INSTRUKCJA MYCIA chłodni.doc

(20 KB) Pobierz
INSTRUKCJA MYCIA I DEZYNFEKCJI

INSTRUKCJA

MYCIA  I  DEZYNFEKCJI  URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH

 

 

 

1.   Wyłączyć urządzenie chłodnicze i opróżnić z żywności.

 

2.   Ściany i półki oczyścić z resztek organicznych.

 

3.   Wszystkie powierzchnie wewnętrzne umyć ciepłą wodą         z dodatkiem środka myjącego. Umyte urządzenie wydezynfekować przy pomocy jednego ze środków dezynfekujących, np.:

 

 

·       Chloramina              -              1-3% roztwór , czas działania od kilku do kilkudziesięciu minut;

·       Virkon                            -              0,5-1% roztwór, temperatura otoczenia: 20-25oC, czas działania 10-30 minut;

·       TPH 5225                            -              0,25-0,75% roztwór, czas działania 30-60 minut.

 

Środek dezynfekujący nanosić metodą rozpyłową lub za pomocą szczotek, pozostawić na okres limitowany, a następnie spłukać (chyba, że specyfika stosowanego środka tego nie wymaga).

 

4.   W przypadku utrzymywania się nieprzyjemnych zapachów wewnątrz komory można przetrzeć umyte powierzchnie środkiem usuwającym niepożądane zapachy, np. 5% kwasem octowym.

 

5.    Osuszyć wszystkie powierzchnie umyte i włączyć urządzenie. Po osiągnięciu temperatury eksploatacyjnej ponownie załadować żywnością.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin