Sławomir Gromadzki - Sposoby na choroby cz.1.pdf

(456 KB) Pobierz
177646925 UNPDF
SKUTECZNE SPOSOBY
NA TWOJE CHOROBY
część I
NATURALNE METODY LECZENIA WYBRANYCH CHORÓB
ALERGIA
ANOREKSJA
ARTRETYZM (DNA, PODAGRA)
ASTMA
BEZPŁODNOŚĆ
BEZSENNOŚĆ
BÓL GŁOWY
BULIMIA
CHOROBA ALZHEIMERA
CHOR. GÓRN. DR. ODDECH.
DEPRESJA
ENDOMETRIOZA
EPILEPSJA
FIBROMIALGIA
GOŚCIEC
GRZYBICA (p. KANDYDOZA)
HEMOROIDY
IMPOTENCJA
ISCHIAS (patrz RWA KULSZ.)
KAMICA ŻÓŁCIOWA
KAMICA NERKOWA
KANDYDOZA
UWAGA!
ponieważ zagadnienia związane z chorobami nowotworowymi,
AUTOIMMUNOLOGICZNYMI, cukrzycą oraz chorobami układu krążenia
WYMAGAJĄ BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWEGO OPRACOWANIA, zostały
OMÓWIONE w innych działach.
ALERGIA (patrz też ASTMA oraz broszura „CHOR. AUTOIMMUNOLOGICZNE”)
Alergia to wrodzona albo nabyta niewłaściwa reakcja systemu obronnego na pewne
związki, na które system ten nie powinien reagować w taki nadwrażliwy sposób. W
przypadku alergików układ odpornościowy błędnie uznaje nieszkodliwą substancję za
177646925.001.png
coś, co może stanowić zagrożenie dla organizmu i zaczyna ją atakować
(wytwarzając przeciwciała w celu zwalczenia tej substancji), wywierając w ten sposób
destrukcyjny wpływ na organizm oraz powodując różne nieprzyjemne objawy, np.
rozszerzenie naczyń krwionośnych (spowodowane uwolnieniem histaminy), wodnisty
wyciek z nosa, ból głowy, katar sienny, swędzenie, kaszel, wysypkę, ogólne
osłabienie, trudności z oddychaniem, przechodzenie płynów do przestrzeni
międzykomórkowej, obrzęk itp. Stwierdzono również, że dzieci, które nie były
karmione piersią, są bardziej narażone na ich wystąpienie.
Najczęściej wywołującymi uczulenie (reakcję alergiczną) czynnikami (alergenami) są
niektóre leki, pleśnie, pyłki, sierść, kurz, siarczyny, metale, konserwanty oraz dodatki
do żywności, związki występujące w kosmetykach czy środkach higieny osobistej,
czekolada, sery żółte, nabiał, jajka, truskawki itp. Znanych jest też sporo przypadków
alergii u osób spożywających potrawy z gatunku fauny morskiej i słodkowodnej
pozbawionej płetw i łusek (węgorz itp.). Częstym powodem objawów alergicznych
jest też uczulenie na siarczyny – związki chemiczne stosowane w celu
konserwowania żywności. Zażywanie aspiryny może powodować, że do organizmu
wniknie w jeszcze większa ilość alergenów.
Podejrzewa się, że uczulenie wywołane nadwrażliwością układu obronnego na
pewne substancje może nawet mieć związek ze stanem zapalnym i obrzękiem
mózgu w chorobie Alzheimera, co według niektórych specjalistów stanowi reakcję
alergiczną na pewne pokarmy, związki chemiczne i metale. W tym przypadku obrzęk
zakończeń nerwowych może powodować zaburzenia funkcji mózgu i dziwne
zachowania lub halucynacje.
Istnieją dowody na to, że bardzo ważnym czynnikiem mogącym powodować objawy
alergiczne jest niedobór cynku w organizmie, spowodowany niewłaściwą dietą
(unikanie spożywania nasion, orzechów, razowego pieczywa, kasz, czosnku,
pieczarek, a spożywanie słodyczy, białego pieczywa, stosowanie używek, brak
wstrzemięźliwości seksualnej). Niedobór cynku w organizmie sprawia, że białko nie
może być właściwie strawione w układzie pokarmowym, co prowadzi do tego, że
kiedy takie niestrawione i zbyt duże cząsteczki białka dostają się z jelit do krwiobiegu,
uznawane sa tam za obce ciała i atakowane przez białe ciałka krwi, co z kolei
wywołuje nieprzyjemne objawy alergiczne. Według opinii niektórych specjalistów,
mechanizm ten może stanowić jedna z głównych przyczyn wielu alergii
pokarmowych.
Nie ulega wątpliwości, że alergie powstają w wyniku niewydolności systemu
obronnego, a sprawność tego systemu w dużej mierze zależy od ilości
dostarczanego komórkom tlenu. Wynika z tego, że jednym z powodów alergii jest z
pewnością przebywanie w przegrzanych pomieszczeniach oraz brak ruchu na
świeżym powietrzu, co prowadzi do niedotlenienia organizmu i różnych anomalii w
funkcjonowaniu białych ciałek krwi.
Innym powodem takich anomalii w funkcjonowaniu systemu obronnego (leukocytów)
może być spożywanie nadmiernej ilości ogrzewanego białka pochodzenia
zwierzęcego (gotowanego mleka, gotowanych lub smażonych jaj, potraw mięsnych
itp.), co prowadzi do leukocytozy (gwałtownego wzrostu ilości leukocytów we krwi).
Za każdym razem, kiedy spożywany jest pokarm zawierający gotowane, smażone
lub pieczone białko zwierzęce dochodzi do „zaalarmowania” i aktywacji systemu
obronnego i wzrostu liczby leukocytów, co po pewnym czasie prowadzi do osłabienia
i przeciążenia układu obronnego, a w konsekwencji do różnych anomalii np. białaczki
czy nadwrażliwości białych ciałek krwi (alergii).
U niektórych osób system obronny bardzo szybko lub natychmiast reaguje
nadwrażliwie na niektóre związki, powodując nieprzyjemne, a czasami nawet
zagrażające życiu objawy. W celu sprawdzenia, które z pokarmów powodują
uczulenie należy chwilę odpocząć, aby tętno osiągnęło normalny poziom (50 do 70
uderzeń na minutę). Jeśli ok.. 20 minut po spożyciu pewnego produktu pomiar tętna
wykaże jego wzrost o ponad 10 uderzeń, to może to oznaczać, iż pokarm ten
zawiera alergen. Aby test przebiegał prawidłowo, należy zmierzyć puls przed
spożyciem danego produktu i ok. 20 minut po jego spożyciu.
Jednakże, u wielu osób reakcja alergiczna pojawia się po dłuższym czasie, co
sprawia, że trudno jest stwierdzić, co jest powodem alergii. Np. takim pokarmem
powodującym zwykle opóźnioną reakcję jest mleko i jego przetwory. Według dr
Agathy Trash „alergia na mleko krowie jest typem późnej reakcji, co powoduje, że
chory często nie zauważa związku objawów ze spożyciem mleka. Uczulenie może
być wynikiem dostania się do organizmu nie tylko występującego w mleku białka
(kazeina, laktoglobulina itp.) oraz cukru (laktoza), ale także antybiotyków, a w
szczególności penicyliny. Eliminacja z diety wszystkich produktów zawierających w
składzie mleko jest często jedynym sposobem leczenia. Czasami wyraźna poprawa
następuje dopiero po kilkumiesięcznej bezmlecznej diecie. Alergolog, dr Frederic
Speer, twierdzi, że mleko jest prawie zawsze czynnikiem powodującym zapalenie
ucha środkowego. Takie objawy jak moczenie nocne, astma, ból głowy, biegunka,
przykry zapach z ust, napięcie, zmęczenie, nadmierne pocenie mogą być powodem
nadwrażliwości na składniki mleka i jego przetworów. Warto przy tym pamiętać, że
osoby, które są uczulone na mleko krowie, mogą też być uczulone na mleko kozie...
Zaparcia są bardzo często związane z wrażliwością na mleko. Mleko może wywołać
każdy z możliwych symptomów alergicznych... Mleko może powodować stan zapalny
nosa, gardła i oskrzeli” („Alergia Pokarmowa”, str. 19- 21).
Alergia niewątpliwie może mieć także podłoże psychologiczne, związane z
nieumiejętnością kontroli stresu. Dlatego też, podstawę w leczeniu alergii stanowi
dążenie do uspokojenia nadwrażliwego systemu obronnego. Mechanizm
powstawania alergii oraz podstawowe zasady leczenia tej dolegliwości bardzo
zbliżone są do przyczyn i metod postępowania w przypadku chorób z autoagresji,
dlatego koniecznie należy zapoznać się z treścią broszury, pt. „CHOROBY
AUTOIMMUNOLOGICZNE”. Nadwrażliwość systemu obronnego, prowadząca do
alergii, ma niewątpliwie związek z nadmiernym stresem, nadpobudliwością nerwową,
depresja czy pesymizmem. Z tego powodu należy w umiejętny sposób kontrolować
stres, starać się myśleć w pozytywny sposób, ćwiczyć fizycznie i czynić wszystko,
aby uspokoić system nerwowy, dzięki czemu również układ obronny przestanie
reagować w niewłaściwy sposób.
Jeśli chodzi o dietę, to najważniejsze jest zaprzestanie spożywania SERÓW
ŻÓŁTYCH oraz CZEKOLADY, gdyż w największej mierze odpowiedzialne są one za
powstawanie alergii. Unikać należy także SŁODYCZY, CUKRU i NAPOJÓW
SŁODZONYCH. Najlepiej jest na okres kilku miesięcy zrezygnować ze spożywania
wszystkich pokarmów zwierzęcych włącznie z produktami mięsnymi i nabiałem. Jeśli
chory nie zechce przejść na taką dietę, to musi przynajmniej zaprzestać spożywania
serów żółtych, czekolad, słodyczy i nie stosować używek, zaś pokarmy mięsne i
nabiałowe ograniczyć do minimum. Zamiast mleka krowiego można spożywać mleko
sojowe, owsiane, gryczane czy ryżowe. Często powinno się jeść owoce i warzywa, a
marchew, morele suszone i świeże, czosnek i cebule codziennie.
Dodatkowo, należy jednocześnie stosować (według instrukcji na ulotkach)
następujące środki, które doskonale wspomagają leczenie alergii, wywierając bardzo
korzystny wpływ na system obronny: Pau d'Arco lub Koci Pazur, Boracelle (olej z
ogórecznika lek. – 500 mg), magnez z wit. B6 - 3 razy dziennie 1 po jedzeniu, wit. E -
3 razy dziennie 1 kaps. po posiłkach, cynk - 50 mg dziennie po posiłku.
ZIOŁA: kwiat rumianku (flos chamomillae), szyszki chmielu (strobili lupuli), liść melisy
(folium melissae), korzeń kozłka (radix valerianae), ziele bobrka (herba
menyanthidis), kwiat dziewanny (flos verbasci), ziele ostrożenia (herba cirisi), kwiat
jasnoty (flos lamii albi), ziele skrzypu (herba equiseti), liść brzozy (folium betulae),
korzeń mniszka (radix taraxaci).
Wszystkie zioła (każde po 50 gr.) dokładnie wymieszać razem. Przechowywać w
szczelnym i nieprzepuszczającym światła pojemniku. Trzy duże łyżki tej mieszanki
zalać 4 szklankami wrzątku w termosie. Pić z tego po przecedzeniu 3 razy dziennie 1
szklankę między posiłkami przez miesiąc. Po miesięcznej przerwie kuracje można
powtarzać.
ARTRETYZM (DNA, PODAGRA, SKAZA MOCZANOWA)
Ostre bóle stawowe (często w stawie palucha – DNA, PODAGRA) spowodowane
odkładaniem się złogów moczanowych i nieprawidłowym wydalaniem kwasu
moczowego przez nerki. Skaza moczanowa to wyjątkowo ostra postać zapalenia
stawów. Najczęściej występuje u osób z nadwagą, nadużywających alkoholu i
spożywających nadmierne ilości tłuszczu. W przeciwieństwie do innych rodzajów
stanów zapalnych stawów dolegliwość ta aż w 90% dotyczy mężczyzn.
Stres należy kontrolować, bo stres często poprzedza ataki. Unikać nadmiaru białka,
bo prowadzi to do powstawania dużych ilości amoniaku, który zamieniany jest w
organizmie w kwas moczowy.
Dieta wegańska - bez mięsa i nabiału daje najlepsze wyniki, gdyż wtedy w
organizmie znajdują się małe ilości amoniaku i kw. moczowego. Z pokarmów
nabiałowych należy szczególnie unikać serów żółtych, gdyż przypuszcza się, że
mogą one też powodować pewien rodzaj uczulenia prowadzący do nasilenia się
objawów artretyzmu.
Post ścisły lub owocowo-warzywny daje świetne wyniki. Raz w tygodniu 1 do 3 dni.
Należy spożywać pokarmy bogate w siarkę, gdyż jest ona niezbędna do odbudowy
kości, chrząstek oraz tkanki łącznej, a dodatkowo zwiększa przyswajalność wapnia.
Szczególnie dużo siarki znajduje się w cebuli i czosnku i szparagach. Podobne
znaczenie mają związki krzemu, które w szczególnie dużych ilościach znajdują się w
glince leczniczej „Huma” oraz skrzypie.
Warto tez spożywać pokarmy z nierafinowanej pszennej i żytniej mąki oraz brązowy
ryż, ponieważ zawierają one dużo histydyny – aminokwasu, który usuwa z organizmu
nadmiar metali, a u wielu osób chorych na zapalenie stawów stwierdza się
nadmierną ilość miedzi i żelaza. Chorzy powinni często spożywać grejpfruty i
ananasy, gdyż zawierają sporo bromelainy – enzymu, który świetnie pomaga
zwalczać stany zapalne. Muszą to jednak być świeże owoce, gdyż mrożenie i
przetwarzanie i konserwowanie niszczą ten enzym. Niektórzy specjaliści uważają, że
w tym przypadku należy unikać spożywania ziemniaków, pomidorów, oberżyny i
papryki, gdyż znajdująca się w nich solanina może powodować nasilenie się
objawów.
Nie powinno się zażywać preparatów z syntetycznym żelazem, gdyż podejrzewa się,
iż nadmiar żelaza może prowadzić do zaostrzenia się bólu. Nie ma przeciwwskazań
do spożywania pokarmów bogatych w żelazo.
GLUKOZAMINA – środek, który doskonale regeneruje chrząstkę stawową i jest
niezbędny w celu skutecznego leczenia artretyzmu.
Dodatkowo należy stosować: BORACELLE, PAU D’ARCO, Urosept (tabl. ziołowe,
Urosan sypki lub Urosan fix, żurawina (sok lub konfitury), Wit. E, Magnez z wit. B6
(ich niedobór u zwierząt powoduje artretyzm), kw. pantotenowy i foliowy (chorzy na a.
mają często ich niedobór), wapń (choroba znika, gdy podaje się 2 razy więcej Ca niż
fosforu!), wit. B3 (najl. Amid kwasu nikotynowego, bo nie powoduje zaczerwienienia
twarzy) - 3 gr. dziennie (b. duże dawki, dlatego konieczna jest konsultacja z
lekarzem) prowadzi do wyleczenia!!!
Zakaz stosowania drożdży piwnych i piekarskich, gdyż zawierają duże ilości puryn
(dr A. Trash).
Zakaz spożywania tłuszczu w szczególności zwierzęcego, ale i roślinnego, gdyż
zakłóca proces wydalania kwasu moczowego z organizmu. To samo powoduje
alkohol i kawa.
ODDYCHANIE – Przeprowadzone w USA doświadczenie z aspiryną i ćwiczeniami
oddechowymi wykazało, że głębokie oddychanie powodując zmniejszenie stężenia
CO2 we krwi prowadziło do uśmierzenia bólów artretycznych.
Koniecznie należy pić więcej wody między posiłkami i jeść więcej owoców i warzyw.
Zewnętrznie bardzo dobre wyniki daje WODOLECZNICTWO, a konkretnie gorące i
zimne naprzemienne prysznice lub kąpiele czy okłady na całe ciało lub bolesne
miejsca
ASTMA (patrz też ALERGIA)
Astma charakteryzuje się atakami duszności w wyniku zwężenia oskrzeli. Powodem
jest najczęściej alergia. Charakterystyczne symptomy: trudności z oddychaniem,
kaszel, świszczący odgłos przy oddychaniu itp. Objawy te są wynikiem podrażnienia
dróg oddechowych alergenami oraz stanu zapalnego. Atak astmy może być
wywołany przez: uczulenie na środki chemiczne, leki, beta-blokery (stosowane w
przypadku nadciśnienia), sierść zwierząt, roztocza, pyłki, konserwanty, dym,
zanieczyszczenie powietrza itp. Oprócz tego, ataki astmy mogą tez być wywołane
przez nadmierny stres, lęk, nadpobudliwość nerwową, wadliwe funkcjonowanie
gruczołów, zmiany temperatury, zapalenie oskrzeli, przemęczenie, hipoglikemia
(niski poziom cukru we krwi) itp., mogą prowadzić do astmy. Spożywanie kawy
(prawdopodobnie również herbaty, czekolady, kakao, coli itp.) nasila ataki astmy.
Astma sercowa to choroba, której symptomy są identyczne do pozostałych rodzajów
astmy, ale której przyczyną jest nieprawidłowa praca serca.
Szacuje się, że w USA na astmę choruje ok. 10 milionów osób (najczęściej dzieci lub
ludzie starsi).
LECZENIE:
Niezwykle ważne jest picie odpowiednich ilości wody – 3 razy dziennie po 2 – 3
szklanek czystej przegotowanej i ciepłej wody między posiłkami. Mocz powinien być
zawsze bezbarwny.
Wiele zależy od umiejętności kontroli stresu.
Umiejętne korzystanie ze słońca zmniejsza objawy astmy.
Ćwiczenia fizyczne (szczególnie spacery) poparte głębokim oddychaniem stanowią
konieczny element kuracji i prowadza do wyleczenia. Jednak ćwiczenia należy
rozpoczynać bardzo ostrożnie, gdyż początkowo mogą u niektórych osób nasilać
ataki. Nie wolno z nich jednak rezygnować, gdyż stanowią nieodzowny warunek
powrotu do zdrowia.
Dieta wyłącznie roślinna daje najlepsze wyniki (szczegóły dotyczące diety znajdują
się w materiale o ALERGII). Szczególnie wskazane jest spożywanie świeżych
owoców i warzyw. Nie wolno spożywać nabiału, cukru, czekolad, serów żółtych,
Zgłoś jeśli naruszono regulamin