego- sól Marynata:- 6 cytryn- 4 pomidory- 2 cebule- 4 ząbki czosnku- 1 papryczka chili- 8 ziaren pieprzu- sól Sposób przyrządzania:Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z cytryn. Obierz pomidory i oczyść je z pestek, miąższ pokrój w małą kosteczkę. Posiekaj cebulę i papryczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj sok cytrynowy z pieprzem i szczyptą soli, dodaj papryczkę, cebulę, czosnek i pomidory. Przygotowaną marynatą polej rybę, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Wyjmij rybę z marynaty, osusz ją i usmaż na dobrze rozgrzanym oleju, odwracając od czasu do czasu. Trwa to około 20 minut. Po usmażeniu posól i podawaj.
Składniki:- Sos mojo verde: 1 główka czosnku- 200 ml oliwy- 150 ml octu winnego- garść listków kolendry- 1/2 łyżeczki kuminu- 1 łyżeczka soliOraz:- 3 łyżki oliwy- 2 łyżki masła- 2 pokrojone w piórka czerwone cebule- sól- grubo mielony pieprz- 50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę- 1 oczyszczony karmazyn (2 kg)- 1/4 szklanki sosu mojo verde- 50 dag pomidorów pokrojonych na cząstki- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina Sposób przyrządzania:Zrób sos: czosnek zmiksuj z solą, kuminem i octem. Dodaj kolendrę i oliwę, miksuj, aż powstanie gładki sos. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę oprósz solą i pieprzem, uduś na maśle wymieszanym z łyżką oliwy. Ostudź. Z podwójnie złożonej folii aluminiowej zrób łódeczkę, w której zmieści się ryba. Wlej do niej resztę oliwy, włóż ziemniaki, oprósz solą i pieprzem. Ostrym nożem ponacinaj rybę z obu stron, nacięcia natrzyj solą i pieprzem. Rybę ułóż na ziemniakach, polej częścią sosu. Przykryj warstwą pomidorów, polej sosem i przykryj cebulą. Do łódeczki wlej wino, brzegi folii połącz ponad rybą. Zamkniętą łódeczkę ułóż na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny.
Składniki:- 2 awokado- sok z 1/2 cytryny- 2 pomidory- 1 średni ananas- 1 mała puszka liści kaktusa 1 łyżka posiekanej kolendry- 1 mała papryczka chiliOraz:- 10 dag krewetek koktajlowych- oliwa- 1 ząbek czosnku- 1 papryczka chili Sposób przyrządzania:Obierz awokado, usuń pestkę. Połówki owocu pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń nasionka. Cząstki pomidorów pokrój jak awokado. Świeżego ananasa obierz i pokrój w kostkę. Dodaj osączone liście kaktusa, pomidory i awokado, wymieszaj, przypraw resztą soku z cytryny, posiekaną kolendrą i chili. Krewetki obierz, opłucz, skrop oliwą i wymieszaj (powinny być pokryte oliwą z każdej strony). Dodaj posiekany czosnek i chili, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Podsmaż, ostudź i dodaj do sałatki.
Składniki:- Sos:- 1.5 szklanki wody- 1 szklanka brązowego cukru- 1/2 szklanki ciemnego rumu- 6-8 gwiazdek anyżu- sok z limonki do smaku Oraz:- ulubione owoce egzotyczne oczyszczone i pokrojone na kawałki (np. karambola; papaja; gujawa; mango; ananasy; banany; plasterki pomarańczy) Sposób przyrządzania:Zrób sos rumowy: w małym rondelku wymieszaj wodę z cukrem i rumem (pozostaw łyżkę rumu), dodaj gwiazdki anyżu. Podgrzewaj na małym ogniu bez pokrywki około 15 minut. Sos zdejmij z ognia, dodaj resztę rumu i sok z limonki, przecedź przez gęste sitko. Przygotowane owoce włóż do miski, polej sosem rumowym, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.
Składniki:- 4 łyżki oleju słonecznikowego- 2 łyżki octu winnego- 1 łyżka majonezu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka soli- 1/2 łyżeczki pieprzu- 1 papaja oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę- 2 łyżki natki- 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzania:Przygotuj sos winegret z oleju, octu, majonezu oraz czosnku. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej papaję, skrop sokiem z cytryny. Posyp natką.
Składniki:- 10 dag wiórków kokosowych- 12 dag ryżu- 5 dag masła (i trochę masła do foremki)- 4 jajka- sól- szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzania:...
inverna