KEKS.doc

(21 KB) Pobierz
KEKS

KEKS

30dag mąki

kostka „Kasi”

20dag cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek

10dag rodzynek

5dag suszonych śliwek bez pestek

5dag migdałów

5dag suszonych moreli

5dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

WYKONANIE:

Rodzynki namoczyć na 5 minut w gorącej wodzie, osączyć. Śliwki i morele pokroić na kawałki. Migdały sparzyć, osuszyć i posiekać. Wszystkie bakalie i owoce oprószyć  łyżką mąki. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. „Kasię” utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i owoce, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką. Piec około 1 godz. w temperaturze 190° C. Ciasto zostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku. Lekko przestudzony keks wyjąć ostrożnie z formy, usunąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin