Serek homogenizowanyPoza tym ciągle nie znudziły się dzieciom i nam, dorosłym serki a'la homogenizowane czyli na 500 g twarogu 250 g śmietany, z 50 g cukru i dowolne owoce, 2 minuty na obrotach 6. Ja najbardziej lubię taki serek bez żadnych dodatków za to podczas jedzenia posypuję go cukrem i jestem cała szczęśliwa, bo w tych dziwnych czasach w mojej mieścinie nie można dostać naturalnego serka homogenizowanego tylko same "smakowe".
składniki:
400-600 g karkówki,
150-200 g cebuli,
2-3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 suszone grzyby,
1 suszona śliwka, oliwa z oliwek ,
przyprawy (sól, pieprz , papryka)
wykonanie:
1.do naczynia włożyć cebulę, czosnek, koncentrat, grzyby, śliwkę,wlać ok 400 ml wody, 2. mięso pokrojone na cienkie kotlety, przyprawione iposmarowane oliwa z oliwek ułożyć na dolnej części varomy, gotować na parze czas ok 40 minut, temp. varoma, obroty soft 3. po uparowaniu zdjąć varome, nałożyć miarkę i zmiksować składniki na sos, czas 30 s, obroty poz. 7, 4. podawać z ziemniakami lub warzywami gotowanymi na parze ja przyprawiam przyprawa do karkówki na grilla, daje 2 suszone śliwki i na maksa cebuli i czosnku i robię to w nowym thermomixie ale na stary po prostu trzeba zwiększyć obroty przy miksowaniu.
1 litr mleka + actimel OWOCOWY, nie wiem dlaczego z naturalnego też mi nie wychodził, wlewam do termomixa, podgrzewam 10 minut, 40 stopni, gdy czas się skończy tylko wyłączam termomixa nic nigdzie nie przelewając, rano mam dość gęsty jogurt (czasem jak mi zależy na gęstości dodaję łyżeczkę lub dwie mleka w proszku), można go pić i czuć wyraźnie że to jest jogurt, rano dodaję sok lub dżem, czasem świeże owoce. Podaję z płatkami, lub sam jest pycha.
podam przepis na taką która u mnie bije rekordy,i proszę może ktoś ma dobry przepis to również się podzieli najpierw robię majonez, następnieokoło 30-40 dkg kapusty białej+ 2 jabłka podzielone na ćwiartki,siekam kilka sekund (2-4) na obr 4, potem na obr. 3 też kilka sekund, czasem do 10, w zależności od kondycji kapusty, siekam dość drobno,dodaję całą puszkę kukurydzy oraz troszkę posiekanego pora, dobrze smakuje jak jest pora dużo ale ze względu na dzieci, nie szaleję żeby zjadły (pora zawsze niestety kroję ręcznie ponieważ nie smakuje mi tak posiekany)dodaję do smaku sól, cukier, pieprz.
Rogaliki z różą500 g mąki100 ml mleka1 łyżka cukru200 g masła40 g drożdży1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka + jedno rozbełtane jajko do smarowaniakonfitura z róży jako nadzieniecukier-puder do posypaniaPosiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Ciasto schłodzić. Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształcie (mniej więcej) koła. Koło podzielić promieniście na 8 części, na każdą nałożyć łyżeczkę konfitury, zawijać rogaliki zaczynając od zaokrąglonego boku. Posmarować jajkiem, zostawić chwilę do wyrośnięcia, włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec do zrumienienia (20-30 minut). W połowie czasu pieczenia, jeśli rogaliki zaczną się zbyt szybko przyrumieniać, można zmniejszyć do 180 stopni.Z tego co pamiętam, to siekanie mąki z masłem to było 8s pozycja 5 (chyba), a potem wyrabianie ciasta to 2 minuty interwał.PS. ja zawsze robię z vortnumsową marmoladą o smaku róży.
likier z kukułek:300 g cukierków "Kukułki"250 g wódki250 g mleka5 żółtek Do suchego (!) naczynia wkładamy kukułki i miksujemy na proszek (czas 60s. obr. poz. Turbo)Dodajemy żółtka i mleko i nastawiamy na 10 min temp. 65st.C obr.poz.3. Po pięciu minutach ( na 5 min przed końcem) wlewamy przez otwór wódkę. PYCHA!!! POLECAM BARDZO. Najlepszy jest jak wystygnie i zgęstnieje ale jest taki dobry, że często nie wytrzymujemy i pijemy go na ciepło. Rewelacyjny jest jako polewa do szarlotki prosto z pieca lub do sernika. Mniam. Pozdrawiam (mam nadzieję że nie naruszyłam twoich praw autorskich
Mój własny likier kokosowy1szkl.cukru1kg mleka skondensowanego niesłodzonego (karton)200g wiórek kokosowychskładniki włożyć do naczynia podgrzewać w temp.65st.C obr.poz.3 czas 10 min. pod koniec gotowania wlać 1szkl.spirytusu 95% . Wiórka odcedzić, można je wykorzystać do kulek Rafaello albo do placka jakiegoś, ale to już inny przepis
0,5l śmietanki 30%15 dag cukru2 jaja 2 żółtka zapach śmietankowy(dodatki smakowe: wiórki czekoladowe, kawa rozp. rozpuszczona w malutkiej ilości wody, ew. owoce)dodatki oczywiście jeżeli lody mają nie być śmietankoweJaja i żółtka ubić w TM z motylkiem temp.50-60st.poz.3 5min.Śmietanę ubić schłodzoną(ja ubijam mikserem) ostudzoną masę jajeczną dodać do śmietanki, wymieszać . Dodać owoce lub inne składniki lub zostawić bez dodatków. Zamrozić w pojemniczkach po jogurcie lub w jednej dużej formie Lody są bardzo słodkie i od śmietanki bardzo kaloryczne, ale może nie powinnam psuć smaku wyrzutami.
5 jaj1,25 szklanki cukru1,5 szklanki maki pszennej0,5 szklanki maki ziemniaczanej1 cala margaryna 1 łyżeczka proszku (możesz do części dodać kakao)W naszej maszynie zmiksować cale jajka z cukrem i dodać mąkę, jak to sie połączy dodać rozpuszczona margarynę).Piec ok 50 minut w temp. 150-160Jako szklankę przyjmuje 250 ml.
CIASTO KOKOSOWE140 g mąki50 g wiórek kokosowych2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli4 jajka100 gr. cukru1 jogurt kokosowy (przypuszczam, ze może być tez naturalny, w tym wypadku dodamy trochę więcej wiórek i trochę wiecej cukru)100 gr. olejudo bardzo suchego pojemnika wsypać make, wiórki, proszek dopieczenia i sól, wymieszać przez 20 sek., obroty 5, odłożyć- dodać do pojemnika jajka i cukier i mieszać 20 sek., obroty 3, dodać olej i jogurt, mieszać 10 sek., obr. 3. dodać do tego wcześniej przygotowana make, mieszać 6 sek., obr. 2.- wyląc na przygotowana (tłuszcz, bulka tarta lub mąka) tortownice i włożyć do podgrzanego piekarnika w temp. 180C, ok. 30-35 min-wyjąc i poczekać, aż wystygnie-posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi.
Składniki:4 średnie marchewki 4 jajka 4 MT mąki tortowej 3 MT cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 MT oleju Wykonanie:marchewki rozdrobnić, czas 5-7 s, obr. poz. 5 (TM21), obr. poz. 6(TM31). Wyłożyć. naczynie umyć, wytrzeć. Utrzeć 4 jajka z 3 MT cukru i szczyptą soli, czas 2 min, obr. poz. 4 (TM 21), obr. poz. 5 (TM 31).Dodać rozdrobnioną marchewkę i resztę składników i wymieszać, czas 20-30 s, obr. poz. 3 (TM 21), poz. 4 (TM31).piec 35-40 min, temp. 180 stopni
Bardzo chętnie służę pomocą, jeśli chodzi o biszkopt. Zacytuję książkę "Dobre gotowanie":"Składniki:6 jajek;230 g cukru;230 g mąki;1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.Wykonanie:* oddzielić białka od żółtek;* ubić białka za pomocą motylka (przy zdjętej MT) - czas 3-5 min, obr. poz. 3 , dodać cukier i dalej ubijać - czas 1 min, obr.poz. 1,5;* dodać żółtka i mieszać - czas 1 min, obr.poz. 1,5;* zdjąć motylek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy mieszając przy pomocy kopystki - obr.poz. 1,5;* piec ok. 40 min w temp. 190 st. C w tortownicy o średnicy 24 cm."Smacznego i pozdrawiam
Skład:500g maki3-3.5 dl cieplej wody2 łyżeczki miodu20g drożdży2 łyżki oliwy z oliwek100g czarnych oliwek50g zielonych oliwek1 łyżeczka ziół prowansalskichMiód, oliwę , drożdże i wodze zmiksować dodać make wyrabiać interwal i przed końcem dodać oliwki z ziołami lub same zioła lub cebulę. Ciasto musi być dość "wolne" czyli w miarę rzadkie wręcz sie prawie wylewa z TH.Odstawić do wyrośnięcia ok. 30 do 40 minut.Włożyć do blaszki(wcześniej obtoczyć w mace) i poczekać chwile na wyrośniecie. Przed pieczeniem posmarować woda i robić to jeszcze 3 razy w ciągu pieczenia.Piec 15 minut w 220 i ok 30 do 45 minut w 180.Ja trochę ten przepis zmieniam i np. robie z samymi ziołami lub z czosnkiem ( w tym przypadku miksuje go na samym początku z woda i drożdżami)Pycha robie go od pierwszego dnia posiadania TH. W piątek wieczorem pachnie dwa pietra niżej jak sie piecze. Smacznego
2,5lyżeczki suchych drożdży1 szklanka letniej wody1,5 łyżki miodu4 łyżki oleju1,5łyżeczki cebuli granulowanej1,5 szklanki mąki razowej2,5-3szklanki białej mąki1 szklanka drobno poszatkowanej kapusty kiszonej odciśniętej z soku...
bzium71