· 1 CZERSTWA KAJZERKA
· 1/2 SZKL. ROSOŁU Z KOSTKI
· 1 SZALOTKA
· 2 -3 PIECZARKI
· 1 ŁYŻKA MASŁA
· 600 G MIELONEGO MIĘSA Z INDYKA LUB KURCZAKA
· 2 JAJKA
· 2 ŁYŻKI POSIEKANEGO KOPERKU
· SOK Z CYTRYNY
· 1 SZCZYPTA SOLI
· 1 SZCZYPTA PIEPRZU
· 2 -3 ŁYŻKI MĄKI
· 5 -6 ŁYŻEK TARTEJ BUŁKI
· 3 -4 ŁYŻKI SEZAMU
· 4 ŁYŻKI OLEJU
· 4 BUŁKI
· POKROJONE W SŁUPKI WARZYWA ŚWIEŻE I KONSERWOWE
1. Czerstwą kajzerkę namoczyć w rosole. Obraną szalotkę i oczyszczone pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na Łyżce masła. Mielone mięso drobiowe włożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę oraz podsmażoną szalotkę z pieczarkami.
2. Jajka umyć, Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać Żółtka i posiekany koperek. Doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.
3. Masę starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi uformować Płaskie kotlety. Oprószyć je mąką i obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z sezamem.
4. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bułki włożyć na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroić do środka włożyć Słupki warzyw oraz kotlety.
StaryChomikAZ