Dla dbających o linie.doc

(41 KB) Pobierz
Dla dbających o linie

Dla dbających o linie

 

 

 

 


Wiadomo, że tyjemy głównie od jedzenia. Jednak nie wszystkie pokarmy tuczą jednakowo a niektóre mogą nawet pomóc w odchudzaniu. Oczywiście spożywane z umiarem.

JABŁKA Dostarczają aż 300 ważnych dla zdrowia substancji. Dla odchudzających się szczególnie ważne są pektyny. Oczyszczają one jelita, wiążą i niwelują trujące substancje. Poza tym regulują układ trawienny i pobudzają wydalanie. Codziennie należy zjeść przynajmniej jedno jabłko.

MAKARON Wbrew obiegowym opiniom makaron nie jest tuczącym pokarmem. Bardziej niebezpieczne dla figury są tłuste sosy, które wraz z nim się spożywa.
Jego zaletą jest zdolność do podnoszenia poziomu serotoniny w mózgu. Dzięki temu makaron poprawia nastrój co ma duże znaczenie w czasie uciążliwej diety odchudzającej.

ANANAS Wspaniale pachnie i smakuje. Zawiera niewiele kalorii (56 w 100g) więc polecany jest w diecie odchudzającej. To jednak nie wszystkie jego zalety, gdyż ananas jest też źródłem bromeliny, czyli enzymu przyśpieszającego przyswajanie białka. Należy pamiętać, że enzym ten występuje tylko w świeżych owocach; ananasy z puszki nie mają takich właściwości odchudzających, tym bardziej że zawierają o wiele więcej kalorii.

BROKUŁY Są wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g brokułów zawiera tylko 26 kcal, dlatego nie tuczą, choć są sycące. Najlepiej jest je gotować w wodzie lub na parze. Brokuły dostarczają dużej ilości kwasu foliowego, żelaza i witaminy C.

POPCORN Jest doskonałą przekąską, którą można pogryzać np. podczas oglądania telewizora zamiast tłustych chipsów lub orzeszków, w przeciwieństwie do których dość szybko zapewnia uczucie sytości. Jest też o wiele zdrowszy; zawiera dużo magnezu.

FASOLKA Zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy tkanki mięśniowej, zaś witaminy B regulują pracę układu nerwowego. Fasolka jak i inne rośliny strączkowe stabilizuje poziom cukru we krwi, co sprawia, że po jej zjedzeniu długo utrzymuje się uczucie sytości.

KAPUSTA KISZONA Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii i zawiera dużo witaminy C.

ALGI Są wysoko cenionym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór powoduje osłabienie i ospałość może też prowadzić do otyłości. Aby uzupełnić niedobory tego pierwiastka, należy spożywać suszone algi (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością), które można dodawać do różnych posiłków.

PIERŚ KURCZAKA Jest idealna na kolację, zwłaszcza w połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C. Białko mięsa w zestawieniu z tą witaminą sprawia, że organizm wydziela nocą więcej hormonu stresu, który spala tłuszcz. Dzięki temu można chudnąć nawet we śnie. Trzeba jednak pamiętać o usunięciu tłustej skóry z piersi kurczaka i odpowiednim jej przygotowaniu, tzn. pieczeniu w piekarniku lub na grillu.

ZUPA JARZYNOWA Potrawa ta (o ile nie jest przygotowana na tłustym mięsnym wywarze ani zaprawiona śmietaną czy zasmażką) stanowi danie niskokaloryczne i bogate w wiele witamin, biopierwiastków oraz błonnik. Trzeba jednak pamiętać o tym, że warzyw nie należy gotować zbyt długo by nie straciły swych cennych właściwości.

CHILI Przyśpiesza spalanie tłuszczów i pobudzają do pracy „leniwy" układ trawienia. Ponadto ludzie spożywający pikantne dania, zużywają więcej kalorii. Używanie ostrych przypraw pomaga też ograniczać sól, co ułatwia chudnięcie. Niektórzy naukowcy twierdzą też, że ostry smak chili uwalnia endorfiny, związki uśmierzające ból, które w większych dawkach wywołują uczucie przyjemności.

RYŻ Zawiera dużo potasu, który wiąże nadmiar wody znajdujący się w komórkach tłuszczowych. Ponadto jest bogatym źródłem niacyny, tiaminy, żelaza i białka

GREJPFRUT Sprawia, że komórki wolniej przyswajają produkty odżywcze, a tym samym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi i dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Dobrze jest więc zjeść połówkę grejpfruta na pół godziny przed posiłkiem.

PŁATKI OWSIANE Są doskonałym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Z dodatkiem chudego mleka lub jogurtu, owoców i miodu są idealną propozycją na śniadanie. Po takim posiłku długo utrzymuje się uczucie sytości. Należy jednak uważać na gotowe musli dostępne w sklepach, gdyż mogą one zawierać zbyt dużo cukru.

KIWI Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu na słodycze. Poza tym jest on bogaty w witaminę C, która jest niezbędna do spalania tłuszczu. Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Podczas odchudzania się warto zjeść 1-2 kiwi dziennie na drugie śniadanie, podwieczorek lub zamiast kolacji.

CZERWONA PAPRYKA Jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu, a więc utleniaczy, które doskonale wpływają na wygląd skóry, co ma duże znaczenie podczas odchudzania. Jest wspaniałą przegryzką między posiłkami, którą z powodzeniem można zastąpić chipsy i słodycze.

AWOKADO Jest źródłem lipazy – enzymu wytwarzanego przez komórki wątroby, biorącego udział w spalaniu tłuszczów. Osoby otyłe często cierpią na niedobór tego enzymu. Ponadto awokado zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, chroniące organizm

PAMIĘTAJ !!!

Im wolniejsze tempo odchudzania, tym trwalszy efekt. Doradzamy utratę 2 - 3 kg miesięcznie (maksymalnie 5 kg). Nie ufaj tzw. cudownym dietom lansowanym w wielu kolorowych pismach. Jeśli ich autorzy mamią cię, że w ciągu 3 - 4 tygodni zgubisz 10 kg, odrzuć tę metodę. Wiele z takich diet, zwłaszcza te pozbawione węglowodanów, a nafaszerowane tłuszczem, to paszport do zawału.


·         Jedz 4 - 5 niewielkich posiłków dziennie, dostarczających w sumie 1000 - 1200 kcal. Nie należy się absolutnie głodzić. Dietetycy przestrzegają, że dieta poniżej 1000 kcal nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i prowadzi do obniżenia odporności organizmu. Zbyt szybko następowałoby także spalanie tłuszczu, a nawet białek ustrojowych, co mogłoby spowodować zatrucie organizmu toksycznymi produktami przemiany materii.

·         Jeśli przy diecie 1000 kcal ciągle czujesz głód i osłabienie, nie możesz się skupić na pracy, zwiększ nieco porcje, aby całodzienna racja pokarmowa zawierała 1300 - 1500 kcal.

·         Wyeliminuj z jadłospisu cukier, ciasta, słodycze, smalec, tłuste mięsa, potrawy smażone. Aby zgubić kalorie dostarczone przez kawałek ciasta z kremem, potrzebna jest prawie godzina energicznego marszu.

·         Jedz dużo warzyw (co najmniej 0,5 kg dziennie) i ok. 20 dag owoców.

·         Zawiesiste tłuste sosy zastąp lekkimi warzywnymi, twarożkowymi lub sporządzonymi z chudego bulionu i jogurtu.

·         Zamiast smażyć mięso, gotuj je, piecz bez tłuszczu, duś lub grilluj. Wybieraj chudy drób bez skóry, cielęcinę, mięso królicze, a zrezygnuj z wieprzowiny, baraniny, gęsiny i mięsa kaczego.

·         Nie kupuj tłustych wieprzowych wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Zamiast kiełbasy na gorąco lepszy będzie plasterek pieczonego indyka z dużą porcją warzyw.

·         Co najmniej 2 razy w tygodniu jedz porcję chudej ryby i codziennie chudy nabiał, jeśli nie jesteś na niego uczulony.

·         Zrezygnuj z zup z zasmażkami i śmietaną. Nie stosuj także ostrych przypraw, ponieważ, podobnie jak buliony mięsne, pobudzają one apetyt.

·         Dużo pij, nawet do 2 litrów płynów dziennie, aby ułatwić nerkom usuwanie toksycznych produktów spalania tłuszczu. Wystrzegaj się jednak słodkich napojów i wód gazowanych. Najlepsza jest woda mineralna niegazowana oraz soki warzywne, zwłaszcza pomidorowy.

·         Nie rezygnuj całkowicie z masła i oleju, ale mocno ogranicz ich spożycie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin