Sernik Izaura.doc

(23 KB) Pobierz
Sernik Izaura

Sernik Izaura

 

Składniki:

Ciasto:

·        25 dag margaryny

·        1 ½ szklanki cukru

·        3 łyżki kakao

·        5 łyżek wody

·        cukier waniliowy

·        4 jajka

·        1 ½ szklanki mąki

·        3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

·      50-70 dag sera

·      10 dag masła

·      4 jajka

·      1 szklanka cukru

Do dekoracji:

·      kokos

 

Sposób wykonania:

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać ½ szklanki masy do dekoracji. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek i wszystko razem wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Ser zmielić. Masło utrzeć dodając porcjami jajka, cukier i ser. Masę wyłożyć na surowe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 180-190°C.

Ostudzić i polać odlaną masą i posypać kokosem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin