INSTRUKCJA MYCIA części maszyn.doc

(21 KB) Pobierz
INSTRUKCJA MYCIA I DEZYNFEKCJI

INSTRUKCJA

MYCIA  I  DEZYNFEKCJI  DROBNEGO  SPRZĘTU  I  RUCHOMYCH  CZĘŚCI MASZYN

 

1.    Każdorazowo po użyciu drobny sprzęt i ruchome części maszyn oczyścić z resztek organicznych.

2.    Oczyszczony sprzęt namoczyć w jednej z komór zlewozmywaka lub w jednym z basenów, w ciepłej wodzie z dodatkiem środka myjącego. Czas zamaczania wynosi od kilku do kilkudziesięciu minut w zależności od stopnia zabrudzenia.

3.    Sprzęt umyć ze wszystkich stron, najlepiej używając szczotki na rączce. Szczególnie dokładnie należy wyszorować miejsca trudno dostępne: otwory, zagłębienia.

4.    Przełożyć umyty sprzęt do drugiej komory zlewozmywaka lub drugiego basenu, wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć przez ociekanie.

5.    Jeżeli jest to możliwe stosować dezynfekcję termiczną przez zanurzanie sprzętu w wodzie o temperaturze nie niższej niż 85oC na 3-5 minut.

6.    Jeżeli dezynfekcja termiczna jest niemożliwa do wykonania, należy przeprowadzić dezynfekcję chemiczną przy użyciu jednego ze środków dezynfekcyjnych np.:

·        Chloramina              -              1-3% roztwór, czas działania od kilku do kilkudziesięciu minut;

·        Virkon                            -              0,5-1% roztwór, temperatura otoczenia: 20-25oC, czas działania 10-30 minut;

·        TPH 5225                            -              0,25-0,75%, czas działania 30-60 minut.

Sprzęt zanurzyć w roztworze dezynfekcyjnym i pozostawić na czas właściwy dla danego środka (chyba, że czas działania nie jest limitowany). Po dezynfekcji sprzęt dokładnie wypłukać (chyba, że specyfika stosowanego środka tego nie wymaga).

7.    Wydezynfekowany sprzęt osuszyć przez  ociekanie.

8.    Szczotki, zmywaki używane do mycia sprzętu po użyciu uprać lub umyć, zdezynfekować, wypłukać i wysuszyć.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin