PRZEPIS 1
1 1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki maki pszennej, lub 2 pszennej i 1 pszennej razowej
2 łyżeczki suchych drożdży
Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Make wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość.
Przełożyć ciasto na stolnice i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kule - zostawić aby ciasto odpoczęło, około 20 minut.
Każdą kule spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rekami w kształcie krążka (większe będą miały cieniutkie ścianki, natomiast mniejsze będą grubsze i pulchniejsze).
Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260ºC, włożyć pusta blachę (można również piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzać ja kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzana blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
PRZEPIS 2
Przepis na 12 - 16 sztuk
Zaczyn:
2 szklanki chłodnej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można użyć pszennej)
W dużej misce wymieszać wodę i drożdże. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż uzyska się gładką, dość płynną masę. Miskę nakryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce. Ja czekałam około 14 godzin;)
Ciasto właściwe
2.5 łyżeczki soli
1-2 łyżki oliwy z oliwek
2.5-3 szklanek mąki pszennej
Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie wszystką na raz). Wyrobić gładkie ciasto (8-10 min). Ciasto odłożyć w wysmarowaną tłuszczem dużą miskę na 2-4 godziny aż urośnie 2-3 razy.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię wysypaną mąką . Ugnieść trochę żeby pozbyć sie powietrza. Ciasto podzielić na 12-16 części. Formować kulki i odstawić je przykryte ściereczka na 15-30 min. Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki. W czasie gdy jedna pita się smaży rozwałkować drugą kulkę. Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Nakryć je ściereczką.
Rozgrzać mocno patelnię (nie smarować tłuszczem). Położyć jeden placek i piec około 15 sekund. Przewrócić i piec 1.5 min. Placek zacznie się nadymać. Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę. Zmniejszyć ogień jeśli pita za szybko się rumieni. Najlepsze są świeże i ciepłe pity. Usmażyć ile zjemy a resztę ciasta można przechowywać w lodówce przykryte ściereczka kilka dni i smażyć kiedy mamy tylko ochotę na pite:) Ja przechowywałam ciasto w lodówce 4 dni.
PRZEPIS 3
Chlebki pita (składniki wystarczą na przygotowanie 6 chlebków):
mąka pszenna typ 500 - 125 g
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 - 125 g
świeże drożdże - 18 g
woda - 120 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Do mieszaniny wody z drożdżami dodaję pozostałe składniki i wszystko zagniatam na gładkie ciasto. Po zagnieceniu odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powinno podwoić swoje rozmiary.
Następnie ciasto wykładam na stolnicę i odgazowuję. Dzielę na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowuję na placek o średnicy około 15 cm. Ważne jest, by każdy placek był równo rozwałkowany i nie miał żadnych wgłębień. Jeśli takowe będą, to nie uda się zrobić chlebka z kieszonką.
Każdy placek przed pieczeniem powinien jeszcze troszkę urosnąć, więc daję mu odpocząć około 20 minut. Placki pieczemy około 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Uwielbiam patrzeć jak chlebki się pieką, bo po około 3 minutach zaczynają rosnąć w oczach - puchną niesamowicie szybko i efektownie. :-) Teoretycznie w momencie kiedy napuchną można je już wyjmować z piekarnika, ale ja zawsze jeszcze chwilę je podpiekam, żeby skórka ładnie się zarumieniła. Wtedy mam pewność, że chlebek nie opadnie.
PRZEPIS 4
Składniki:
1,5 dag drożdży
szklanka cieplej wody
pół łyżeczki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
olej do natłuszczenia ciasta i blachy
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z potową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrabiać, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować blachę. Podzielić ciasto na sześć części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą (by się nie zrumieniły) i piec ok. 8 minut na blasze lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawinąć w folię lub pergamin, by nie stwardniały. Można je jeść ciepłe lub zimne. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Arabskie nadzienie to kulki falafla i pokrojone warzywa, polane w środku sosem. Ale można włożyć do kieszonki to. co mamy pod ręką: pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.
PRZEPIS 5
Składniki
Pita (12 sztuk)
1 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
30 g drożdży,
1 łyżka oliwy, tłuszcz na blachę do pieczenia
Drożdże rozmieszać z małą ilością mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, soli, drożdży i 400 ml wody wyrobić ciasto, aż nie będzie się kleić i będzie odstawać od miski. Uformować kulę, nasmarować oliwą, odstawić na 45-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wygnieść, podzielić na 12 porcji i na wymączonej desce rozwałkować na 0,5 cm grube placki. Placki położyć na natłuszczonej blasze i raz jeszcze 30 minut zostawić do wyrośnięcia. Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku (225°) po jednej stronie, odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Ostudzić. Często pita jest posypywana sezamem albo czarnuszką (czarnym kminkiem). Można też trochę ponakłuwać widelcem, wtedy robią się lepsze bąble.
PRZEPIS 6
Składniki (na 8 chlebków):
3 szklanki mąki pszennej chlebowej (dałam typ 650)
1 i 1/4-1 i 1/2 szklanki letniej wody
14 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
Drożdże kruszymy do miseczki. Zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę łączymy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę (kilka razy z rozpędu dodałam ją na początku i też było ok). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Ciasto odgazowujemy uderzając je pięścią. Dzielimy je na 8 części, z każdej formujemy kulki, układamy na wysypanej lekko mąką desce i przykrywamy na 25 minut. W tym czasie blachę do pieczenia wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 230 stopni.
Kulki ciasta cienko wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 3 do 5 minut ( u mnie z zegarkiem w ręku dokładnie 3 minuty). Ważne jest by placki były stosunkowo cienkie. Nie mogą jednak być zbyt cieniutkie, ponieważ będą się rozwalać przy przekrajaniu. Upieczone pity będą jasne, napuchnięte, pełne bąbli powietrza.
nico41