KEKS
30dag mąki
kostka „Kasi”
20dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
10dag rodzynek
5dag suszonych śliwek bez pestek
5dag migdałów
5dag suszonych moreli
5dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
WYKONANIE:
Rodzynki namoczyć na 5 minut w gorącej wodzie, osączyć. Śliwki i morele pokroić na kawałki. Migdały sparzyć, osuszyć i posiekać. Wszystkie bakalie i owoce oprószyć łyżką mąki. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. „Kasię” utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i owoce, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką. Piec około 1 godz. w temperaturze 190° C. Ciasto zostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku. Lekko przestudzony keks wyjąć ostrożnie z formy, usunąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko cukrem pudrem.
d.valenducq