Tort Ambasador.rtf

(8 KB) Pobierz
Tort Ambasador

Tort Ambasador

 

Składniki:

biszkopt:

szklanka mąki tortowej

6 jaj

szklanka cukru

opakowanie Kisielu o smaku cytrynowym WINIARY

aska łeczka proszku do pieczenia

masa:

2 kostki masła

1,5 szklanki cukru

7 żółtek

3 szklanki mleka

2 opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY

2-3 łki kakao

gorzka czekolada

po 10 dag rodzynek i orzechów

puszka brzoskwiń

 

Z podanych składników przygotuj ciasto biszkoptowe - jajka ubij z cukrem na parze. Mą, kisiel i proszek do pieczenia przesiej przez sito i wymieszaj widelcem z masą jajeczną. Surowe ciasto wylej do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej buł tartą. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190°C.

 

Gdy biszkopt dochodzi w piekarniku, zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Rozbełtaj  żółtka, rozprowadź je pozostałym zimnym mlekiem i wymieszaj z budyniem. Wlewaj wrzące mleko cienką struż, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmij go z ognia i ostudź.

 

Masło utrzyj na puch i - nie przerywając ucierania - dodawaj po łce zimnego budyniu. Tak uzyskaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej, pokrojonej w drobną kostkę czekolady i całość dokładnie wymieszaj. Do drugiej części masy włóż pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasącz biszkopt sokiem z brzoskwiń a po wierzchu rozsmaruj najpierw ciemny krem, a potem jasny. Resztę czekolady zetrzyj na tarce, posyp nią ciasto i wstaw je do lodówki na 8 godzin.

 

Przygotowanie tortu jest czasochłonne, ale twoja cierpliwość zostanie nagrodzona - ciasto smakuje wyśmienicie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin