Składniki:
Ciasto:
· 25 dag margaryny
· 1 ½ szklanki cukru
· 3 łyżki kakao
· 5 łyżek wody
· cukier waniliowy
· 4 jajka
· 1 ½ szklanki mąki
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
· 50-70 dag sera
· 10 dag masła
· 1 szklanka cukru
Do dekoracji:
· kokos
Sposób wykonania:
Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać ½ szklanki masy do dekoracji. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek i wszystko razem wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Ser zmielić. Masło utrzeć dodając porcjami jajka, cukier i ser. Masę wyłożyć na surowe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 180-190°C.
Ostudzić i polać odlaną masą i posypać kokosem.
kleeberga50