Hamburgery drobiowe.doc

(807 KB) Pobierz
Hamburgery drobiowe

Hamburgery drobiowe

 

składniki

·         1 CZERSTWA KAJZERKA

·         1/2 SZKL. ROSOŁU Z KOSTKI

·         1 SZALOTKA

·         2 -3 PIECZARKI

·         1 ŁYŻKA MASŁA

·         600 G MIELONEGO MIĘSA Z INDYKA LUB KURCZAKA

·         2 JAJKA

·         2 ŁYŻKI POSIEKANEGO KOPERKU

·         SOK Z CYTRYNY

·         1 SZCZYPTA SOLI

·         1 SZCZYPTA PIEPRZU

·         2 -3 ŁYŻKI MĄKI

·         5 -6 ŁYŻEK TARTEJ BUŁKI

·         3 -4 ŁYŻKI SEZAMU

·         4 ŁYŻKI OLEJU

·         4 BUŁKI

·         POKROJONE W SŁUPKI WARZYWA ŚWIEŻE I KONSERWOWE

             

 

Sposób przygotowania

1.     Czerstwą kajzerkę namoczyć w rosole. Obraną szalotkę i oczyszczone pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na Łyżce masła. Mielone mięso drobiowe włożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę oraz podsmażoną szalotkę z pieczarkami.

2.     Jajka umyć, Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać Żółtka i posiekany koperek. Doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.

3.     Masę starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi uformować Płaskie kotlety. Oprószyć je mąką i obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z sezamem.

4.     Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bułki włożyć na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroić do środka włożyć Słupki warzyw oraz kotlety.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin